Ισραήλ: δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα διαβήτη στην αραβική κοινότητα (μελέτη)

Ο τύπος 2 διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε παιδιά και εφήβους στις αρχές της δεκαετίας του ’90

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το κέντρο Rambam στο Ισραήλ δείχνει σημαντική αύξηση του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, κυρίως στον αραβικό τομέα.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται κυρίως από το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης και τη διατροφή που είναι πολύ υψηλή σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Περίπου 600.000 Ισραηλινοί όλων των ηλικιών έχουν διαγνωστεί και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η μελέτη βασίστηκε σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 14 ιατρικά κέντρα της χώρας, οι οποίες συγκεντρώθηκαν με δεδομένα για τον διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους από το Ισραήλ.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ. Nehama Zuckerman-Levin, Διευθυντής της Κλινικής Θεραπείας και Έρευνας για τον Διαβήτη σε Παιδιά και Εφήβους στο Rambam Center, και τον καθηγητή Naim Shehadeh, Διευθυντή Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού και Πρόεδρο της Ισραηλινής Διαβητολογικής Εταιρείας .

Ο τύπος 2 διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε παιδιά και εφήβους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που συνέπεσε με την αύξηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζονται σε νέους έχει επίσης αυξηθεί παγκοσμίως, παράλληλα με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Η συχνότητά του στο Ισραήλ έχει αυξηθεί σημαντικά, από 0,63/100.000 το 2008 σε 3,41/100.000 το 2019.

228 κορίτσια και 151 αγόρια – ηλικίας 10 έως 18 ετών – διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ετών 2008 και 2019.

Δεκαπλάσια αύξηση στη συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 παρατηρήθηκε μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στον αραβικό τομέα (που αποτελούσαν περίπου το 41% ​​των ασθενών) ενώ στον εβραϊκό τομέα η αύξηση ήταν 3,5.

Πρόκειται για ένα όχι πολύ ασυνήθιστο εύρημα, ο λόγος του οποίου είναι πιθανώς γενετικός. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενική αύξηση που παρατηρείται στα παιδιά συνδέεται με μια αλλαγή στον τρόπο ζωής τα τελευταία χρόνια. και το γεγονός ότι περισσότερα και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λιγότερο υγιεινή ζωή», είπε ο Zuckerman-Levin.

dimpenews.com