Φιντέλ Κάστρο: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ..επανάσταση σημαίνει σεμνότητα, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, αλτρουισμός, η μη καταπάτηση ηθικών αρχών! Σημαίνει ν΄αμφισβητείς τις δυνατές κυρίαρχες δυνάμεις στην κοινωνική, εθνική αρένα και στο εξωτερικό, ενότητα κι ανεξαρτησία!

Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει τον ορισμό της επανάστασης σε ομιλία του:

Επανάσταση σημαίνει να έχεις συναίσθηση της ιστορικής στιγμής. Σημαίνει να θέλεις ν΄αλλάξεις όλα αυτά που οφείλουν ν΄αλλάξουν. Σημαίνει ισότητα και πλέρια ελευθερία. Σημαίνει να σ΄αντιμετωπίζουν και ν΄αντιμετωπίζεις τον άλλον ως ένα ανθρώπινο πλάσμα. Σημαίνει ν΄ απελευθερωθούμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς και με δικές μας προσπάθειες. Σημαίνει ν΄αμφισβητείς τις δυνατές κυρίαρχες δυνάμεις στην κοινωνική και εθνική αρένα και στο εξωτερικό. Επανάσταση σημαίνει να υπερασπίζεσαι αξίες στις οποίες πιστεύεις με οποιοδήποτε θυσιαστικό τίμημα. Σημαίνει σεμνότητα, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αλτρουισμός, να μην ψεύδεσαι ποτέ η μη καταπάτηση ποτέ των ηθικών αρχών. Σημαίνει βαθιά πεποίθηση ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο ικανή να κάμψει την ισχύ της αλήθειας και των ιδεών. Επανάσταση σημαίνει ενότητα, ανεξαρτησία , μάχη για τα όνειρά μας της δικαιοσύνης υπέρ της Κούβας ( σσ υπέρ της όποιας χώρας σου) και υπέρ του κόσμου.

( Ομιλία του Φιντέλ Κάστρο όπως την παρουσιάζει η πρεσβεία της Κούβας στη Γαλλία μ΄αφορμή την Πρωτομαγιά.)

Kάστρο: «Η Επανάσταση είναι πάνω απ’ όλα η επιθυμία να κάνουμε καλό σε όλους τους ανθρώπους, η επιθυμία να κάνουμε καλό στους ανθρώπους, η επιθυμία να κάνουμε καλό, πάντα καλό, ποτέ κακό.» Είναι εύκολο να «είσαι επαναστάτης στις εύκολες στιγμές, αυτό που δεν είναι εύκολο είναι να είσαι επαναστάτης στις δύσκολες στιγμές»

1 Μάη 2023

Σήμερα γίνεται μια επίπονη προσπάθεια παραχάραξης των πάντων οπότε και πλαστογράφηση της επαναστατικότητας.. Για τον Κάστρο ενός από τους Πατέρες της Επανάστασης η Επανάσταση είναι συνυφασμένη με την Ηθική την Ενότητα και την Ανεξαρτησία ενώ χρησιμοποιεί και τον όρο εθνικό…. Ο επαναστάτης είναι τόσο διεθνιστής όσο και πατριώτης και έχει ηθικές αρχές που τις υπηρετεί ως το τέλος. Άλλωστε η δικαιοσύνη, η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια υπέρτατη ηθική αρχή, ένα παγκόσμιο όραμα..

Χωρίς Ηθική δεν μπορεί να υπάρξει ούτε επανάσταση αφού η κοινωνική δικαιοσύνη που υπηρετεί η επανάσταση δεν είναι παρά μια ανώτατη ηθική αξία..

dimpenews.com