Εκτός λειτουργίας κι ο τελευταίος ο 6ος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια! Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν και πάλι τον πυρηνικό σταθμό!

Σύμφωνα με το RIA, ο 6ος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια σταμάτησε μέσα στη νύχτα. Ο Ουκρανός διαχειριστής αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για την ψύξη του αντιδραστήρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προκαλούν στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακά συστήματα, ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye είναι μεταξύ των στόχων αναφέρει το ρώσικο κρατικό κανάλι Russia1.

Στη Zaporizhia, ο τελευταίος αντιδραστήρας του εργοστασίου που ήταν ακόμη σε λειτουργία έκλεισε.
Οι έξι αντιδραστήρες του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη δεν λειτουργούν από το πρωί της Κυριακής.

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής έκλεισε τελείως και αυξάνεται η ανησυχία. Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του έκτου και τελευταίου ενεργού αντιδραστήρα του τεράστιου πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή είναι υπό ρώσικο έλεγχο.
«Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 03:41 π.μ., η μονάδα με αριθμό 6 του (σταθμού ηλεκτροπαραγωγής) αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», ανακοινώνει η ουκρανική εταιρεία Energoatom σε δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας ότι «οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ψύξη του». Σύμφωνα με την Energoatom, μια ψυχρή διακοπή λειτουργίας είναι «η ασφαλέστερη κατάσταση» για τον αντιδραστήρα, ο οποίος για τρεις ημέρες ήταν ο μόνος που παρήγαγε την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και για τη διασφάλιση της ασφάλειας της τοποθεσίας.

Αυξανόμενη ανησυχία
Η απόφαση για διακοπή λήφθηκε όταν η εξωτερική τροφοδοσία του χώρου αποκαταστάθηκε «χθες το βράδυ» με μία από τις γραμμές μεταφοράς. «Σε περίπτωση περαιτέρω ζημιάς στις γραμμές μεταφοράς που συνδέουν την τοποθεσία με το ηλεκτρικό σύστημα – ο κίνδυνος της οποίας παραμένει υψηλός – οι εσωτερικές ανάγκες (του εργοταξίου) θα πρέπει να καλυφθούν από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ», προειδοποιεί η Energoatom.

dimpenews.com