Ιαπωνία: λόγω διαχείρισης covid19 το 2020, για α΄φορά σε 11 χρόνια, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν.Τον Οκτώβριο, το ποσοστό αυτοκτονίας γυναικών αυξήθηκε κατά 70%,συγκριτικά με Οκτώβριο’19.Έχει περισσότερες αυτοκτονίες παρά νεκρούς από Coronavirus.

Διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ιαπωνία: λόγω διαχείρισης covid19 το 2020, για α΄φορά σε 11 χρόνια, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν.Τον Οκτώβριο, το ποσοστό αυτοκτονίας γυναικών αυξήθηκε κατά 70%,συγκριτικά με Οκτώβριο’19.Έχει περισσότερες αυτοκτονίες παρά νεκρούς από Coronavirus.

Covid και αυτοκτονία: Η Ιαπωνία προειδοποιεί τον κόσμο.Η Ιαπωνία αναφέρει αυτοκτονίες γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, εδώ καταρτίζονται στο τέλος κάθε μήνα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, οι αριθμοί ”μίλησαν”….και είπαν μια ανησυχητική ιστορία.

Το 2020, για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ιαπωνία αυξήθηκαν. Το πιο εκπληκτικό, ενώ οι ανδρικές αυτοκτονίες μειώθηκαν ελαφρά, τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15%.

Σε ένα μήνα, τον Οκτώβριο, το ποσοστό αυτοκτονίας των γυναικών στην Ιαπωνία αυξήθηκε περισσότερο κατά 70%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τι συμβαίνει; Και γιατί η πανδημία Covid φαίνεται να χτυπά τις γυναίκες πολύ χειρότερα από τους άνδρες;

Η συνάντηση face-to-faceμε μια νεαρή γυναίκα που έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να αυτοκτονήσει είναι μια ανησυχητική εμπειρία. Μου μετέδωσε νέο σεβασμό σε όσους εργάζονται στην πρόληψη αυτοκτονιών.

Κάθομαι σε ένα walk-in στην περιοχή κόκκινου φωτός της Γιοκοχάμα, που διευθύνεται από μια φιλανθρωπική οργάνωση πρόληψης αυτοκτονιών που ονομάζεται Bond Project.

Απέναντι στο τραπέζι είναι μια 19χρονη γυναίκα, με βαμμένα μαλλιά. Κάθεται ακίνητη.

Ήσυχα, χωρίς κανένα συναίσθημα, αρχίζει να μου λέει την ιστορία της. Ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών, λέει. Ο μεγαλύτερος αδερφός της άρχισε να την κακοποιεί βίαια. Τελικά έφυγε από το σπίτι, αλλά δεν τελείωσε ο πόνος και η μοναξιά.

Το τέλος της ζωής της φαινόταν η μόνη διέξοδος.

«Από αυτή τη φορά πέρυσι έχω πάει και έξω από το νοσοκομείο πολλές φορές», μου λέει. “Προσπάθησα πολλές φορές να αυτοκτονήσω, αλλά δεν μπορούσα να το πετύχω, οπότε τώρα υποθέτω ότι έχω σταματήσει να προσπαθώ να πεθάνω.”

Αυτό που την σταμάτησε ήταν η παρέμβαση του Bond Project. Της βρήκαν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσει και άρχισαν να της παρέχουν εντατική συμβουλευτική.

Η Jun Tachibana είναι η ιδρύτρια του Bond Project. Είναι μια ανθεκτική γυναίκα στα 40 της με αδιάκοπη αισιοδοξία. Η κα Tachibana ελπίζει ότι το Bond Project παρέχει στις γυναίκες τη βοήθεια που χρειάζονται
«Όταν τα κορίτσια βρίσκονται σε πραγματικό πρόβλημα και πόνο, πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν», λέει. “Είμαστε εδώ, έτοιμοι να τις ακούσουμε, να τους πούμε – είμαστε εδώ μαζί σας.”

Η κα Tachibana λέει ότι ο Covid (σσ.η διαχείρισή του) φαίνεται να ωθεί εκείνους που είναι ήδη ευάλωτοι πιο κοντά στ’ άκρα-στο χείλος του γκρεμού. Περιγράφει μερικές από τις σκληρές κλήσεις που έχει λάβει το προσωπικό της τους τελευταίους μήνες.

«Ακούμε πολλά« θέλω να πεθάνω »και« δεν έχω κανένα μέρος να πάω », λέει. «Λένε ότι είναι τόσο οδυνηρό, είμαι τόσο μοναχική που θέλω να εξαφανιστώ».

Για όσους υποφέρουν από σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ο Covid (σσ. η διαχείριση του) έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη.

“Ένα κορίτσι με το οποίο μίλησα τις προάλλες είπε ότι παρενοχλείται σεξουαλικά από τον πατέρα της”, μου λέει η κα Tachibana. “Αλλά λόγω του Covid, ο πατέρας της δεν εργάζεται τόσο πολύ και είναι στο σπίτι περισσότερο, οπότε δεν υπάρχει διαφυγή από αυτόν.”

Ένα «πολύ ασυνήθιστο» μοτίβο
Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες εποχές κρίσης στην Ιαπωνία, όπως την τραπεζική κρίση του 2008 ή την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας και της φούσκας ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο αντίκτυπος ήταν αισθητός σε μεγάλο βαθμό από τους μεσήλικες άνδρες. Μεγάλες αιχμές παρατηρήθηκαν στα ποσοστά αυτοκτονίας ανδρών.

