Ισραήλ: ο Νετανιάχου πρότεινε ένα νόμο για φακέλωμα των ανεμβολίαστων για covid19….

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu πρότεινε ένα νόμο που θα επέτρεπε να σταλούν στις τοπικές αρχές τα ονόματα των ατόμων που δεν εμβολιάστηκαν ακόμη.Αυτή η ιδέα προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις στην ιδιωτική ζωή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προτεινόμενη «γρήγορη νομοθεσία» θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να «λαμβάνουν δεδομένα» για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο στόχος είναι να “ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν και να σώσουν ζωές”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Εναπόκειται στο ισραηλινό κοινοβούλιο να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα δραστικά μέτρα έρχονται σε μια στιγμή που το Ισραήλ, το οποίο είχε ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού του “με επιτυχία”, αρχίζει να αντιμετωπίζει επιβράδυνση.

“Σας υπενθυμίζω τα πιο δραματικά δεδομένα: το 97% των θανάτων και το 93% των σοβαρών κρουσμάτων βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφατοι θάνατοι ήταν σε άτομα που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι τα δεδομένα ανοσοποίησης πρέπει να προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Παρ ‘όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού Orit Farkash-Hacohen προέτρεψε την κυβέρνηση να “προσέξει να μην παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των νεότερων ατόμων”. Αποκάλεσε την πρόταση του Νετανιάχου «προηγούμενο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Αναφορικά με το όλο ζήτημα, ο Mordechai Kremnitzer, ερευνητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η νομοθεσία του πρωθυπουργού θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο «πίεσης» για εμβολιασμό των ανθρώπων και ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής .

«Οι ταύροι δεν πρέπει να μπαίνουν σε καταστήματα πορσελάνης, και αυτό ακριβώς κάνει η πρόταση του Νετανιάχου προς το υπουργικό συμβούλιο”, έγραψε ο Kremnitzer σε άρθρο που δημοσίευσε ο Haaretz. Υποστήριξε ότι «η νομοθεσία που πρέπει να είναι έξυπνη και αποτελεσματική δεν πρέπει ποτέ να ψηφίζεται βιαστικά»

dimpenews.com