Το Βέλγιο αποφάσισε εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο των άνω 55 ετών!!

Το εμβόλιο AstraZeneca θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας μόνο για άτομα άνω των 55 ετών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βελγίου ο Frank Vandenbroucke στο VTM Nieuws.
Το Βέλγιο αποφάσισε: το εμβόλιο AstraZeneca θα χορηγηθεί μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών!
Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο AstraZeneca κατά του Covid-19 μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών, επιβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο του ομοσπονδιακού υπουργού Frank Vandenbroucke την Τετάρτη το απόγευμα.

Η απόφαση αυτή επέρχεται μετά την έρευνα του PRAC (Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης), οργανισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ο EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μπορεί να είναι παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca, αν και πολύ σπάνιος.

Η PRAC διενήργησε μια εις βάθος εξέταση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων κοιλιακής θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στις 22 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων. Αυτές οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EMA Emer Cooke σε τηλεδιάσκεψη.

«Δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό, διότι σπάνια συμβάντα παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε. «Μια εύλογη εξήγηση για αυτές τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε ο Cooke, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές»(σσ. και κάποιες σκοτώνει αλλά προφανώς αυτές οι ζωές δεν έχουν καμιά αξία για το νέο δόγμα κοβιντιστών).sudinfo 7/4/21

dimpenews.com