Χαίρε Αρχόντισσα της Ιερουσαλήμ ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ! Η Παναγία το απόλυτο πρότυπο της κατά Χάριν Ηθικής! Ακάθιστος, σ΄έναν πεσμένο κόσμο!

Χαίρε Αρχόντισσα της Ιερουσαλήμ

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΑΠΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ!

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια .. στα Ιεροσόλυμα..

Η Θεοτόκος είναι η Νέα Ιερουσαλήμ δια της οποίας εισήλθε θριαμβευτικά ο Δεσπότης Χριστός στην ιστορία ….

Φωτίζου Φωτίζου η Νέα Ιερουσαλήμ….

Η Παναγία το απόλυτο πρότυπο της κατά Χάριν Ηθικής!

Η Παναγία είναι το απόλυτο πρότυπο αρετής και ηθικής. Η αλήθεια της Εκκλησίας ( κοσμοθεωρία, ηθική, ανθρωπολογία κλπ) δεν αλλάζει αυτό που επικαιροποιείται είναι το μήνυμα της, χωρίς ν΄αλλάζει η ουσία τη αλήθειας του/ της. Η αλήθεια της Εκκλησίας είναι Θεός αφού είναι ο Χριστός, η Αυτού Αυτοαλήθεια κατά ”το ειμί εγώ η αλήθεια”. Ο Λόγος της Εκκλησίας είναι άτρεπτος αφού ο Λόγος του Θεού είναι Θεός και ως Θεός είναι τέλειος, πλήρης, απαθής, άτρεπτος. Δεν μεταρρυθμίζεται ο τέλειος, δεν συμπληρώνεται ο πλήρης, δεν τροποποιείται ο άτρεπτος, δεν αναθεωρείται ο Νομοθέτης, δεν καταλύεται ο ακατάλυτος, δεν ανακαινίζεται η Καινή Διαθήκη, δεν ανακαινίζεται ο Αιώνιος. 

Η Παναγία προσελκύει την Θεία Χάρη στον απόλυτο δυνατό βαθμό ώστε να σαρκώσει τον Υιό και Λόγο του Θεού λόγω της απρόσιτης πνευματικότητας της, της ακαταμάχητης ηθικής της, της εξέχουσας αρετής της. Το Αειπάρθενο της Θεότοκου υποδηλώνει διαχρονικά την αξία της ηθικής στο θείο πλησίασμα. Μια ηθική όχι ως τυπολατρική δικονομική αντίληψη ή πουριτανίστικη στάση ζωής και ευσεβιστική νοοτροπία, ως καταναγκαστικά έργα αρετής αλλά ηθική που προκύπτει από το πρόταγμα των πνευματικών έναντι των υλικών. Ο Θεός ως κυρίως και κατ΄εξοχήν Πνεύμα αντιλαμβάνεται το πνευματικό ”εν πνεύματι και αληθεία”. Εν πνεύματι προσελκύεται, γοητεύεται, ”ερωτεύεται” ο Θεός….

Η Ηθική δεν είναι ένα καθηκοντολόγιο-ηθικολόγιο, μια συμπεριφορά που υπαγορεύεται από έναν ακόμη Δεκάλογο από μια νομοθεσία της Εκκλησίας ή από ένα Εκκλησιαστικό Δίκαιο, αλλά είναι η ”αλλοίωση” του ανθρώπου από την εν Χριστώ ζωή κατά τη συμβίωση με το Θεό. Συμβίωση με Θεό και όχι σύμβαση και συμβιβασμούς με Θεό. Είναι αποτέλεσμα της θείας συνύπαρξης..

Η Ηθική είναι περισσότερο συναναστροφή Θεού και λιγότερο κατά Θεόν ανατροφή….

Ηθική είναι η πνευματική λίμπιντο.

Είναι η αποστασιοποίηση από το εκκοσμικευμένο φρόνημα λόγω του συγχρωτισμού με το θείο, εξ αιτίας της θείας επίδρασης, της άσκησης επιρροής του θείου στον άνθρωπο. Η ηθική είναι αποτέλεσμα της θέωσης και όχι συνέπεια του σωφρονιστικού συστήματος ενός πιετισμού. Ηθική είναι η Σαρκούμενη Χάρης η ενανθρωπιζόμενη …..

Η Ηθική δεν είναι Πρωτόκολλο ηθικής, συνταγολόγιο κανόνων, δεν υπάρχει καταστατικό ηθικής αλλά κατάσταση ηθικής.

Η Ηθική είναι περισσότερο συναναστροφή Θεού και λιγότερο κατά Θεόν ανατροφή….

Η Ηθική είναι αυτοπροσφορά, είναι δόσιμο ψυχής (και όπου η ψυχή εκεί και το σώμα-όπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν) όπως η Παναγία πρόσφερε τη σάρκα της στη Θεότητα προς ενσάρκωσή της. Ηθική είναι η αφιέρωση του σώματος στο Πνεύμα. Είναι η θεωμένη σάρκα, είναι ό,τι είναι η Γραφή για το Λόγο……

Σήμερα γιορτάζει η Παναγία το απόλυτο κατά τ’ ανθρώπινα πρότυπο της κατά Χάριν Ηθικής.

Γι αυτό και Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε!

Χαίρε η Νέα Ιερουσαλήμ.

Χαίρε Αρχόντισσα της Ιερουσαλήμ!

Παναγία Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΑΡΑΣ

Χαρᾶς αἰτία χαρίτωσον….

ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΥ ΓΗΝ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗΝ

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ………ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΗ

Χαίρε Δέσποινα της Χαράς..

χαῖρε δι᾿ ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει…….

Ουδείς προστρέχων επί σοι κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ’ αιτείται την χάριν και λαμβάνει το δώρημα……

Μεγάλη η Χάρη Της!!!

Ακάθιστος σ’ έναν πεσμένο κόσμο ..Χαίρε ανόρθωσις των ανθρώπων..

dimpenews.com