ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson χρηματοδοτούσαν τρομοκράτες στο Ιράκ; Εφετείο των ΗΠΑ επαναφέρει υπόθεση όπου οι εταιρίες κατηγορούνται ότι τα συμβόλαιά τους με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ βοήθησαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας!

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson χρηματοδοτούσαν τρομοκράτες στο Ιράκ; Εφετείο των ΗΠΑ επαναφέρει υπόθεση όπου οι εταιρίες κατηγορούνται ότι τα συμβόλαιά τους με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ βοήθησαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας!

Εφετείο των ΗΠΑ επανάφερε την Τρίτη μια αγωγή κατά της AstraZeneca Plc (AZN.L), της Pfizer Inc (PFE.N) και άλλων εταιρειών σχετικά με ισχυρισμούς ότι τα συμβόλαιά τους με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ βοήθησαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που σκότωσε Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της πόλεμο στο Ιράκ.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η ομάδα πολιτοφυλακής Jaysh al-Mahdi, που χρηματοδοτείται από τη Χεζμπολάχ, ήλεγχε το υπουργείο Υγείας του Ιράκ και ότι οι 21 εναγόμενες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων έκαναν διεφθαρμένες πληρωμές για να αποκτήσουν συμβόλαια ιατρικών προμηθειών. ( σσ 21 εταιρίες οι Big Pharma χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία; )

Εκπρόσωποι από τους πέντε εταιρικούς ομίλους – AstraZeneca, GE Healthcare USA Holding, Johnson & Johnson (JNJ.N) Pfizer και Hoffmann-La Roche Inc ανέφεραν σε κοινή δήλωση “οι περαιτέρω διαδικασίες θα δείξουν ότι οι εταιρείες δεν ευθύνονται με κανέναν τρόπο”.

Η αγωγή που αναβίωσε το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια υποβλήθηκε από μέλη της οικογένειας θυμάτων επιθέσεων στο Ιράκ από την ομάδα Mahdi. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την αγωγή το 2020.

Ο δικηγόρος Kannon Shanmugam, ο οποίος υποστήριξε την έφεση για λογαριασμό των εταιρειών, δεν σχολίασε άμεσα.

Ο δικηγόρος των μελών της οικογένειας, Joshua Branson, επίσης δεν σχολίασε.

Οι δικηγόροι των εταιρειών είπαν στο εφετείο ότι παρείχαν στην ιρακινή κυβέρνηση “θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού που σώζουν ζωές, ενέσεις αιμορροφιλίας, υπερήχους, μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος και άλλα ιατρικά προϊόντα” μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ που ανέτρεψε τον ισχυρό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. ( σσ έσπευσαν οι σωτήρες.. άλλο πάρτι πακτωλού δολαρίων βουτηγμένα στο αίμα, βαμπίρια κανονικά)

Ο Shanmugam είπε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο ότι μια απόφαση εναντίον των εταιρειών «θα είχε σοβαρό ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην προθυμία των εταιρειών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων να διεξάγουν βασικές δραστηριότητες, συχνά κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, σε προβληματικές περιοχές».(Reuters) 5.1.21

dimpenews.com