Δώστε τον καρκινοπαθή Νάσσερ στην Παλαιστίνια μητέρα του!

Ο λαϊκός ήρωας του Παλαιστινιακού Αγώνα, κρατούμενος Nasser Abu Hamid (49 ετών), βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση εδώ και 11 ημέρες σε Ισραηλινό νοσοκομείο με απαγόρευση επισκεπτηρίου για τους συγγενείς του!

Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κρίσιμη, είναι ανοσοκατεσταλμένος, δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες και εξακολουθεί να αναπνέει με μηχανική υποστήριξη στο Ισραηλινό νοσοκομείο Barzilai .


Η  Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής υπέβαλε σχετικές αναφορές στο Ισραηλινό δικαστικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, αλλά και πριν από δέκα ημέρες,  ασκώντας πίεση στη διοίκηση των  φυλακών  για παροχή  πληροφοριών σχετικές με τις τελευταίες εξελίξεις στην υγεία του. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από το Ισραηλινό καθεστώς  να επιτραπεί στην οικογένεια του καρκινοπαθούς κρατουμένου το επισκεπτήριο στο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση  στις δύο αναφορές / αιτήσεις.
Οι όποιες σχετικές πληροφορίες,  έχουν προκύψει από τα λεγόμενα των  συγκρατουμένων του σε  δικηγόρους και συγγενείς τους!

Σύμφωνα  με ανακοίνωση της οικογένειάς του και των συντρόφων του, ο Νάσερ ήδη  από τις αρχές του προηγούμενου έτους υπέφερε από έντονους πόνους στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η διάγνωση του γιατρού της φυλακής, έγινε χωρίς  εργαστηριακές εξετάσεις , και βεβαίωνε  ότι η κατάστασή του αφορούσε μια  ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού που θα αντιμετωπίζονταν με αντιβίωση.
Μετά από επίμονες πιέσεις που άσκησαν οι συγκρατούμενοί του στη διοίκηση της φυλακής, ο Νάσερ μεταφέρθηκε για ακτινολογικό έλεγχο στην κλινική της φυλακής Ramla (και όχι σε εξωτερικό πολιτικό νοσοκομείο) και οι ακτινολόγοι διέγνωσαν  ύπαρξη μάζας στον αριστερό πνεύμονα. Ωστόσο, η  κλινική της φυλακής Ραμλα στην οποία μεταφέρθηκε  συνέχισε να του χορηγεί μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών!
Μετά την επιπλέον επιδείνωση της υγείας του και την επιμονή  των συγκρατουμένων του, ο Νάσερ μεταφέρθηκε  στο Ισραηλινό πολιτικό νοσοκομείο Barzilai. Εκεί υποβλήθηκε σε ακριβέστερες εξετάσεις και ακτινογραφίες οι οποίες διέγνωσαν  όγκο στον πνεύμονα. Αποφασίστηκε η αφαίρεσή του και η διενέργεια βιοψίας σε αυτό. Η θεραπευτική αγωγή περιλάμβανε συνεδρίες χημειοθεραπείας οι οποίες ξεκίνησαν περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.
Αφού ο Νάσερ έλαβε την πρώτη  δόση χημειοθεραπείας, αισθάνθηκε έντονη πίεση στον πνεύμονα και αφόρητο πόνο και διακομίσθηκε και πάλι στο πολιτικό νοσοκομείο  όπου νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες, όπως ισχυρίζεται το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Barzilai», άδειασαν τον πνεύμονά του από αέρα!

Επειδή ακόμα και μέσα στην σκληρότητα και τυραννία της Ισραηλινής Κατοχής, υπάρχουν κάποιοι που παραμένουν άνθρωποι, αυτοί οι τελευταίοι εδωσαν και την πληροφορία για  ιατρικό λάθος ή και Ιατρική αμέλεια! Διέρρευσαν  την πληροφορία ότι κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαίρεσης του όγκου στον αριστερό πνεύμονα, εισήχθη ένας  σωλήνας του οποίου το μέγεθος  ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόταν ο πνεύμονας του Nasser. Την επέμβαση ακολούθησε όχι μόνο ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος αλλά και η σώρευση αέρα λόγω της ακαταλληλότητας του σωλήνα που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση και από την οπή εισχώρησε με ευκολία ένα μικρόβιο στον πνεύμονα,  το οποίο δικαιολογείται ως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Πρόκειται για  ιατρικό λάθος που οφείλεται στο  ότι ο ειδικός ιατρός για τέτοιες επεμβάσεις ήταν απασχολημένος και ο γιατρός που ανέλαβε την επέμβαση ήταν ένας  ειδικευόμενος … 

Το  μικρόβιο που εισέβαλλε στον πνεύμονα, επιδείνωσε τραγικά την υγεία του.

