Το νέο αμυντικό δόγμα Ρωσίας: Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, οι ΗΠΑ και η Δύση oι μεγαλύτερες απειλές για ύπαρξη Ρωσίας. Που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εναντίον τους!

Η Ρωσία ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στην έννοια της εξωτερικής πολιτικής, ένα επικαιροποιημένο δόγμα που ταιριάζει στο εκρηκτικό πλαίσιο των σχέσεών της με τη Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση θεωρούντα πλέον επίσημα οι κύριες πηγές κινδύνου για τη χώρα και η Δύση αντιπροσωπεύει μια απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα εθνικής ασφάλειας, την εκπλήρωση μιας από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε τη νέα τροπολογία ως απάντηση στην αναταραχή στη διεθνή σκηνή και ως μέτρο αναγκαιότητας εναρμόνισης των εγγράφων στρατηγικού σχεδιασμού με αυτές τις αλλαγές και κρίσεις. Όσον αφορά τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την άποψη της Μόσχας για την εγκαθίδρυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα είναι η βάση για όλες τις διεθνείς σχέσεις. Και άνοιξε τον δρόμο για να εκφράσει το νέο νόημα της έννοιας της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι η χρήση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον εκείνων που πραγματοποιούν επιθέσεις στη Ρωσία είναι μεταξύ αυτών των τροπολογιών. Το νέο δόγμα αναφέρεται στην επιθυμία της Ρωσίας να αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), τον ισλαμικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ η Μόσχα θα εξετάσει τη δυνατότητα λήψης μέτρων ανάλογων με τις ενέργειες μη φιλικών χωρών

Στο περιεχόμενό του, το νέο σχέδιο εκφράζει την ρωσική αντίληψη της πραγματικότητας των αυξανόμενων κινδύνων σύγκρουσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνάμεων, και της αυξανόμενης πιθανότητας μετάβασης σε έναν μεγάλο πόλεμο. Ως αντιστάθμισμα, η Ρωσία θα επιδιώξει να μην δημιουργήσει συνθήκες που να οδηγούν στη χρήση πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής αλλά θα επιτρέψει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων για να αποκρούσει και να αποτρέψει μια ένοπλη επίθεση εναντίον της ή των συμμάχων της. Εκτός του ότι, το κείμενο εκφράζει μια περιγραφή των αναδυόμενων κινδύνων που ενδεχομένως θα προκύψουν, επικεντρώνεται και διερευνά τη δυνατότητα αναζήτησης πολιτικών λύσεων σε αυτήν την ανοιχτή σύγκρουση η οποία παράγει νέους και αυξανόμενους κινδύνους κάθε μέρα. Η δε έννοια της Παγκόσμιας Τάξης επίσης αναφέρεται στο διατυπωμένο νέο δόγμα της Ρωσικης Εξωτερικης πολιτικής, αλλά εκφράζεται και από το σύνολο των εν εξελίξει γεγονότων και τη διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα της Μόσχας εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, σε αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Πεκίνου μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, και σε αυτήν μπορούν να προστεθούν εκατοντάδες άλλες πρωτοβουλίες και γεγονότα επι της διεθνούς σκηνής τα τελευταία χρόνια.

Η Ρωσία ανακοινώνει μια νέα εξωτερική πολιτική με κυρίαρχο το δόγμα ότι «Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα». Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικά με τη νέα αντίληψη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας», «την κύρια μηχανή και κύρια πηγή της αντιρωσικής πολιτικής» και τη «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η ανάπτυξη της ανθρωπότητας». Η εξάλειψη των «θεμελιωδών ηγεμονιών» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μη φιλικών χωρών στις διεθνείς υποθέσεις θα είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας. Η νέα εξωτερική πολιτική της Μόσχας είναι να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες «ισότιμα» και η Ρωσία να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον στρατό «για να αποκρούσει και να αποτρέψει οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση εναντίον της ή εναντίον οποιουδήποτε από τους συμμάχους της». Η καταπολέμηση της ρωσοφοβίας σε διάφορους τομείς «θα αποτελέσει προτεραιότητα της ανθρωπιστικής πολιτικής της Ρωσίας στο εξωτερικό». Το όραμα της Μόσχας για τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου συστήματος είναι αυτό που θα «παρέχει αξιόπιστη ασφάλεια και θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες για όλους». Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκρινε ότι η νέα εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στο επόμενο στάδιο «αντανακλά μια νέα πολιτική πραγματικότητα, γεωπολιτικές αλλαγές και επαναστατικές εξελίξεις στον κόσμο». Τόνισε ότι βάσει της νέας αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής, «η Ρωσία θα μπορεί να λάβει παρόμοια ή όχι παρόμοια μέτρα, ως απάντηση στα εχθρικά μέτρα εναντίον της».

dimpenews.com