ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΩ: H Toυρκία θα κάνει σημαντική απόσυρση από Συρία, Λιβύη, Αν. Μεσόγειο….

H Toυρκία θα κάνει σημαντική απόσυρση από Συρία, Λιβύη, Αν. Μεσόγειο προς αναθέρμανση σχέσεων με αραβικές χώρες. Είναι τακτική αναδίπλωσης έρχεται κατά δω …..

Η απόσυρση από Λιβύη ικανοποιεί αιγυπτιακή πλευρά. Η απόσυρση από Συρία ικανοποιεί πρωτίστως αιγυπτιακή πλευρά που τα τελευταία 24ωρα την εγκάλεσε για την εκεί διείσδυσή της…Και η Αν. Μεσόγειος αυτό σημαίνει κάνω πίσω για την Αίγυπτο. Κι όλα αυτά βγαίνουν από αιγυπτιακό λογαριασμό. Που σημαίνει συν τοις άλλοις η προσέγγιση Αιγύπτου Τουρκίας είναι δρομολογημένη…

Για συριακό ακούγεται ότι κλείνει εντός των ημερών και με συναίνεση υπερδυνάμεων Τουρκίας…Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε τις προηγούμενες μέρες τα παρατηρητήρια του στα χωριά Kafr Nasih, Battbo και Abyan Samaan στη δυτική ύπαιθρο Χαλεπίου….

Για δε Λιβύη φαίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα σταθεροποιεί τα συμφέροντά της οπότε και θα αποδεσμεύσει δυνάμεις αφού το λιβυκό πήρε το δρόμο της διευθέτησης.

Όλα δείχνουν πως έπεσαν γέφυρες μεταξύ Καίρου Άγκυρας κι σφυρίζει αδιάφορα η Αίγυπτος.
”Καθώς η Άγκυρα λέει ότι είναι έτοιμη να σπάσει την απομόνωσή της ενάντια σε πιθανές κυρώσεις της ΕΕ και σκληρή γραμμή από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν προσεγγίζει τους αντιπάλους του”σχολιάζει το timesofisrael.Η Τουρκία δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες διπλωματικές επαφές της με την Αίγυπτο από το 2013 και ήταν έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλους αντιπάλους, καθώς επιδιώκει να σπάσει την απομόνωσή της. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν αφότου ο Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσσι ανέτρεψε τον Μόρσι. Η αντιπαράθεσή τους στη Λιβύη ήταν η αποκορύφωση της διένεξης. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δύο χώρες έχουν πλέον πραγματοποιήσει «επαφές τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και σε υπουργεία εξωτερικών με την Αίγυπτο».

Ο Ερντογάν είπε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι ήθελε αυτές οι αρχικές συζητήσεις να θέσουν τις βάσεις για πιθανές συνομιλίες με τη Σίσσι.
Ωστόσο, ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος αρνήθηκε την Παρασκευή αυτές τις αναφορές. Φαίνεται υπάρχει μυστική διπλωματία…

Η επανάληψη των συνομιλιών από την Τουρκία με την Αίγυπτο θα μπορούσε ενδεχομένως να ανησυχεί την Ελλάδα σχολιάζει το ισραηλινό μέσο.
Ο Cavusoglu δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία ήταν επίσης έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της στον αραβικό κόσμο – καθώς και τη Σαουδική Αραβία που είναι τώρα ισραηλινής επιρροής…Αυτό υποδηλώνει και κάτι άλλο πιθανώς.

dimpenews.com