Πριν από τρεις ημέρες, ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, υποδέχτηκε την αγωνίστρια μητέρα του ηρωικού κρατούμενου Νασερ, κ. Χατιφα Αμπού Χαμιντ, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Ράμαλα.

Ο Μαχμούντ Αμπας την διαβεβαίωσε ότι διατηρεί εκτενείς επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την απελευθέρωση του ηρωικού κρατούμενου που πάσχει  από καρκίνο τελικού σταδίου λόγω της ιατρικής αμέλειας που υπέστη ο ίδιος αλλά και άλλοι ασθενείς κρατούμενοι .

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το θέμα των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα  της ηγεσίας, η οποία δεν θα παραμελήσει τα δικαιώματα των κρατουμένων, όποια και αν είναι η πίεση που υφίσταται για να σταματήσει.

Από την πλευρά της, η μητέρα του αιχμάλωτου Νασερ εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου και το μεγάλο ενδιαφέρον του για την υπόθεση της απελευθέρωσης του γιου της Νάσερ και την παροχή της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης σε αυτόν αλλα και τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Καθημερινά, σε όλα τα κυβερνεία των εδαφών που ελέγχει η Παλαιστινιακή  Αρχή, πραγματοποιούνται ολονύχτιες καθιστικές διαμαρτυρίες συμπαράστασης αλλά  και ημερήσιες πορείες για την απελευθέρωση του κρατούμενου Nasser , ο οποίος θεωρείται  εθνικός ήρωας της γης της Παλαιστίνης, ενας θρύλος γνωστός ως  ” Το Λιοντάρι χωρίς Μάσκα “.

Ποιο είναι όμως αυτό το Λιοντάρι που δε  φοράει μάσκα;

Σε αυτό,  απαντούν οι νέοι και νέες της Παλαιστίνης:

“Το να είσαι Παλαιστίνιος, το να έχεις γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων, το να εχεις ανατραφεί σε  οικογένεια αγωνιστών, το να έχεις αδέρφια που ομοιάζουν με τη γη που τους μεγάλωσε, είναι ένα ιδιαίτερο είδος πολιτισμού … είναι αυτό που θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά σου και τον τρόπο της ζωής σου …”

Η ζωή σου θα κινείται πάντα στην ίδια  παράλληλο με την ελιά της γης, με τη βελονιά στο κέντημα του φορέματος και με τα νυχτερινα νανουρίσματα και παραμύθια της γιαγιάς….”

Το πραγματικό του όνομα είναι Nasser Muhammad Youssef Abu Hamid, γεννήθηκε το 1972, μέσα σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, η οικογένειά του καταγόταν από το χωριό Al-Sawafir στη βόρεια Γάζα. Ο ίδιος ανήκε στο κίνημα «Φατάχ» του Γιασέρ Αραφάτ και ήταν ένα από τα στελέχη του στην πρώτη ιντιφάντα, ένας λαϊκός ήρωας που οι  μάζες φώναζαν το όνομά του στις αντικατοχικές διαδηλώσεις.

Ο Νάσσερ συνελήφθη για πρώτη φορά όταν ήταν δεκατριών χρονών, δηλαδή το 1990 μετά τον τραυματισμό του από τον Ισραηλινό στρατό κατοχής.

Οι ίδιες δυνάμεις αποπειράθηκαν τουλάχιστον άλλες δυο φορές να τον σκοτώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Συνελήφθη πάλι σε ηλικία 14 ετών, στην διαρκεια της πρώτης Ιντιφάντα και αφέθηκε ελεύθερος το 1994 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Καΐρου.
Ο αγώνας του Νάσερ ήταν εκ «φύσεως» και όχι εκ “πεποιθησεως” . Για αυτόν ο Παλαιστινιακός αγώνας δεν ήταν μόνο πολιτικός ,  αλλά πρωτίστως ο αγώνας ως φυσική συνέπεια για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας , της πατρώας γης και της παράδοσης . Συνεχιζει λοιπόν και μετά την αποφυλάκιση του ως ανήλικος, να δραστηριοποιείται και συμμετέχει στα οργανωτικά ιδρύματα της Φατάχ. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα ανελίσσεται σε έναν από τους ηγέτες των Ταξιαρχιών Αλ Άκσα της Δυτικής Όχθης ( Αλ Άκσα Ιντιφάντα) .

