Ο Botticelli έκαψε τα περισσότερα από τα ” αμαρτωλά” θρησκευτικά έργα του στην περίοδο μιας επιδημίας πανούκλας στην Φλορεντία υπό τα πύρινα κηρύγματα του Σαβοναρόλα!!!

Ο Μεγάλος Αναγεννησιακός ζωγράφος ο Botticelli έκαψε τα περισσότερα από τα θρησκευτικά έργα του στην περίοδο μιας επιδημίας της πανούκλας που έπληξε την Φλορεντία υπό το φόβο των λαθών τους και καθώς πείστηκε από τα πύρινα κηρύγματα του Savonarole του οποίου κάποια στιγμή έγινε ακόλουθος. Ο Σαβοναρόλα κάλεσε σε μετάνοια και ο μεγάλος καλλιτέχνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του. Ο Μποτιτσέλι κλασικός θρησκευτικός ζωγράφος όπως όλοι οι μεγάλοι της Αναγέννησης άφησε τελικά πίσω του περισσότερα κοσμικά έργα και γι αυτά έγινε πασίγνωστος. Σώζονται λίγα με βάση την παραγωγή του θρησκευτικά έργα. Ήταν η εποχή που το γυμνό σκανδάλιζε και στα θρησκευτικά έργα ένας λόγος παραπάνω. Γνωστή η περίπτωση των Βρακοφόρων….

Ο Σαβοναρόλα ηγείται της πόλης μετά το θάνατο του Laurent de Médicis.Η χολέρα φθάνει τότε στην Φλορεντία και πολλοί πεθαίνουν. Στον πανικό που επικρατεί οδηγούμαστε σε παροξυσμό μετανοίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γίνεται σήμερα που βιώνουμε μια ψύχωση πειραματικού πανεμβολιασμού θέλοντας να διέλθουμε αλώβητοι από άποψη συνείδησης αυτή την δύσκολη συγκυρία.

΄Ετσι όλα τα γυμνά αγάλματα ή πίνακες με γυμνές φιγούρες καίγονται. Ο Boticelli πεπεισμένος για τα λάθη του καίει δημοσίως τα έργα του. Μετά την επιδημία η Φλωρεντία δεν ξαναφτάνει την προγενέστερη αίγλη της και πολλοί καλλιτέχνες φεύγουν από την πόλη.

Τον μεγάλο Μποτιστέλι τον προβλημάτισε σοβαρά η μετάνοια έμπροσθεν του θανατικού, κι ας λειτούργησε παρορμητικά…. Σήμερα όλοι φοβούνται το θάνατο αλλά κανείς δεν θέλει ν΄αλλάξει ζωή….θέλουν με όποιο τίμημα να περισώσουν να διαιωνίσουν την ίδια παρηκμασμένη δυτική εξαχρείωση τον ψευδεπίγραφο ”πολιτισμό”, θέλουν με όποιο τίμημα να επανέλθουν στην κανονικότητα που ήταν ωστόσο αντικανονικότητα… Η καραντίνα έβγαλε στην επιφάνεια τον βόρβορο…αλλά τα ηθικά λύματα κανείς δεν τα εξετάζει …. Είναι σε βαθύ κόκκινο η χώρα από τα ηθικά λύματα από την άνοδο του ιικού φορτίου της ηθικής σήψης αλλά άλλα δείγματα εξετάζουν ……οι λυματολόγοι….

«Ἀρχήν βάλλω »στην γραμμή της εκκίνησης μετανοίας με αφέτη τον Κύριο.. προς άφεσιν

dimpenews.com