Ισπανία: To Συμβούλιο Επικρατείας στην Ανδαλουσία απορρίπτει το διαβατήριο Covid/υγειονομικό πάσο για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης!

”Δικαστική ράβδος στη Χούντα στην Ανδαλουσία”. Σιγά σιγά δημιουργείται μια νομολογία κατά της γκετοποίησης πληθυσμού κι επιλεκτικής άνισης μεταχείρισης και πολιτική διακρίσεων που επιφέρει το εμπνευσμένο ”κίτρινο άστρο” κατά πολλούς τo πιστοποιητικό εμβολιασμού ή green pass. Συμβούλιο Επικρατείας στην Ανδαλουσία απορρίπτει το διαβατήριο Covid/υγειονομικό πάσο για να εισέλθει κανείς στους χώρους διασκέδασης τη νύχτα.
Θεωρεί ότι το μέτρο δεν είναι πολύ επιβλαβές για τα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά το σοβαρό είναι σύμφωνα με την απόφαση πως πιστεύει ότι μπορεί να καταστήσει δυνατή την αύξηση των λοιμώξεων, καθώς οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να είναι μεταδότες. Επισημαίνει επίσης ότι η τρέχουσα συχνότητα δεν δικαιολογεί αυτήν την απαίτηση.Θεωρεί το μέτρο μη κατάλληλο ούτε αναλογικό.


Αντίο, προς το παρόν, στην απαίτηση του διαβατηρίου Covid στην Ανδαλουσία, τουλάχιστον για να μπείτε στους χώρους διασκέδασης τη νύχτα. Αυτό καθορίστηκε από τους δικαστές, καταργώντας έτσι το μέτρο που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας για την πανδημία, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος αυτής της απαίτησης για την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα υποχώρησε, ανέβαλε αυτό το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Ανδαλουσίας (TSJA) και δεν της δόθηκε.


Έγινε γνωστό αργά αυτήν την Παρασκευή, ότι το διοικητικό τμήμα του TSJA, με έδρα τη Γρανάδα, συμφώνησε να αρνηθεί τη δικαστική επικύρωση του μέτρου. Ο στόχος του νόμου ήταν να περιοριστεί η πρόσβαση στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων νυχτερινής διασκέδασης και να είναι επιτρεπτή η είσοδος σε (ντίσκο και κοκτέιλ μπαρ) σε εκείνα τα άτομα μόνο που κατείχαν το πιστοποιητικό Covid ή που είχαν διαπιστώσει αρνητική δοκιμή PCR ή αντιγόνου τις τελευταίες 72 ώρες.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, που ισχύει από την 1η Ιουλίου σε όλη την εθνική επικράτεια, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πιστοποιητικό ανάρρωσης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ Covid-19 για ενεργό μόλυνση (PDIA) τις τελευταίες 72 ώρες.

Ένα μέτρο που «δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε αναλογικό»
Κατά τη γνώμη του Ανδαλουσιανού Ανώτατου Δικαστηρίου, το μέτρο «δεν είναι κατάλληλο ή ανάλογο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, δηλαδή της προστασίας της ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας, στο βαθμό που, μακριά από την αποφυγή μολύνσεων στο εσωτερικό των χώρων διασκέδασης μπορεί να τα καταστήσει δυνατά, γι ‘αυτό δεν μπορεί να επικυρωθεί από αυτό το Επιμελητήριο ».

Σε αυτό προστίθεται ότι “δεν έχει καθοριστεί περίοδος αποτελεσματικότητας του μέτρου”, με την οποία “το μέτρο επιβάλλεται επ ‘αόριστον και με έκκληση μονιμότητας, χωρίς να γνωρίζουμε ποια κριτήρια θα ακολουθηθούν για να καταστεί αναποτελεσματικό ή να τροποποιηθεί”. Υπό αυτή την έννοια, υπενθυμίζουν ότι οι περιορισμοί στα θεμελιώδη δικαιώματα “πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μια απαίτηση για την οποία η υπό εξέταση αναφορά φαίνεται να στερείται”.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα επηρεάζονται ελάχιστα
Το περίεργο είναι ότι το TSJA κρίνει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα που εμπλέκονται στην υπόθεση “δεν επηρεάζονται πολύ”, καθώς η απλή διαπίστευση του εμβολιασμού ή της πάθησης της νόσου “δεν φαίνεται να πλήτει με κάθε τρόπο σοβαρό το δικαίωμα στην προσωπική ιδιωτικότητα ». Από την άλλη πλευρά του ισοζυγίου είναι “η θυσία της αρχής της ισότητας λόγω της διακριτικής μεταχείρισης που απορρέει από την απαίτηση του πιστοποιητικού Covid όταν ολόκληρος ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο”. “Επηρεάζει πολύ χαμηλότερο ποσοστό ατόμων από εκείνους που μπορούν να επωφεληθούν από την κατοχή του πιστοποιητικού.”

Από αυτή την άποψη, το μέτρο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί την απαίτηση της αναλογικότητας, αλλά “δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες” όσον αφορά τις άλλες δύο απαιτήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, την καταλληλότητα και την αναγκαιότητα. Έτσι, όσον αφορά την καταλληλότητα, θεωρεί ότι “δεν είναι το ιδανικό μέτρο στον απαιτούμενο βαθμό”, δεδομένου ότι καθιερώνει τη συμβατότητα της απαίτησης του πιστοποιητικού Covid με αυτήν μιας δοκιμής PCR ή δοκιμής αντιγόνου.


Κρίνει ότι εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει μπορεί να είναι δυνητικοί μεταδότες, “δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε πώς η πιθανή μετάδοση αυτών που έχουν πρόσβαση στους χώρους που καλύπτονται από την παρουσίαση αποδείξεων για τη διεξαγωγή PCR θα αποφευχθεί ή αρκεί ένα τεστ αντιγόνου ». Αυτά τα τεστ υπενθυμίζει δείχνουν μόνο ότι “τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν, δεν ήταν φορείς του ενεργού ιού, αλλά όχι ότι είχαν εμβολιασμό εναντίον του”.

Και αναφορικά με την ανάγκη εφαρμογής του αυτή τη στιγμή, δεν το θεωρεί δικαιολογημένο «στο βαθμό που θα απαιτούνταν». “Το επίπεδο της ζήτησης για την αιτιολόγηση της ανάγκης τους πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από το κανονικό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποδειχθεί οριστικά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων του λεγόμενου πέμπτου κύματος προέρχεται ακριβώς από χώρους νυχτερινής διασκέδασης”. , ούτε η σειρά ούτε οι εκθέσεις στις οποίες βασίζεται προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία για να το κάνουν, «οι απλοί πιθανολογικοί υπολογισμοί είναι σαφώς ανεπαρκείς».

Με αυτόν τον τρόπο, η TSJA επιτέλους επιβεβαίωσε ότι ο φόβος που εκδηλώθηκε στην κυβέρνηση της Ανδαλουσίας μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο ήταν δικαιολογημένος και είναι ότι το ζήτημα προκαλεί πολλές νομικές αμφιβολίες, όπως φαίνεται από τα ανώτερα δικαστήρια του Καναρίου Νήσοι και Κανταβρία κατέρριψαν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Έτσι, η TSJA έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτήν την Παρασκευή ένα ασβέστη και ένα άλλο άμμο, αφού εάν αφενός επικύρωσε τις οκτώ απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχε ζητήσει, αφετέρου το αναγκάζει να βελτιώσει τα επιχειρήματά του εάν θέλει να καταλήξει να επιβάλει Διαβατήριο Covid.eldiario 7/8/21

dimpenews.com