Αλλά το Covid είναι διαφορετικό, επηρεάζει τους νέους ( σσ. γι αυτό είναι έγκλειστοι χωρίς σχολεία, πανεπιστήμια χώρους διασκέδασης,ψυχαγωγίας και σπορ-γενοκτονία) και, ιδίως, τις νέες γυναίκες. Οι λόγοι είναι περίπλοκοι.

Αριθμός αυτοκτονιών στην Ιαπωνία. 2008 – 2020.
Η Ιαπωνία είχε το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Την τελευταία δεκαετία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη μείωση των ποσοστών αυτοκτονίας κατά περίπου το ένα τρίτο.

Ο καθηγητής Michiko Ueda είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Ιαπωνίας για αυτοκτονία. Μου λέει πόσο σοκαριστικό ήταν να είδαμε την απότομη αντίστροφη τους τελευταίους μήνες.

«Αυτό το μοτίβο γυναικείων αυτοκτονιών είναι πολύ, πολύ ασυνήθιστο», μου λέει.

Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη αύξηση στην καριέρα μου ως ερευνητής σε αυτό το θέμα. Το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι οι βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο είναι οι βιομηχανίες που απασχολούνται οι γυναίκες, όπως ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο και οι βιομηχανίες τροφίμων.

Η Ιαπωνία έχει δει μια μεγάλη άνοδο στις ανύπαντρες γυναίκες που ζουν μόνες, πολλές από αυτές επιλέγουν αυτό πέρα ​​από το γάμο που συνεπάγεται αρκετά παραδοσιακούς ρόλους φύλου. Ο καθηγητής Ueda λέει ότι οι νέες γυναίκες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να βρίσκονται στη λεγόμενη επισφαλή απασχόληση.

Ο καθηγητής Ueda καλεί το μοτίβο γυναικείων αυτοκτονιών “πολύ ασυνήθιστο”
«Πολλές γυναίκες δεν είναι πλέον παντρεμένες», λέει. “Πρέπει να στηρίξουν τη ζωή τους και δεν έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι, φυσικά, χτυπά πολύ, πολύ σκληρά. Ο αριθμός των απωλειών θέσεων εργασίας μεταξύ των μη μόνιμων υπαλλήλων είναι τόσο πολύ, τόσο μεγάλος τους τελευταίους οκτώ μήνες. “

Ένας μήνας ξεχωρίζει πραγματικά. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, 879 γυναίκες αυτοκτόνησαν. Αυτό είναι περισσότερο κατά 70% από τον αντίστοιχο μήνα το 2019.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμαναν συναγερμό. Ορισμένοι συνέκριναν τον συνολικό αριθμό αυτοκτονιών ανδρών και γυναικών τον Οκτώβριο (2.199) με τον συνολικό αριθμό θανάτων στην Ιαπωνία από το Coronavirus έως το σημείο αυτό (2.087).

Κάτι ιδιαίτερα περίεργο συνέβαινε.

Στις 27 Σεπτεμβρίου πέρυσι, μια πολύ διάσημη και δημοφιλής ηθοποιός με το όνομα Yuko Takeuchi βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Αργότερα αναφέρθηκε ότι αυτοκτόνησε.
Ο Yasuyuki Shimizu είναι πρώην δημοσιογράφος που τώρα διευθύνει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (NPO) αφιερωμένη στην καταπολέμηση του προβλήματος αυτοκτονίας της Ιαπωνίας.
Γιατί η Ιαπωνία έχει τόσο υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών;
“Από την ημέρα που αναφέρονται τα νέα για αυτοκτονία διασημοτήτων, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται και παραμένει έτσι για περίπου 10 ημέρες”, λέει.

“Από τα δεδομένα μπορούμε να δούμε ότι η αυτοκτονία της ηθοποιού στις 27 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε επιπλέον 207 αυτοκτονίες γυναικών τις επόμενες 10 ημέρες.”

Αν κοιτάξετε τα δεδομένα για αυτοκτονίες γυναικών περίπου της ίδιας ηλικίας με την Yuko Takeuchi, τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη πιο έντονα.

“Οι γυναίκες στα 40 τους επηρεάστηκαν περισσότερο από όλες τις ηλικιακές ομάδες”, λέει ο κ. Shimizu. “Για την ομάδα αυτή (το ποσοστό αυτοκτονίας) υπερδιπλασιάστηκε.

Άλλοι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ αυτοκτονιών διασημοτήτων και άμεσης αύξησης των αυτοκτονιών τις επόμενες ημέρες.

Το φαινόμενο των διασημοτήτων
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό για την Ιαπωνία και είναι ένας λόγος για τον οποίο η αναφορά για αυτοκτονία είναι τόσο δύσκολη. Αμέσως μετά από μια αυτοκτονία διασημοτήτων, όσο περισσότερο συζητείται στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος σε άλλα ευάλωτα άτομα.

Ένας από τους ερευνητές του NPO είναι η Mai Suganuma. Είναι η ίδια παράπλευρο θύμα αυτοκτονίας. Όταν ήταν έφηβος, ο πατέρας της αυτοκτόνησε. Τώρα βοηθά στην υποστήριξη των οικογενειών των άλλων που έχουν αυτοκτονήσει.

Και όπως ο Covid δεν αφήνει τους συγγενείς να θρηνήσουν για εκείνους που υπέκυψαν στον ιό, έτσι καθιστά τη ζωή για τις οικογένειες των θυμάτων αυτοκτονίας πολύ πιο δύσκολη.

“Όταν μιλάω με τα μέλη της οικογένειας, το αίσθημα ότι δεν μπορούν να σώσουν το αγαπημένο άτομο είναι πολύ δυνατό, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αυτοενοχοποίηση.” bbc 18/2/21

dimpenews.com