Η σύρραξη στα σύνορα Τατζικιστάν με Κιργιστάν 2 μελών του (ΟΣΣ) εντάσσεται στην επιχειρούμενη από Δύση υπονόμευση της μετασοβιετικής-ρώσικης σφαίρας επιρροής!

Η σύρραξη στα σύνορα Τατζικιστάν με Κιργιστάν 2 μελών του (ΟΣΣ) εντάσσεται στην επιχειρούμενη από Δύση υπονόμευση της μετασοβιετικής-ρώσικης σφαίρας επιρροής!

Εχθροπραξίες στα σύνορα Τατζικιστάν με Κιργιστάν την ώρα που συνερχόταν πανηγυρικά στο Ουζμπεκιστάν ο ”Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ)” κι ενώ και οι 2 χώρες είναι μέλη του μαζί με Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν…

Τουλάχιστον 31 τραυματίες στα σύνορα Kyrgyz-Tajik …

Νωρίτερα αναφέρθηκε για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από επικοινωνία και συνεννόηση των προέδρων των 2 εμπλεκόμενων κρατών. Το Κιργιστάν κατηγορεί το Τατζικιστάν ότι βομβάρδισε ορισμένα Κιργιζικά χωριά κοντά στα σύνορα αλλά και το αεροδρόμιο στην πόλη Μπάτκεν όπως και το εκεί στρατιωτικό γραφείο στράτευσης.

Ένοπλες συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε όλη την περίμετρο των συνόρων Κιργιζίας-Τατζικιστάν τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με τη Συνοριακή Υπηρεσία της Κιργιζίας, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε όλη την περίμετρο των συνόρων Κιργιζίας-Τατζίκ.

Η πλευρά του Τατζικιστάν χρησιμοποιεί βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και αεροσκάφη.

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν αλληλοκατηγορούνται τώρα για παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, οι πρόεδροι της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν είχαν ωστόσο καλέσει τα στρατεύματά τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Μια εύθραυστη εκεχειρία. Το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν αλληλοκατηγορήθηκαν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου για παραβίαση της εκεχειρίας που ισχύει στα σύνορα από τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα). Λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν ωστόσο συμφωνήσει για αναστολή των εχθροπραξιών.

«Παρά τη συνάντηση μεταξύ ηγετών και την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός, η κιργιζική πλευρά άρχισε να πυροβολεί (…) προς τρία χωριά στο Τατζικιστάν», κατήγγειλαν οι Τατζικιστανοί συνοριοφύλακες. «Παραβιάζοντας τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, η πλευρά του Τατζικιστάν άνοιξε ξανά πυρ κατά των θέσεων των συνοριοφυλάκων», κατήγγειλαν οι Κιργίζοι ομολόγοι τους, κρίνοντας την κατάσταση «ακόμη τεταμένη».

Συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άφησαν νεκρούς δύο Τατζίκους συνοριοφύλακες και αρκετούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ και ο ομόλογός του του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν συμφώνησαν “να ιδρύσουν μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια των επεισοδίων”, τονίζοντας τη σημασία της επίλυσης των διαφορών τους “με πολιτικά και διπλωματικά μέσα”, ανέφερε το Τατζικικό Πρακτορείο Ειδήσεων Khovar.

Σκηνή τακτικών συγκρούσεων
Η Ρωσία εξέφρασε την «ανησυχία» της την Παρασκευή. Το υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε «και τα δύο μέρη να λάβουν ολοκληρωμένα και επείγοντα μέτρα για να (…) τεθεί τέλος σε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κρίνει την κατάσταση ως «τεταμένη».

Τα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν είναι το σκηνικό τακτικών θανατηφόρων συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 km σύνορα αμφισβητούνται και η πρόοδος όσον αφορά την οριοθέτηση ήταν αργή τα τελευταία χρόνια. Το 2021 σημειώθηκε ένας άνευ προηγουμένου αριθμός συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με περισσότερους από 50 νεκρούς και αυξάνοντας τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης.

