Άσαντ: η όποια προσέγγιση με την Τουρκία οφείλει να καταλήξει στο τέλος της τούρκικης Κατοχής στη Συρία!

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σπάει τη σιωπή του και θέτει για πρώτη φορά τους όρους του για μια ενδεχόμενη συροτουρκική προσέγγιση. Τέλος της Κατοχής στη Β Συρία. Ο Άσαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνεχιζόμενες συροτουρκικές συναντήσεις, υπό την αιγίδα της Μόσχας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της τουρκικής κατοχής» του συριακού εδάφους, σε ένα πρώτο σχόλιο για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. .

Ο κ. Άσαντ έκανε τις παρατηρήσεις κατά την υποδοχή του Alexander Lavrentiev, του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, καθώς η Μόσχα ενθαρρύνει τη συριακή-τουρκική προσέγγιση μετά από μια διακοπή μεγαλύτερη από μια δεκαετία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις έχουν διαλυθεί από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, όταν η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό των τρομοκρατικών ομάδων που αντιτίθενται στη Δαμασκό. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στον συριακό στρατό στη σύγκρουση.

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, η πρώτη από το 2011.
Η εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στον ορίζοντα
Ο Σύρος Πρόεδρος έκρινε ότι «αυτές οι (τριμερείς) συναντήσεις, για να είναι καρποφόρες, πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενο συντονισμό και σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας» και έχουν στόχο «τον τερματισμό της κατοχής (Τουρκική στη Συρία) και την υποστήριξη της τρομοκρατίας “.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουάντα, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό, ίσως στις αρχές Φεβρουαρίου» στη Μόσχα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του.

Ανησυχίες

Η Τουρκία, γείτονας της Συρίας, αποτέλεσε τη σημαντικότερη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη για τη ψευδεπίγραφη ”συριακή” αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ισλαμιστικών σχηματισμών.

Η Τουρκία έχει επίσης εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να ελέγξει μια συνοριακή λωρίδα στη συριακή πλευρά, μια «κατοχή» που κατήγγειλε η Δαμασκός.

Στα τέλη του 2022, η Άγκυρα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς της εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, τους οποίους περιγράφει ως «τρομοκράτες», στη βόρεια Συρία και απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον τους.

Εάν η προσέγγιση Δαμασκού-Άγκυρας ενθαρρύνεται από τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον δεν είναι υπέρ αυτής. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε όλα τα έθνη να σκεφτούν δύο φορές για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον «βάναυσο» Σύρο πρόεδρο.

Η πιθανότητα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης ανησυχήσει τους ηγέτες της τρομοκρατικής φιλοτούρκικης ”συριακής αντιπολίτευσης”. Οι ,μεταλλαγμένοι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που παραχώρησαν το 90% των ενεργειακών αποθεμάτων της Συρίας στις ΗΠΑ, που ελέγχουν τμήμα της βόρειας Συρίας, φοβούνται επίσης ότι θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσέγγισης.

dimpenews.com