Στη Γαλλία τέλος το υγειονομικό πάσο κι η Έκτακτη Ανάγκη για covid19! Η Βουλή απέρριψε άρθρο που πρόβλεπε εν δυνάμει επαναφορά υγειονομικού πάσου για ταξίδια στο εξωτερικό. “Το υγειονομικό πάσο στα σκουπίδια. Ο καιρός των playmobil τελείωσε!”

Το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουλίου προς την Τετάρτη 13 Ιουλίου, η Γαλλική Βουλή απέρριψε βασικό άρθρο του νέου νομοσχεδίου ”υγείας κι ασφάλειας” για την επιδημία Covid-19, που προβλέπει τη δυνατότητα επαναφοράς του pass sanitaire για ταξίδια εκτός Γαλλίας. Αυτό το άρθρο 2 του νομοσχεδίου «υγείας και ασφάλειας» απορρίφθηκε με 219 ψήφους υπέρ και 195 κατά.

Το άρθρο 2 του νέου υγειονομικού νομοσχεδίου που επαναφέρει το Pass Sanitaire υγειονομικό πάσο απορρίφθηκε μέσα στη νύχτα από τη Γαλλική Βουλή! Το επίμαχο άρθρο προέβλεπε Pass Sanitaire για ταξίδια εκτός συνόρων δηλ. στα σύνορα και στις μετακινήσεις με Κορσική ή l’outre-mer. Η μειονότητα της Προεδρίας υπέκυψε στη συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς la France insoumise και του RN Eθνικού Μετώπου.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε αμέσως το αποτέλεσμα. “Το υγειονομικό πάσο στα σκουπίδια. Ο καιρός των playmobil τελείωσε!” έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του κόμματος LFI η Mathilde Panot..

Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τη λήξη την 1η Αυγούστου του πλαισίου «υπερβολικού κοινού δικαίου» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υγείας και του καθεστώτος διαχείρισης κρίσεων που τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Μαΐου 2021.Για τη μάσκα καμιά αναφορά. Με το άρθρο 1 επιτρέπει, λόγω μιας ακόμα εύθραυστης επιδημικής κατάστασης, να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα υγείας σε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου (σύστημα SI-DEP).

Μετά από αυτή την εξέλιξη κι ενώ εκκρεμεί η επικύρωση του από Γερουσία Γάλλος Πολιτικός απαιτεί

  • επαναφορά όλου του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή και άρση υποχρεωτικού εμβολιασμού
  • αφαίρεση του Health Pass από νοσοκομεία και γηροκομεία
  • προστασία παιδιών από τις αδηφάγες ορέξεις των εργαστηρίων

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει ένα βασικό άρθρο-κλειδί του νομοσχεδίου για την υγεία
Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου απορρίφθηκε με πλειοψηφία των βουλευτών κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη. Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία χάρη σε συνδυασμό ψήφων από το RN, το LR και την πλειοψηφία της συμμαχίας των αριστερών Nupes (LFI, κομμουνιστές και οικολόγοι) . Αυτό προέβλεπε τη δυνατότητα, εάν χρειαζόταν, επαναφοράς του υγειονομικού πάσου για ταξίδια προς ή από το εξωτερικό.

Προβλέπει τη δυνατότητα επαναφοράς του pass sanitaire για ταξίδια από ή προς το εξωτερικό. Νωρίτερα, οι βουλευτές ακύρωσαν αυτήν την πιθανή απαίτηση για τα παιδιά που ταξιδεύουν.
Ωστόσο, το άρθρο 1 του επιτρέπει, λόγω μιας ακόμα εύθραυστης επιδημικής κατάστασης, να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα υγείας σε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου (σύστημα SI-DEP). Ολόκληρο το κείμενο εγκρίθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Ιουλίου. Πρέπει τώρα να πάει στη Γερουσία.

Mια ακόμη ήττα Μακρόν καθώς δείχνει να έχει την τύχη Σαρκοζί μετά την αποκάλυψη σκανδάλου Uber files. Ο Μακρόν κατηγορήθηκε ότι είχε κάνει «μυστικό deal» με τον οικονομικό γίγαντα του VTC την Aμερικάνικη εταιρεία Uber και ευνόησε την επέκταση της στη Γαλλία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας. Η έρευνα που τον καίει βασίζεται σε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα της Uber που στάλθηκαν από ανώνυμη πηγή στη βρετανική καθημερινή εφημερίδα The Guardian και διαβιβάστηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και σε 42 συνεργάτες μέσων ενημέρωσης. Αναφέρονται συναντήσεις στο γραφείο του τότε υπουργού, πολυάριθμες ανταλλαγές (ραντεβού, κλήσεις ή SMS) μεταξύ των ομάδων της Uber France και του Emmanuel Macron ή των συμβούλων του.

dimpenews.com