Η Σ Αραβία αποφάσισε να θέσει τέλος στον πόλεμο της Υεμένης. Η προσέγγιση Ιράν-Σ Αραβίας φέρνει τα πάνω κάτω στην Ανατολή και στον κόσμο!

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ανατολή που θα επηρεάσουν τόσο την Μέση Ανατολή όσο και την παγκόσμια σκακιέρα. Al-Mayadeen : η Σ Αραβία αποφάσισε να θέσει τέλος στον πόλεμο της Υεμένης. Αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας θα ταξιδέψει στη Σαναά την επόμενη εβδομάδα για να συνάψει συμφωνία με την Υεμένη, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η προσέγγιση Ιράν- Σ Αραβίας δηλ. των 2 κυρίαρχων πόλων του ισλάμ σιίτικου και σουνίτικου τόξου μετά από αιματοκύλισμα δεκαετίας και πλέον σε όλα τα μέτωπα υπό το διαίρει και βασίλευε των ΗΠΑ (Ιράκ,Συρία,Λίβανο, Υεμένη)

απομονώνει το Ισραήλ ( ήδη χθες τα ισραηλινά ΜΜΕ με βάση την επίθεση που δέχθηκε η χώρα τους από Λίβανος έλεγαν πως τέτοια πίεση- απειλή έχει να δεχθεί η χώρα τους από το 2006) ,

στεγανοποιεί αραβικό κόσμο από περαιτέρω έξωθεν διεισδύσεις, διαμορφώνει ενιαίο μέτωπο

και υποβαθμίζει το ρόλο της μη αραβικής Τουρκίας εντός ισλαμικού χώρου που τελευταία διαδραμάτισε ρόλο ρυθμιστή και διεκδίκησε την εκπροσώπηση του.

Όλα αυτά τα κατόρθωσε ένας λαός και ένας ηγέτης ο συριακός λαός και ο ηγέτης του ο Μπασάρ αλ Άσαντ που πλέον μετατρέπεται βαθμηδόν σε φυσικό ηγέτη όλου του αραβικού κόσμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κοσμικό μοντέλο, το ουδέτερο πολιτικά ισλάμ επιβλήθηκε στρατιωτικά, ιδεολογικά του εξτρεμισμού και τώρα όλος ο αραβικός κόσμος οφείλει να εναρμονιστεί. Άλλωστε οι μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Σ Αραβία αυτό υποδηλώνουν. Ο ρόλος των ΗΠΑ υποβαθμίζεται καθώς οι ΗΠΑ ηττήθηκαν κατά κράτος στη Συρία, ο ‘Ασαντ σταμάτησε τους Αμερικανούς που κατάπιναν τη μια μετά τις άλλη τις χώρε της περιοχής. Η Ρωσία ως στρατηγικός σύμμαχος της Συρίας ο άξονας αυτός της νίκης αρχίζει και επεκτείνεται πλέον σε όλη τη Μέση Ανατολή και την αραβική χερσόνησο ως και Β Αφρική.

Το ισλάμ έκανε επί Άσαντ ένα ιστορικό βήμα προς την εκκοσμίκευση και την μετριοπάθεια…. και αν η Τουρκία το διαχειριστεί διαφορετικά ως εφαλτήριο νεοθωμανικού επεκτατισμού τώρα θα σκάσει πάνω της..όσο επωφελήθηκε επωφελήθηκε παρήλθε ο χρόνος.. Η Ανατολή αναδιπλώνεται και χώρες που παραδοσιακά το υποστήριξαν φαίνεται να αναδιπλώνονται Σ Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ και μάλιστα μοιάζει να λειτουργεί κα γι αυτές λυτρωτικά.Αφού ταυτίστηκαν με τον άξονα του κακού. Η εργαλειοποίηση του τζιχαντισμού από Δύση φθάνει στο τέλος της..

Al-Mayadeen : η Σ Αραβία αποφάσισε να θέσει τέλος στον πόλεμο της Υεμένης. Σύμφωνα με το Al-Mayadeen, η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε το Προεδρικό Συμβούλιο για την απόφασή της να τερματίσει το τέλος του πολέμου στην Υεμένη μετά από μια ετήσια εκεχειρία που προσφέρθηκε με αντάλλαγμα την πληρωμή των μισθών, την ενοποίηση του νομίσματος και το άνοιγμα του το λιμάνι της Hodeida.

