Πολιτική Δίκη στη Γερμανία κατά του Συρορθόδοξου θεολόγου κι αριστερού ακτιβιστή Sami Grigo Baydar που μάχεται για τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων Τουρκίας. Τον κατηγορούν ότι ψευδώς καταγγέλει συνεργασία γερμανικής αστυνομίας και τούρκικης JİTEM!

Πολιτική Δίκη στη Γερμανία κατά του Συρορθόδοξου θεολόγου κι αριστερού ακτιβιστή Sami Grigo Baydar που μάχεται για τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων Τουρκίας. Τον κατηγορούν ότι ψευδώς καταγγέλει συνεργασία γερμανικής αστυνομίας και τούρκικης JİTEM!

Δίκη κατά του Συρορθόδοξου ακτιβιστή Sami Grigo Baydar στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας! Ο 30χρονος Σύρος θεολόγος ακτιβιστής Sami Grigo Baydar δικάζεται στις 12 Ιουλίου 2022 στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ, σε μια ακόμη προσπάθεια των γερμανικών αρχών να καταστείλουν τη δράση και το έργο του.

Εδώ και χρόνια, ο Σαμι Μπαϊντάρ, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Σύρων χριστιανικών αυτόχθονων πληθυσμών της σημερινής Τουρκίας (Αραμαίους, Ασσύριους, Χαλδαίους) αλλά και της διασποράς στην Ευρώπη. Οι ποινικές διώξεις εκ μέρους των αρχών της Βαυαρίας γίνονται καθ’ υπόδειξη των τουρκικών αρχών, καθώς ο Σάμι όχι μόνο υπερασπίζεται τις διαχρονικά τις διωκόμενους χριστιανικές συριακές μειονότητες στην Αντιόχειας ως πτυχιούχος θεολόγος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας και εκπρόσωπος του Λαϊκού Συμβουλίου των Συρορθόδοξων στην Ευρώπη, αλλά και επειδή ως αφοσιωμένος δημοσιογράφος και παρατηρητής αντιτίθεται στο φασιστικό καθεστώς AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι αλληλέγγυος με αριστερούς ακτιβιστές, καλλιτέχνες όπως το μουσικό γκρουπ Grup Yorum που μέλη του πέθαναν από απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές αλλά και με την Ένωση των Λαϊκών Τούρκων Δικηγόρων μέλη του βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, και μερικοί Δικηγόροι διώκονται επίσης στη Γερμανία καθώς οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη φασιστική κυβέρνηση του AKP.

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Σάμι Μπαϊντάρ έλαβε πρόστιμο 3600 ευρώ από την εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ για φερόμενη «συκοφαντική δυσφήμιση» κατά της αστυνομίας , συν 90 ημέρες εξαγοράσιμης ποινής φυλάκισης επειδή δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook στις 14 Δεκεμβρίου 2020, στην οποία ισχυριζόταν ότι τον είχαν επισκεφτεί «αστυνομικοί τουρκικής καταγωγής». Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο Baydar φέρεται να συνέδεσε τους αστυνομικούς με την υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατιωτικής χωροφυλακής “JITEM” (το JİTEM είναι η συντομογραφία του Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Υπηρεσία Πληροφοριών Χωροφυλακής και Αντιτρομοκρατικής, μιας υπηρεσίας της Τουρκικής Χωροφυλακής της οποίας η ύπαρξη δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το τουρκικό κράτος που κατηγορείται για βασανιστήρια και πολιτικές δολοφονίες) μέσω ενός “like” στο facebook!

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο Baydar όχι μόνο εξέφρασε την έγκρισή του με το Like, αλλά και οικειοποιήθηκε το σχόλιο ως δικό του. Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ θεωρεί πλέον ότι αυτό συνιστά δυσφήμιση κατά του κράτους. Στις 23 Ιουνίου, ο Sami Baydar άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης. Το δικαστήριο ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι η δίκη δεν ήταν απλώς μια υπόθεση «συκοφαντικής δυσφήμισης», αλλά μια πολιτική δίκη.

Στη δίκη της 23ης Ιουνίου 2021 λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα, 30 ένοπλοι αστυνομικοί έξω από το δικαστικό μέγαρο, άλλοι 10 έξω από την αίθουσα, και 2 εντός της αίθουσας. Γύρω από ολόκληρο το δικαστικό μέγαρο ήταν επίσης τοποθετημένα αυτοκίνητα της αστυνομίας. Το δικαστήριο επέτρεψε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό παρατηρητών της δίκης, μόνο 6 άτομα, που έπρεπε να ελεγχθεί η ταυτότητά τους και να καταγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Απαγορευόταν η μεταφορά του λεγόμενου υλικού καταγραφής όπως κινητών τηλεφώνων ή φορητών υπολογιστών στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αυτά έπρεπε να παραδοθούν στους φρουρούς.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο με σύνθημα «Σταματήστε την ποινικοποίηση και την καταστολή κατά του επαναστάτη Συρορθοδοξου!». ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΙ ΜΠΑΪΝΤΑΡ” . Σύμφωνα με τον Baydar, είναι πιθανό να εκκρεμούν πολλές άλλες υποθέσεις εναντίον του: για παράδειγμα, η Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Βαυαρίας λέγεται ότι ερευνά τακτικά τις αναρτήσεις που δημοσιεύει ο Baydar στα κοινωνικά δίκτυα για ποινικά αδικήματα και, όπως στην παρούσα υπόθεση!

Ο Sami Baydar εκπροσωπείται σε αυτήν την πολιτική δικαστική υπόθεση από τον δικηγόρο του Μονάχου Mathes Breuer ο οποίος υπερασπίζεται πολλούς ανθρώπους σε διαδικασίες με την κατηγορία “απαγορευτικών” η “συκοφαντικών” αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, ακόμα και συνθήματα ή like σε αναρτήσεις! Στη δίκη αυτή, τέσσερις αστυνομικοί έχουν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας από την εισαγγελία.

Το Λαϊκό Συμβούλιο των Συρορθόδοξων στην Ευρώπη καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες, προοδευτικούς, δημοκρατικούς και αντιφασίστες να δείξουν αλληλεγγύη στον σύντροφό μας Sami Grigo Baydar και να συμμετάσχουν ως παρατηρητές της δίκης την Τρίτη 12 Ιουλίου, 13:00 μ.μ. στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ, οδός Gögginger 101, αίθουσα δικαστηρίου 180, 3ος όροφος.

ΥΓ. Η JİTEM έχει προσωπικό 10.000 ατόμων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANF, μαρτυρία που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης δίκης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από μέλη της JİTEM – Jandarma Intelligence and Anti-Terror – αναφέρει ότι η οργάνωση έχει ακόμα περίπου 10.000 άτομα που εργάζονται υπό τις εντολές της. Η JİTEM είναι μια πρώην μυστική οργάνωση της οποίας η ύπαρξη αναγνωρίστηκε μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και είναι ύποπτη για εξαφανίσεις, δολοφονίες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση όπλων – μεταξύ άλλων – που σχετίζονται με τη συμμετοχή της σε συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους.

dimpenews.com