Άγιος Παίσιος: ”βλέπω ότι ο Θεός με κατεβάζει όλο και πιο παρακάτω”. Mια απάντηση για την αναγκαιότητα παλινδρομήσεων κατά την άνοδο στη Σιναϊτική Κλίμακα!

ο Άγ. Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης στο ασκητήριο του της Αγίας Επιστήμης. Στην Αγία Επιστήμη καθηγητής της ερήμου.

Με προβλημάτισε γιατί στην άνοδο στην Σιναϊτική Κλίμακα της πνευματικής ανέλιξης υπάρχουν παλινδρομήσεις κοινώς πισωγυρίσματα.

Μια πρώτη απάντηση θα ήταν γιατί η πορεία προς το θείο δεν είναι ανταγωνιστική δεν είναι ποτέ ατομικιστική αν κι άκρως μοναχική-μοναδική. Επειδή ”ο Χριστός βαδίζει αργά” αφού επιδιώκει την συμπόρευση τη συστράτευση τη συνοδοιπορεία.

Όμως δεν πρόλαβα καλά καλά να στοιχειοθετήσω το ερώτημα κι ελήφθη η απάντηση. H παρουσία του Γέροντα είναι καθοριστική.. Δίνει απαντήσεις στα μοίχια ερωτήματα. Καθαρίζει από τα τριβόλια της αμφιβολίας το δρόμο, ξεσκεπάζει το μονοπάτι.

Έχω σε φυλλάδες διάσπαρτο το βιβλίο των 700 σελίδων του Ισαάκ του Λιβανέζου για τον Άγιο Παΐσιο τον μεγαλύτερο Αγιορείτη του 20ου αιώνα. Σελίδες ανάκατες και σκόρπιες, φίρδην μίγδην. Δεν είμαι λάτρης της ανθρώπινης σειράς και τάξης. Στη λοταρία του Θεού έχω καμιά φορά πιο τύχη. Και πέφτω απευθείας πάνω στην απάντηση:

Yπέφερε από πονοκεφάλους που οφείλονταν στην έλλειψη οξυγόνου λόγω του υψόμετρου…Δεν έδινε σημασία στην αρχή σε αυτά τα συμπτώματα αλλά μετά αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να το κάνει. Αναφέρει σχετικά σ΄επιστολή του (1-3-64): ”πάντως βλέπω ότι ο Θεός με κατεβάζει όλο και πιο παρακάτω. Τώρα είμαι στη μονή διότι μου παρουσιάσθη άσθμα, κι επειδή ήτο 2000 υψόμετρο το Ησυχαστήριο υπέφερα πάρα πολύ παρ΄ότι βίασα τον εαυτό μου ήταν αδύνατο να μείνω εκεί διότι μου κρατιότανε η αναπνοή.” Κι ο πιλότος του θείου υποφέρει από υποξία, ή  έλλειψη οξυγόνου

Η πορεία ανέλιξης στη Σιναίτικη Κλίμακα έχει σκαμπανεβάσματα….Απότομη απώλεια ύψους.. κατεβαίνεις αρκετά χιλιάδες πόδια και βέβαια η επιβεβλημένη κάθοδος είναι πιο επίφοβη στο ύψος …….. πάντως βλέπω ότι ο Θεός με κατεβάζει όλο και πιο παρακάτω

Είναι ηθελημένη ή προδιαγεγραμμένη η καθυστέρηση η οπισθοδρόμηση η χρονοτριβή…..Το ” ατύχημα” είναι απλά το πρόσχημα. Κάτι σου έπεσε γυρνάς να το πάρεις κάτι σου λείπει.. Υπάρχουν και κενά αέρος κι αναταράξεις πνευματικές και κένωση….Η συνεχής άνοδος δεν είναι αυτοσκοπός…αξιολογούμενη είναι η πνευματική αναρρίχηση…στις παρυφές του θείου στους απότομους κοφτερούς απροσπέλαστους όγκους του. Για να φτάσεις στην κορυφή θέλεις οδηγό…Η κατάκτηση της πνευματικής κορυφής δεν είναι κατάκτηση είναι απλά σημείο αναφοράς είναι μόνο ένας πόλος έλξης. Η δύναμη να επιστρέφεις η δύναμη να συγκαταβαίνεις είναι επίσης ισχυρή πρόκληση ισοδύναμη. Κι όμως η κατάβαση από την κορυφή είναι αυτή που μερικές φορές σε οδηγεί στο επιδιωκόμενο. Η συγκατάβαση στην κατάβαση απαιτεί ταπείνωση είναι η δοκιμασία που αναδεικνύει την αυθεντική αναζήτηση. Αλλού η Πόρτα του Θεού κι αλλού ο Θεός…

Είναι μέρες γιορτινές είναι μέρες πνευματικής ανάτασης… Η χαρά σε πάει στ΄ουράνια. Η χαρά είναι πολύ μεγάλη δύναμη…..”Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε”!

dimpenews.com