Από τις διερευνητικές…..στις ερευνητικές του Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου .. στην Σκύρο!!

Tο ερευνητικό πλοίο «TCG Cesme A-599» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχει βγει από τα στενά των Δαρδανελλίων, κι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του ΓΕΕΘΑ κινείται στην «ευρύτερη περιοχή συνοδεία τουρκικής Κορβέτας». Δεν δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το Marine Traffic,κινείται με κλειστό πομπό, δεν μπορεί να ποντίσει καλώδια για να κάνει έρευνες στο βυθό αλλά δύναται να κάνει υδρογραφικές έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες.

Το τουρκικό σκάφος «παρακολουθείται με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ στο κατόπι του βρίσκεται Κανονιοφόρος από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτήν την ώρα, κινείται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ίμβρου, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας με μικρή ταχύτητα και μάλλον κινείται προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για την ΝΑΥΤΕΧ αναφέρει το veteranos.gr.

Στις 25 Γενάρη Τούρκοι και ‘Ελληνες αξιωματούχοι συσκέφθηκαν στην Κων/πολη για διερευνητικές επαφές σε μια προσπάθεια διευθέτησης δια διαπραγμάτευσης κυρίως των διαφορών στην Αν Μεσόγειο. Τότε η Άγκυρα φαινόταν διαλλακτική.

« Η διευθέτηση όλων των προβλημάτων συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο είναι πιθανό και η θέλησή μας για να το επιτεύξουμε είναι ολοκληρωτική..Η ειρήνη και η τοπική σταθερότητα συμφέρει τους πάντες », δήλωνε τότε ο Ibrahim Kalin,εκπρόσωπος τύπου της τούρκικης προεδρίας…Πολιτική μαστίγιου και καρότου από την Άγκυρα..

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από την αποστολή τούρκικων ερευνητικών πλοίων για φυσικό αέριο σε ύδατα που η Αθήνα και η Λευκωσία δεν απεμπολούν αλλά που η Τουρκία διεκδικεί καθώς δεν υπέγραψε τη Συνθήκη Montego Bay του 1982.

Η Τουρκία έκανε μια μικρή παύση κι επανέρχεται.

Το διάλλειμα της δεν οφείλεται σ΄επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, σε πιέσεις των ΗΠΑ ή οι απειλές για κυρώσεις από ΕΕ αλλά στο γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα η Τουρκία ήταν απασχολημένη με αρμενικό οργάνωσε διεύθυνε και συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση στο Αρτσάχ. Σε εκείνη την συγκυρία μας ήθελε όχι μόνο εμάς αλλά και όλη την διεθνή πολιτική σκηνή αν όχι αρωγούς τουλάχιστον χαμηλών τόνων για να διεκπεραιώσει την επεκτατική αποστολή της που υποβοηθείται από Δύση ως άσκηση πίεσης στη Ρωσία…Αφού πέρασε και το αρμενικό και παρήλθε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προς διασκέδαση των εντυπώσεων επανήλθε δριμύτερη.. Χτυπάει καρδιά Αιγαίου…Και καθώς υπήρχε Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17/18-2-21 η Τουρκία εξέδωσε για μια ακόμη φορά κατά την προσφιλή της μέθοδο μια ακόμη παράνομη [NAVTEX] για το υδρογραφικό TCG Çeşme για έρευνα στις ζώνες μεταξύ των ελληνικών νησιών στα νώτα των νησιών μας Λήμνου,Σκύρου,Αγ.Ευστρατίου σε διεθνή ύδατα ως τις 2 Μαρτίου τρέχοντος.

Κι ένα βήμα περισσότερο..

Αντίθετα με τα προηγούμενα ερευνητικά πλοία που όργωσαν όλο το καλοκαίρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτή τη φορά το TCG Çeşme είναι ένα πολεμικό πλοίο το οποίο κάποτε υπηρέτησε υπό την αμερικανική σημαία [τ.-USNS Silas Bent].Δεν είναι οπλισμένο έχει 42 μελές πλήρωμα και μπορεί να έχει ως και 30 επιστήμονες εν πλω.

Η Ελλάδα περιορίστηκε σε προφορικό διάβημα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε και το περιεχόμενο…

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά νησιά που αφορά αυτή η παράνομη τουρκική NAVTEX βρίσκονται πλησίον του 25ου Μεσημβρινού που σύμφωνα με την Άγκυρα θα όφειλε να είναι η γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Toυρκία διεκδικεί την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού για επιχειρήσεις SAR.Αντιδρώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα « επαναλαμβάνει έμμεσα ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας σε μια ζώνη ακτής 12 μιλίων γύρω από τα νησιών ( επέκταση στα 12 ν.μ), όπως το προβλέπει η Σύμβαση για το Δικαίωμα της Θάλασσας ».

Η αποστολή του TCG Çeşme στοχεύει για κάποιους να τεστάρει τις προθέσεις και της διοίκησης Biden.Η εισβολή του Τσεσμέ αρχίζει καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αν Μεσόγειο.

 Η όλη ρητορική της Αγκυρας συνεχίζει να είναι επιθετική καθώς δείχνουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και απείλησε τις δύο χώρες τονίζοντας πως «σε περίπτωση που έχουν μαξιμαλιστικά όνειρα, η Τουρκία θα τα μετατρέψει σε εφιάλτες».

Ο Μάρτης του 2021 που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού αναμένεται καυτός και πλήρης εξελίξεων.

H Aθήνα δείχνει προσηλωμένη στη διπλωματική διευθέτηση κι εκτός δραματικού απροόπτου θα περιοριστεί κι αυτή τη φορά σε ρόλο παρατηρητή στην ασφαλή κι απρόσκοπτη διέλευση του τούρκικου πολεμικού ερευνητικού πλοίου στην καρδιά του Αιγαίου.H παρουσία ελληνικών πλοίων στην περιοχή κυρίως σε αυτό αποσκοπεί να μην γίνει….. καμιά προβοκάτσια παρά στην παρεμπόδιση κι αποτροπή..Όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι… απλά θα τραβήξει από τη φαρέτρα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο μια προειλημμένη καθώς φαίνεται απόφαση..Δηλ. ασκώντας νόμιμα δικαιώματα…

Οι λεονταρισμοί τύπου βυθίσατε το Τσεσμέ είναι εκτονωτικοί προς το εσωτερικό περισσότερο είναι παρωχημένοι δεν απαντούν στην παρούσα συγκυρία,…άλλωστε η διατύπωση μιας απειλής δεν σημαίνει τίποτα όταν παραμένει νεκρό γράμμα σε επίπεδο απειλής…Αν γίνεις Κανάρης δεν προειδοποιείς τη ναυαρχίδα!!

dimpenews.com