Η αιματηρή σύρραξη και η διατήρηση της ένοπλης έντασης στα σύνορα Τατζικιστάν και Κιργιστάν έρχονται να προστεθούν σε μια αποσταθεροποίηση που οξύνεται στο μετασοβιετικό χώρο με την υποκίνηση και της Δύσης καθώς η τελευταία επιχειρεί μια μετάβαση από το μετασοβιετικό χώρο στο μεταρωσικό με τη διάλυση και κατάρρευση της Ρωσίας ως κράτος..

Ένταση στα σύνορα Ρωσίας
1 – ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΤΟΝΕΤΣΚ, ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ LUGANSK, ΧΩΡΟΙ SVO.
2 – Υπερδνειστερία ΜΟΛΔΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
3 – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ.
4 – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΣΕΤΙΑΣ-Γεωργία.
5 – ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ.

6-Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Σαφώς, το μόνο βέβαιο στην Ουκρανία είναι ότι η δυτική επιθετικότητα εκπονείται κεντρικά από το Πεντάγωνο και τις Βρυξέλλες. Οι τρέχουσες αντεπιθέσεις των κατευθυνόμενων από το ΝΑΤΟ, δυτικών μισθοφόρων και ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου γύρω από το Χάρκοβο, τη Χερσώνα και αλλού στην Ανατολική Ουκρανία κατά των Συμμάχων, οι νέες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, οι νέες ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων στη νότια Μολδαβία, η νέα απειλή πολέμου κατά της Ρωσίας από τη Γεωργία «με δημοψήφισμα», η νέα απιστία στη Ρωσία από τον ηγέτη του Καζακστάν, η νέα τριβή στα σύνορα Tadzhik-Kirghiz στις 14 Σεπτεμβρίου, οι συνεχείς επιθέσεις κατά της Ρωσίας και των Ρώσων στα κράτη της Βαλτικής και όλη η επιθετική ρητορική, κυρώσεις και ενέργειες των ΗΠΑ/ΗΒ/ΕΕ προς τη Ρωσία, δεν είναι τυχαίες. Έχουν οδηγήσει ορισμένους να προβλέψουν έναν επικείμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Μέσα στην Ουκρανία ο πόλεμος κλιμακώθηκε από τη Δύση. Όλοι από τον Μάρτιο έχουν δει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά για πόλεμο με αντιπροσώπους μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Ουκρανία είναι απλώς το πεδίο μάχης και η δικαιολογία για τη δυτική επιθετικότητα. Πράγματι, τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ του Στρατού του Κιέβου είναι νεκρό, ανάπηρο ή αιχμάλωτο, είναι οι δυτικοί μισθοφόροι και οι Ειδικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ με ουκρανικές στολές που κάνουν τις μάχες.

Κάθε φορά που η Δύση κλιμακώνει, το ίδιο κάνει και η Ρωσία. Η απειλή των ΗΠΑ να προμηθεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με βεληνεκές 300 km, μόνο θα κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση. Η Ρωσία, η οποία ήταν αξιοσημείωτα συγκρατημένη μέχρι τώρα, υποχρεώθηκε για πρώτη φορά να επιτεθεί σε ορισμένες γενικές υποδομές, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμους. Σύντομα η Κεντρική και η Δυτική Ουκρανία, κυρίως ανέγγιχτη και ειρηνική μέχρι τώρα, εκτός από την καταστροφή λίγων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μπορεί να στοχοποιηθεί. Ίσως στοχοποιηθούν και οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ πάνω από την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θα το έχουν καταφέρει μόνες τους.

Όσο η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο θα είναι ρευστή τόσο θα ενθαρρύνονται αποσχιστικές κινήσεις από ρωσική σφαίρα επιρροής στις μετασοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ή θα προκαλούνται έγχρωμες επαναστάσεις και εμφύλια αναταραχή. Η Δύση παίζει εδώ το χαρτί των τουρκόφωνων πληθυσμών μέσω του στρατηγικού συμμάχου της Τουρκία. Γι αυτό και ο Πούτιν πάει με βραχιόλι κατά πόδας τον Ερντογάν..Οι ισορροπίες είναι εύθραστες…

dimpenews.com