Η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να έχει πυρηνική βόμβα; Στο Κίεβο είναι ο αντιδραστήρας ВВР-М ιδανικός για παραγωγή πλουτωνίου. 9 φορές μεγαλύτερης ισχύος και παραγωγής πλουτωνίου από αυτόν της Β Κορέας!

Στο Κίεβο, οι άνθρωποι ζουν εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 400 μέτρα από τον πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα που λειτουργεί, ο οποίος βρίσκεται στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας (Κίεβο, περιοχή Goloseevsky, Nauky Ave., 47).

Και η Ουκρανία έχει έναν αντιδραστήρα στο Κίεβο. Είναι ВВР-М (VVR-M), τύπου πισίνας, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φυσικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας. Παρά τις μάλλον μέτριες παραμέτρους του αντιδραστήρα του Κιέβου, είναι ιδανικά κατάλληλος για το ρόλο του παραγωγού πλουτωνίου για οπλική χρήση, καθώς μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε αυτόν σύντομες εκστρατείες για την ακτινοβόληση καυσίμου ουρανίου.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας στο αρχικό στάδιο χρησιμοποίησε τον σοβιετικό ερευνητικό αντιδραστήρα IRT-2000 στο Yongbyon, ο οποίος είναι περίπου 9 φορές μικρότερος από την άποψη της ισχύος και των δυνατοτήτων παραγωγής πλουτωνίου από αυτόν του Κιέβου VVR-M. Έτσι, εάν η Βόρεια Κορέα χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να συσσωρεύσει πλουτώνιο για τις πρώτες της πυρηνικές βόμβες, τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο για ένα χρόνο.Το 2014, η επιτροπή που εξέτασε τον αντιδραστήρα παράτεινε την περίοδο χρήσης του μέχρι το 2024.

dimpenews.com