Πηγές της Υεμένης για το Al-Mayadeen: Το Ριάντ ενημέρωσε το Προεδρικό Συμβούλιο ηγεσίας για την απόφασή του να τερματίσει τον πόλεμο

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Υεμένη ανέφεραν στο Al-Mayadeen ότι το σαουδαραβικό σχέδιο για λύση προβλέπει παράταση της υπάρχουσας εκεχειρίας στην Υεμένη για έναν ακόμη χρόνο, σε συμφωνία με τη Σαναά, και αποκαλύπτει ότι είναι σχεδόν οριστική.

Ενημερωμένες πηγές από την Υεμένη ανέφεραν σήμερα Παρασκευή ότι η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον επικεφαλής και τα μέλη του «Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας της Υεμένης» στην επέτειο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου από το Ριάντ.

Πηγές από την Υεμένη ανέφεραν στο Al-Mayadeen ότι το Ριάντ τοποθέτησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας υπό τη μορφή απροειδοποίητων συνεννοήσεων με την κυβέρνηση της Σαναά.

Οι πηγές τόνισαν ότι ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Salman, παρέδωσε στον επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου και στα μέλη του συμβουλίου τη φόρμουλα λύσης στη χθεσινή τους συνάντηση.

Με τη σειρά του, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Υεμένη ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ηγεσίας για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών του Ριάντ με τη Σαναά και τα αποτελέσματά τους.

Οι πηγές τόνισαν ότι «το σαουδαραβικό σχέδιο για τη λύση προβλέπει παράταση της υφιστάμενης εκεχειρίας στην Υεμένη για έναν ακόμη χρόνο, σε συμφωνία με τη Σαναά», προσθέτοντας ότι «το σχέδιο προβλέπει την παράταση της εκεχειρίας με αντάλλαγμα την παράδοση μισθών, την ενοποίηση το νόμισμα, και το πλήρες άνοιγμα του λιμανιού της Χοντέιντα».

Εξήγησε ότι «την παράταση της εκεχειρίας με τους νέους όρους της θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για το τέλος του πολέμου και την παύση της ανάμειξής της στην Υεμένη».

Ομοίως, οι πηγές ανέφεραν: «Μετά την κήρυξη του επίσημου τερματισμού του πολέμου, ένας γύρος διαβουλεύσεων ενδο-Υεμενίτικων θα ξεκινήσει υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και τη χορηγία Σαουδικής Αραβίας», προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε μια μεταβατική φάση για μια περίοδο δύο χρόνια.

Οι πηγές τόνισαν ότι «το σαουδαραβικό σχέδιο βασίζεται στη συζήτηση, κατά τη μεταβατική περίοδο, της μελλοντικής μορφής του κράτους και της κυβέρνησης».

Και σχολίασε, «Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για μια λύση σύμφωνα με τις αντιλήψεις της με τη Σαναά εξακολουθεί να συζητείται αλλά είναι σχεδόν οριστικό».

Και πρόσθεσε: «Το Ριάντ ενημέρωσε το Προεδρικό Ηγετικό Συμβούλιο για την απόφασή του να τερματίσει τον πόλεμο και να κλείσει οριστικά τον φάκελο της Υεμένης».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry κάλεσε τον ομόλογό του , Υεμένη Ahmed Awad bin Mubarak, να βρει μια συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση στην Υεμένη.

Νωρίτερα, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος της Υεμένης «Ansar Allah»,ο Abd al-Wahhab al-Mahbashi, επιβεβαίωσε ότι «η συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας είναι θετική και θα έχει αντίκτυπο στον φάκελο της Υεμένης».

Πριν από λίγες ημέρες, το Ιράν χαιρέτισε τη σχετική διαφάνεια που προέκυψε από την κατάπαυση του πυρός στις 2 Απριλίου 2022 και την περιορισμένη ειρήνη που γνώρισε η Υεμένη μετά από έναν μακρύ πόλεμο που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες επηρέασαν πολίτες, γυναίκες και αθώους ανθρώπους.

dimpenews.com