Ασκητάδες. Πουλιά σ΄αιχμαλωσία……του Θεού.

Πουλιά σ΄αιχμαλωσία του Θεού σ΄εκούσια αιχμαλωσία εκούσιον πάθος είναι οι ασκητάδες μας με τελευταίο μεγάλο τον Άγ Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή που έφτιαξε γύρω του μια ολόκληρη σχολή σκέψης στο Άγιον Όρος… Πουλιά σε αιχμαλωσία είναι αυτά που από τη γέννησή τους τίθενται σε καθεστώς αιχμαλωσίας και μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση προορίζονται για να γίνουν τραγουδιστάδες..

ό,τι είναι τα κλουβιά γι αυτά τα πουλιά είναι τα κελιά για τους μοναχούς και πολύ περισσότερο οι σπηλιές και οι οπές της γης για τους αναχωρητές τους ασκητές τους εγκλείστους…που είναι προορισμένοι κι ετούτοι να γίνουν τραγουδιστάδες αλλά του Θεού με την μονολόγιστη ευχή την καρδιακή νοερά προσευχή..

Όταν γεννιούνται τα πουλιά αυτά τα θέτουν σε σκοτάδι ο δάσκαλοί τους για ένα μήνα περίπου για να μην μάθουν να κελαηδούν με το φως για να είναι δεκτικά στην εξειδικευμένη διδασκαλία ήχων που θα τύχουν αργότερα..Κι αφού περάσει ο μήνας αρχίζει η εκπαίδευση…. Θα γίνουν σοπράνο και τενόροι του είδους τους και τα φτασμένα από αυτά έχουν τεράστια αξία κοστίζουν μια περιουσία..

Έτσι κι οι ασκητάδες αποκόπτονται από το φυσικό αστικό περιβάλλον που ήταν μαθημένοι μπαίνουν στην σκοτεινή εγκλείστρα τους κι ο Γέροντας ο δάσκαλος τους μαθαίνει άλλους ήχους, ήχους εξωτικούς αλλιώτικους και το κελάηδισμά τους η προσευχή τους το τερέρισμα τους υπερβαίνει τα ειωθότα και σαγηνεύει τον Πλάστη.

Τα πουλιά έχουν το δικό τους προορατικό χάρισμα..όταν ασπρίζουν τα ράμφη τους γυρίζει ο καιρός μπαίνει η άνοιξη, όταν χάνουν το φτέρωμα τους έρχεται σεισμός…. έτσι τουλάχιστον λένε αυτοί που ξέρουν….Η αθωότητα της φύσης έχει τα προμηνύματα της……

dimpenews.com