Στις 22 Απριλίου 2002 συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του  στο στρατόπεδο Qalandia, μετά από επίθεση του Ισραηλινού στρατού κατοχής . Ο Νασερ τραυματιστηκε σοβαρά και αιχμαλωτισθηκε. Ανακριθηκε με βάναυσο τρόπο ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος . Υποβλήθηκε σε ολα τα σκληρά και παράνομα ανακριτικα μέσα της ” έρευνας” και καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια κάθειρξη και τριάντα χρόνια.

Μέσα στις φυλακές αναδείχθηκε ηγέτης του κινήματος των Παλαιστινίων αιχμαλώτων εκπροσωπώντας όλους τους κρατούμενους ενώπιον των σωφρονιστικων διοικήσεων της Ισραηλινής Κατοχής.
Ο Νασσερ ήταν αυτός που είχε στείλει το συγκινητικό μήνυμα εκ μέρους όλων των κρατουμένων κατά τη μαζική απεργία πείνας του 2017, μετά τις πρώτες 34 ημέρες της απεργίας:

“Ακόμα χτυπάμε τις πόρτες των κελιών μας, από τη φυλακή της Σάτα έως αυτήν της Ασκελόν, από τη Ναφά έως τη Νεγκέβ και τη Τζαλαμέ, από την Ayalon και την Megiddo, εως αυτήν του  Hadarim, του Sheba και του Nitzan….”

“Δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά μια στρατιά γενναίων και καλών ανθρώπων που φωνάζουν δυνατά και χαρούμενα ….σε πείσμα των δεσμοφυλάκων, σε πείσμα της θηριωδίας και της ωμής εγκληματικότητας της Ισραηλινής Κατοχής”.
“…..34 μέρες και ακόμα αναπνέουμε ελεύθερα και με περηφάνια

περπατώντας προς το θάνατο χαμογελάμε

καθόμαστε πάνω σε μαύρη κουβέρτα, μόνο αυτήν έχουμε,

ένα ποτήρι νερό και μια πρέζα αλάτι….

Και όμως τραγουδάμε για την Πατρίδα

και για την Άνοιξη της Νίκης που θα έρθει…

Όσο για τα κορμιά μας, μη μας ρωτάτε!

Μας πρόδωσαν εδω και μέρες…

Έχουν καταρρεύσει εδώ και μέρες…

Όμως εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη ή το μαρτύριο

άλλωστε, το τάξαμε

στις ψυχές των μαρτύρων!

Αυτή μας η μάχη θα είναι ένα κερί για τη νίκη

Ένα κερί που θα το ανάψουμε με την ψυχή και το σώμα , καθώς οδεύουμε προς την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία…. “

Ο Νασσερ Χαμίντ είναι αδερφός του μάρτυρα Abdel , αδελφός του Nasr, ο οποίος εχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη…. αδερφός του Sherif, καταδικασμένος σε τέσσερις φορές ισόβια, αδερφός του Muhammed, καταδικασμένος σε τριάντα χρόνια, και αδερφός του Ισλάμ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.


Η Ισραηλινή κατοχή κατεδάφισε το σπίτι της οικογένειάς του πέντε φορές και οι ίδιες δυνάμεις επι σειρά ετών απαγόρευαν στη μητέρα του το επισκεπτήριο στη φυλακή .

Η μητέρα αυτή μόλις έμαθε τα νέα γα την επιδείνωση της υγείας του γιού της Νασσερ, διακομισθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα για παροχή πρώτων βοηθειών και βραχεία νοσηλεία.

Η ίδια αυτή τραγική μητέρα , δήλωσε από το νοσοκομείο ότι αρνείται τη λήψη τροφής μέχρι την απελευθέρωσή του γιου της. Προσωπικά ο Πρόεδρος Μαχμουντ Αμπας επενέβη και την προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο , δίνοντας υπόσχεση για συνεχείς διαπραγματεύσεις ώστε ο Νασσερ να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός των κατοχομένων, είτε σε εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής, είτε σε Αίγυπτο, είτε σε Ιορδανία είτε σε όποια άλλη γείτονα χώρα .

Η μητέρα του αποτελεί σύμβολο υπομονής του Παλαιστινιακού Λαού και της Αντίστασης, μητέρα 5 γιων στη φυλακή και ενός γιου στο χώμα!

dimpenews.com