Η Σουηδία αναστέλλει το εμβόλιο Moderna για τους νέους κάτω των 30 ετών…

Covid-19: Η Σουηδία αναστέλλει προληπτικά το εμβόλιο Moderna για τους κάτω των 30 ετών…
Αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω του κινδύνου καρδιακής φλεγμονής στους νέους. Η σουηδική υγειονομική αρχή επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτή η παρενέργεια είναι “πολύ σπάνια”.
Η Σουηδία ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ότι θα αναστείλει το εμβόλιο κατά της Covid της Moderna “προληπτικά” για άτομα κάτω των 30 ετών. Η αιτία; Κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς σε νέους, αν και η πιθανότητα αυτής της παρενέργειας είναι «ελάχιστη». Η σουηδική αρχή δημόσιας υγείας (FHM), υπεύθυνη για την εκστρατεία εμβολιασμού, “αποφάσισε να διακόψει τη χρήση του εμβολίου Spikevax της Moderna για όλους όσους γεννήθηκαν το 1991 και μετά για προληπτικούς λόγους”, γράφει σε δήλωσή της.

Αυτή η απόφαση λαμβάνεται “μετά από σημάδια αυξημένου κινδύνου παρενεργειών όπως φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου”, διευκρινίζει η FHM. “Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα συχνά υποχωρούν μόνες του, χωρίς να προκαλούν διαρκή προβλήματα, αλλά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό”, εξηγεί η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την FHM, ο κίνδυνος είναι πιο έντονος μετά τη δεύτερη δόση και στους άνδρες. «Αλλά ο υπαρκτός κίνδυνος είναι ελάχιστος, είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια», τονίζει.francetvinfo/AFP 6/10/21

dimpenews.com