Ζαχάροβα (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Οι ενέργειες των αεροπορικών αρχών της Λευκορωσίας ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. H σύλληψη Προτάσεβιτς είναι εσωτερική υπόθεση της Λευκορωσίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όπως καταγράφεται η επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ Ρωσίας στις 24 Μαΐου 2021 σε σχόλιο της Εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair στο Μινσκ.
Τονίζει: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με την επείγουσα προσγείωση στο Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους στις 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές από τη Λευκορωσία, η προσγείωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας της αεροπορίας με απόφαση του διοικητή του πληρώματος λόγω της απειλής τρομοκρατικής επίθεσης. Οι ενέργειες των αεροπορικών αρχών της Λευκορωσίας ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Ένα μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας στάλθηκε για να ασκήσει έλεγχο και να παράσχει βοήθεια κατά την προσγείωση, εάν είναι απαραίτητο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το αεροσκάφος ήταν κοντά σε πυρηνικό σταθμό στη Λευκορωσία.

Σημειώνουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κράτηση του επιβάτη Roman Protasevich, ενός από τους ιδρυτές του καναλιού Τelegram NEXTA, από ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας. Το όνομά του ήταν σε μια λίστα ατόμων που εμπλέκονται σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα είναι η εσωτερική υπόθεση της Λευκορωσίας. Υπάρχουν αναφορές ότι, εκτός από τον Πρoτάσεβιτς, μια Ρωσίδα πολίτης (σσ.εννοεί τη μνηστή του) δεν επέστρεψε στο αεροπλάνο. Η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ έρχεται σε επαφή με τους συγγενείς της και τις αρχές της Λευκορωσίας σχετικά με αυτό το θέμα και είναι έτοιμη να της παράσχει προξενική βοήθεια.

Μας εκπλήσσει η καλά ενορχηστρωμένη αντίδραση σε αυτά τα γεγονότα εκπροσώπων ορισμένων δυτικών χωρών και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ. Απαιτούν την απελευθέρωση του Protasevich και επιμένουν στις αυστηρότερες πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Belarus και της Belavia Airlines. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχουν ανταποκριθεί πολύ διαφορετικά σε παρόμοιες εκδηλώσεις σε άλλες χώρες στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. ( σσ. γι αυτούς που πέφτουν από τα σύννεφα)

Το 2013, το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας βρισκόταν σε πτήση από τη Μόσχα όταν αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη από ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που καταζητούσαν τον πρώην πράκτορα της CIA Edward Snowden.

Το 2004, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν το προσωπικό αεροπλάνο του πρώην πρώτου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και αργότερα του γερουσιαστή Αντρέι Βαβίλοφ να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς σε πτήση Μόσχας-Μπαρμπάντος-Άσπεν. Ανακρίθηκε για αρκετές ώρες.

Το 2012, η ​​Τουρκία χρησιμοποίησε μαχητικά αεροπλάνα για να αναγκάσει μια πτήση Μόσχας-Δαμασκού για προσγείωση. Έψαξε το αεροπλάνο και κατάσχεσε φορτίο.

Τα Λευκορωσικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν επίσης να προσγειωθούν σε αρκετές περιπτώσεις. Το 2016, ένα αεροσκάφος της Belavia που αναχώρησε από το Κίεβο, έπρεπε να προσγειωθεί 50 χιλιόμετρα πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας κατόπιν αιτήματος ενός ελεγκτή κυκλοφορίας που απείλησε να καλέσειμαχητικά εάν δεν συμμορφωθεί. Ζήτησε από το αεροπλάνο να επιστρέψει στο σημείο αναχώρησης για την απομάκρυνση του ακτιβιστή κατά του Μαϊντάν του Άρμεν Μαρτιροσάν.

Το 2019, οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να αιχμαλωτίσουν την ομάδα Wagner ακολουθώντας το ίδιο σενάριο – αναγκάζοντας μια πτήση Μινσκ-Κωνσταντινούπολης να προσγειωθεί σε έκτακτη ανάγκη στο Κίεβο. Ευτυχώς, αυτή η επιχείρηση Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας δεν πέρασε.

Συνήθως, αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σκόπιμα και παραβιάζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία απάντηση από τη Δύση στα παραπάνω και κανένας από τους ένοχους δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Εφιστούμε την προσοχή σας σε μια δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, η οποία εξέφρασε την προθυμία του Μινσκ να επιδείξει τη μέγιστη διαφάνεια σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υλικών και της ελεύθερης πρόσβασης για διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Προτρέπουμε τους Δυτικούς συναδέλφους μας να αποφύγουν τα 2 μέτρα και 2 σταθμά και να λάβουν μέτρα για την πραγματική αξιολόγηση της κατάστασης, χωρίς συναισθηματισμό, βάσει του διαθέσιμου υλικού και σε συνεργασία με τις αρχές της Λευκορωσίας που επιδεικνύουν ειλικρίνεια και προθυμία συνεργασίας.

Στις 27/5/21 η Ζαχάροβα δηλώνει:

Αυτό που έχουν κάνει οι Δυτικοί, επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων μέσω του Λευκορωσικού εναέριου χώρου για πολιτικούς λόγους,αποτελεί απόλυτη ανευθυνότητα που απειλεί την ασφάλεια των επιβατών.
Στη σύγχρονη ΕΕ, η πολιτική αποβάλλει συνεχώς την κοινή λογική...
Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να μάθουν πώς να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για το πραγματικό και την ασφάλεια των πολιτών.

dimpenews.com