Ξεσηκώθηκε η μειονότητα των Ιρανογενών Ταλίς στο Αζερμπαϊτζάν και ζητούν προσάρτηση στο Ιράν! ”Λευτεριά στο Ταλιστάν/Talyshstan” που είναι μια αυτόνομη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν! Άσκηση πίεσης για Αρμενικό. Το Ιράν με στρατιωτικά cargo εξοπλίζει την Αρμενία. ΒΙΝΤΕΟ

Ξεσηκώθηκε η μειονότητα των Ιρανογενών Ταλίς στο Αζερμπαϊτζάν και ζητούν προσάρτηση στο Ιράν κι απόσχιση από Αζερμπαϊτζάν ! ”Λευτεριά στο Ταλιστάν/Talyshstan” που είναι μια αυτόνομη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν! Άσκηση πίεσης για Αρμενικό..

Αν και το Ιράν αρνείται, στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα συνεχίζουν να πετούν προς την Αρμενία από το Ιράν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει για να τις αντιμετωπίσουν.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν τοποθέτησε βαρύ οπλισμό στην πρώτη γραμμή.

Ρώσικες ειρηνευτικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στη γραμμή επαφής για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο Πασινιάν είπε ότι εμπιστεύεται τη συμμαχία του Ιράν.

Λευτεριά στο Ταλιστάν/Talyshstan

που είναι μια αυτόνομη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το αίτημα κατεβάζουν οι γηγενείς εκεί και ζητούν προσάρτηση από Ιράν. Το Ταλιστάν είναι μια ιστορική περιοχή στη νοτιοδυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, που κατοικείται από τους Ταλίς. Είναι η Αυτόνομη Δημοκρατία Talysh-Mughan, μια αυτοαποκαλούμενη αυτόνομη δημοκρατία εντός του Αζερμπαϊτζάν (1993).Περιπλέκεται το αρμενικό. Είναι σαφώς μια ακόμη πίεση που ασκεί το Ιράν σε Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία για αρμενικό.

Οι Ταλίς μια μειονότητα ξσηκώθηκαν και απαιτούν από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει (αποδώσει) τα εδάφη τους στο Ιράν. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από πηγές μας από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τον συνάδελφό μας Umut Bulut, ο οποίος έχει καλές διασυνδέσεις στο Αζερμπαϊτζάν.(wargonzo)

Στο διαδίκτυο ανεβαίνουν ανάλογα μηνύματα…

Πολίτης Tαλίς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα: Το Ιράν είναι η πατρίδα μας.

Το καθεστώς του Αλίεφ είναι φασιστικό. Είμαστε Ιρανοί και πρέπει να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας.

Το αίτημα ενός πολίτη του Talshi προς Ιρανική κυβέρνηση: Απελευθερώστε το Ταλαστάν στο Ιράν.

Στο Ιράν επίσης υπάρχουν Ταλίς περί τους 100.000.

Οι Ταλίς λαός στις όχθες της Κασπίας.

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στα νότια άκρα της Κασπίας δείχνουν ότι ο άνθρωπος ζει εκεί εδώ και σχεδόν 75.000 χρόνια. Οι πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με αυτό ανάγονται στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει τις εθνότητες της περιοχής. Από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. εκεί ζούσαν οι Σάκας (Σκύθιοι) και μετά την κατάκτηση των Τούρκων, τον 4ο και 5ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν εκεί οι Ταλίς (ή Ταλέσι). Τα περσικά και αρμενικά χρονικά μιλούν για Ρώσους εξερευνητές που έπλεαν στην Κασπία κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Το ζήτημα της εμφάνισης των Ταλίς χρονολογείται από πολύ αρχαίους χρόνους στην ανθρώπινη ιστορία. οι Cadusii είναι γνωστοί ως μέρος των προγόνων τους.

Έρευνες που διεξήχθησαν από Ρώσους ειδικούς όπως οι Nazaroboî, Aslanivshili ή Alkhoutova, καθώς και ανθρωπολογικές έρευνες που διεξήχθησαν αποδεικνύουν ότι οι Ταλίς είναι γενετικά πιο κοντά στους Σουηδούς, Φινλανδούς, Εσθονούς και Λευκορώσους. Η γενετική απόσταση μεταξύ των Ταλίς και των Λευκορώσων περιλαμβάνει το 0,01 της τυπικής μονάδας της φυλής των Ταλίσων, δηλαδή μπορεί να υποτεθεί μια άμεση γενετική σχέση μεταξύ τους.

Η ταλίσικη γλώσσα ανήκει στην υποομάδα των ιρανικών και αμιγώς αριανών γλωσσών. Μελετήθηκε από έναν Ρώσο Ιρανολόγο ονόματι Khodzko το 1842 ως μέρος ενός έργου με τίτλο Δείγματα περσικής ποίησης, όπου δημοσίευσε σχόλια και κομμάτια ποίησης από τη λογοτεχνία των Ταλίσων. Συζήτησε τις ιδιαιτερότητες αυτής της γλώσσας με αυτούς τους όρους: «Η ταλίσικη γλώσσα προέρχεται από τις εξήντα περσικές διαλέκτους που ομιλούνται στο βασίλειο της Περσίας όπου πιθανώς γεννήθηκε.

dimpenews.com