Απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπ. Εσωτερικών της Λιβύης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA της Λιβύης Fathi Bashagha γλίτωσε από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στο Janzour, στη Δυτική Τρίπολη όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του convoy του.Συγκεχυμένες οι πρώτες πληροφορίες για τύχη επιτιθέμενων.Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες 2 επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν και 1 συνελήφθηκε..Η απόπειρα κατά του Fathi Bashagha έγινε στον αυτοκινητόδρομο, και σύμφωνα με άλλη πηγή τραυματίστηκε 1 από τους φρουρούς του ενώ οι φρουροί του Al-Waze αντιμετώπισαν τους επιτιθέμενους, και δύο από αυτούς τραυματίστηκαν και ο τρίτος σκοτώθηκε.

Ο Bashagha κατάγεται από την παράκτια πόλη της Μισράτα, στην οποία ανήκουν ισχυρές πολιτοφυλακές και πρόσκειται στην Τουρκία. Το όνομά του αναφέρεται συχνά ως πιθανός διάδοχος του πρωθυπουργού, Fayez al-Sarraj.

Το 2020, ο Μπασάγκα απομακρύνθηκε από το υπουργείο λόγω κατηγοριών που αφορούσαν πυροβολισμούς σε διαδηλωτές.

Στις 23 Αυγούστου, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας αποφάσισε να τον απομακρύνει από το πόστο του και να τον παραπέμψει σε διοικητική έρευνα, αφού ένοπλοι πυροβόλησαν ειρηνικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Εκείνη την εποχή, εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν για αρκετές ημέρες στην Τρίπολη για να διαμαρτυρηθούν για διαφθορά, την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους, την αναστολή βασικών υπηρεσιών και τις πολυετείς συγκρούσεις.

Ωστόσο, ένοπλοι πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά αρκετές φορές για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς, ενώ άλλοι συνελήφθησαν.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο, έσπευσε να δηλώσει τη συμμόρφωσή του με την απόφαση….

dimpenews.com