Πάπας και Βαρθολομαίος πάνε για κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα το 2025. Όχι δεν είναι Ένωση είναι σύμφωνο εκκλησιαστικής συμβίωσης. Αλλά όταν συμπέσουν 2 Πασχαλιές ”θα έρθει το ποθούμενο”….

Ο Πάπας και ο Βαρθολομαίος συζητούν για την κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα. Όχι δεν είναι Ένωση είναι σύμφωνο εκκλησιαστικής συμβίωσης. Εκσυγχρονίζονται ως κι αυτοί οι θεσμοί..

Πάμε για επαλήθευση της προφητείας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού του προφήτη του Γένους που είπε
«Θα έρθει (το ποθούμενο) όταν έρθουν δύο καλοκαίρια και δύο Πασχαλιές μαζί»;

όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός .. γελάει.. Όταν συμπέσουν 2 Πασχαλιές μαζί.. έχει σχέδιο ο Θεός…όσο για τα 2 καλοκαίρια ο πατρο Κοσμάς μάλλον είχε προβλέψει και τη μια διαφαινόμενη από πουθενά τότε κλιματική αλλαγή..


Ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος ελπίζουν να «έρθουν σε συμφωνία» για μια ενιαία ημερομηνία για το Πάσχα το 2025, σε μια συνάντηση με την ευκαιρία της 1700ης επετείου της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.Για επικείμενες συζητήσεις μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με αντικείμενο μια πιθανή κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα κάνει λόγο το περιοδικό «Catholic Civilization». Πάπας και οικουμενικός προχωρούν σε συμβόλαιο εκκλησιαστικής συμβίωσης Ορθοδοξίας-Καθολικισμού….

«Το Βατικανό ετοιμάζει συνάντηση με την ευκαιρία της 1700ης επετείου της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, για το 2025, για να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια πιθανή κοινή ημερομηνία για το Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους». Αυτό φέρεται να είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια συνομιλία με τους Ιησουίτες κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν. tass.ru.

«Ετοιμάζουμε μια συνάντηση το 2025. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια ενιαία ημερομηνία για το Πάσχα», είπε ο Φραγκίσκος, με βάση το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι το 2025 οι ημερομηνίες του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, που υπολογίζονται διαφορετικά, συμπίπτουν. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δημοσίευσε την Πέμπτη το περιοδικό «Catholic Civilization».

«Ας δούμε αν συμφωνούμε για το μέλλον, και θέλουμε να γιορτάσουμε την ημερομηνία της Συνόδου ως αδέρφια, και προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2013 ο Βαρθολομαίος έγινε ο πρώτος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος «αιώνες αργότερα ήρθε στην ενθρόνιση του Πάπα».

Τόσο στο Βατικανό όσο και στο Φανάρι πολλοί πιστεύουν πως ο εορτασμός της 1700ης επετείου της Συνόδου της Νίκαιας το 2025 θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να προωθήσει στους Χριστιανούς, Ορθόδοξους και Καθολικούς, την άποψη για την αναγκαιότητα μιας ημερολογιακής μεταρρύθμισης και μιας κοινής ημερομηνίας του Πάσχα.

Ωστόσο η σκέψη αυτή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις κυρίως στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον ποντίφικα, τα 2 μέρη ελπίζουν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης το 2025, που θα συμπέσει με την 1700η επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου..

Ο Φραγκίσκος τόνισε ότι ο Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος το 2013 «αιώνες αργότερα ήρθε στην ενθρόνιση του Πάπα».

Ο Πάπας σημείωσε επίσης ότι το 2025 συμπίπτουν οι ημερομηνίες για τον εορτασμό του Πάσχα, που καθολικοί και ορθόδοξοι υπολογίζουν διαφορετικά.

Όπως έγραψε η UOJ, νωρίτερα ο επικεφαλής του UGCC, Svyatoslav Shevchuk, είπε ότι προετοιμάζοντας την επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας, το Βατικανό και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εργάζονται «σε ένα κοινό ανανεωμένο Πάσχα ώστε οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο να μπορούν γιορτάζουμε το Πάσχα την ίδια μέρα».

Όχι δεν είναι Ένωση είναι σύμφωνο εκκλησιαστικής συμβίωσης.

Νέα σχίσματα θα προκαλέσει το Φανάρι και με αυτή την κίνηση. Τελικά θ΄αφήσει τίποτα όρθιο;

Αγιορείτες μοναχοί προειδοποιούν: η στάση του Οικουμενικού στο ουκρανικό είναι ένα ακόμη βήμα για την Ενωτική Σύνοδο Βατικανού-Κων/πόλεως το 2025 για την 1700η επέτειο από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

Το πασχάλιο παρέμεινε αμετακίνητο, διότι τυχόν μεταρρύθμισή του θα παραβίαζε τους όρους που έθεσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία προέβλεπε δύο τινάα) Να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και β) Ουδέποτε να συμπίπτει, ή να προηγείται το χριστιανικό Πάσχα από το Πάσχα των Εβραίων. Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που ακολουθούν οι παπικοί, ναι μεν τηρεί τον πρώτο όρο που έθεσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, όχι όμως και τον δεύτερο, με αποτέλεσμα σε πάμπολλες περιπτώσεις, είτε να συνεορτάζουν οι Λατίνοι με τους Εβραίους, την ίδια ημέρα το Πάσχα, είτε να προηγούνται σε σχέση με το Πάσχα των Εβραίων. Τους παρά πάνω όρους που θέτει η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος επαναλαμβάνει και η Τοπική Σύνοδος της Αντιοχείας στον Α΄ Ιερό Κανόνα της, ενώ ο Ζ΄ Αποστολικός Ιερός Κανόνας ορίζει σαφέστατα, (με απειλή μάλιστα καθαιρέσεως), το «μη μετά Ιουδαίων επιτελείν το Πάσχα».

dimpenews.com