Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα με τους ρώσικους S-300 από την Κρήτη «κλείδωσε» τουρκικά F16 δυτικά της Ρόδου! Η Τουρκία σηκώνει το θέμα ψηλά…πιο ψηλά από τα F16 της!

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι η Ελλάδα με τους ρώσικους S-300 από την Κρήτη «κλείδωσε» τουρκικά F16 δυτικά της Ρόδου! Κλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μείζον ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πτήσεων αποστολής των F-16 της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας Τουρκίας στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Αυγούστου αναφέρει το cnnturk.

Τουρκικά αεροσκάφη εν ώρα υπηρεσίας παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής Ελληνικής κατασκευής Σύστημα Αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης. Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος στο F-16, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης σε υψόμετρο 10.000 ποδιών στα δυτικά της Ρόδου.

Το περιστατικό, που έλαβε χώρα ενώ η παρενόχληση συνεχίστηκε για λίγο, αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες. Παρά την εχθρική αυτή ενέργεια, τα αεροπλάνα ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους αναφέρει το τούρκικο μέσο σε μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου.
Υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά που αφορούν το κλείδωμα ραντάρ πυραύλων εκφράζονται ως «εχθρικές ενέργειες» σύμφωνα με τους Κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ, πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι αφού η Τουρκία προμηθεύσει το σύστημα S-400 για να κάνει την περιφερειακή αεράμυνα και ασφάλεια πιο αποτελεσματική, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και μου θύμισε η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγές που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα προμηθεύθηκε την προηγούμενη έκδοση του εν λόγω συστήματος πριν από 23 χρόνια, επισημαίνοντας ότι μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ που κλειδώνει τα πολεμικά της αεροσκάφη με το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 είναι ενάντια στις αρχές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες έχουν δείξει διμερής πολιτική από την άποψη αυτή.( Ενώ η Τουρκία που παραβιάζει καθημερινά εδώ και χρόνια τον ελληνικό εναέριο και διεκδικεί από σύμμαχο χώρα τη μισή επικράτειά της είναι συμβατή)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟ 2013

Το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 προοριζόταν να αναπτυχθεί στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 1997-1998, αλλά μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, αναπτύχθηκε στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1999.

Το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 αποτελείται από 4 συστήματα και 8 βάσεις εκτόξευσης, με βεληνεκές πυραύλων περίπου 80 μίλια. Η Ελλάδα έκανε την πρώτη δοκιμή του συστήματος στην άσκηση «White Eagle» το 2013.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημος σχολιασμός από ελληνικής πλευράς.

“Δεν ασχολούμαστε με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, από όπου κι αν προέρχονται”, ξεκαθαρίζουν πηγές του ΥΠΕΘΑ για τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα (28.08.2022), για “νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο“. 

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το περιστατικό. 

H Toυρκία σηκώνει το θέμα ψηλά πιο ψηλά .. από τα F16 της…και καιροφυλακτεί ν΄αδράξει την ευκαιρία σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου όλη η γραμμή της αντιπαράθεσης της έχει πάρει φωτιά από Κοσσυφοπέδιο ως Αρτσάχ .. και Κριμαία!

dimpenews.com