Χριστοποίηση ή θέωση: ο άνθρωπος ως κατ΄εικόνα του άπειρου Θεού καλείται να υπερβεί τα πεπερασμένα όρια της κτίσεως και να απειροποιηθεί!!!

Γράφει ο Παναγιώτης Νέλλας στο ‘‘Ζώον θεούμενον’‘ πως ” ο άνθρωπος έχοντας πλασθεί κατ΄εικόνα του άπειρου Θεού καλείται να .. υπερβεί τα πεπερασμένα όρια της κτίσεως και να απειροποιηθεί” Όταν φτάσει σε αυτό τον ευλογημένο στόχο το ανθρώπινο πρόσωπο βιώνει ταυτόχρονα τη χρονικότητα και την αχρονία, τα όρια στο βαθμό που αυτό παραμένει ανθρώπινο και δημιουργημένο. Και την απουσία ορίων στο βαθμό που συμμετέχει στη θεία ζωή οικειοποιείται θεία χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος βιώνει μια θεανθρώπινη ύπαρξη που ισοδυναμεί με την πλήρη Χριστοποίηση του ή με την επίτευξη της τέλειας ομοιότητας του με το Χριστό.. έτσι η θέωση ή Χριστοποίηση.. ( Πρωτοπρ. Ντόρου Κοστάσε ”Ολισμός, δυναμισμός και σύνθεση: η ανθρωπολογική σκέψη του Παναγιώτη Νέλλα)

Το πνευματικό βεληνεκές και η εμβέλεια του θεούμενου όντος του Χριστοποιημένου είναι απειροδιάστατο.. Γι αυτό η Ορθοδοξία θα είναι η τελική νικήτρια γιατί είχε έχει και θα έχει πάντα την πιο προηγμένη πνευματική τεχνογνωσία τεχνολογία…

Η ”αρπαγή του νοός” διαφεύγει κι από τους πιο εξελιγμένους δορυφόρους. Η ”θεωρία” συμβαίνει και κάτω από τη πιο στενή επιτήρηση του αντιπάλου.. Η διόραση είναι πιο διαπεραστική από τις ακτίνες Χ.. Το ανέξοδο καύσιμο των υπερηχητικών της είναι τα δάκρυα.… Η πνευματική ανεμογεννήτρια είναι ο Σταυρός που παράγει αέναη ενέργεια Χάριτος..Το άκτιστο Φως θα τυφλώνει πάντα τους ανιχνευτές με λέιζερ ή τα εκτυφλωτικά λέιζερ στρατιωτικού τύπουΗ έπαρση των χειρών κατά την ”θυσίαν εσπερινήν” θα εκτείνεται πιο ψηλά από τους δίδυμους πύργους της κάθε δίδυμης Βαβέλ… Το λειτουργικό είναι διαθέσιμο και ενυπάρχει δεν απομένει παρά κάθε φορά η ενεργοποίηση του. Οι πνευματικοί καμικάζι θα είναι πάντα έτοιμοι ν΄ανατινάξουν την έρημο των πειρασμών….

Στο ίδιο μήκος κύματος θεοχάριτος εκπέμπει και ο Άγ Ιουστίνος Πόποβιτς: Ὁ σκοπὸς τοῦ θεοειδοῦς ὄντος ποὺ λέγεται ἄνθρωπος εἶναι ἕνας: νὰ γίνει σταδιακὰ τέλειος ὅπως ὁ Θεὸς Πατήρ, νὰ γίνει θεὸς κατὰ χάριν, νὰ ἐπιτύχει τὴν θέωση, τὴν θεοποίηση, τὴν Χριστοποίηση, τὴν Τριαδοποίηση. Κατὰ τοὺς Ἁγίους Πατέρες, «Θεὸς ἐνηνθρώπησε, ἵνα ὁ ἄνθρωπος Θεὸς γένηται» (Μέγας Ἀθανάσιος)

Τί σημαίνει τὸ νὰ εἶσαι Χριστιανός; Εἶμαι Χριστιανὸς σημαίνει εἶμαι ἀναμάρτητος. Αὐτὸ σημαίνει, ὅτι εἶμαι ὅλος τοῦ Χριστοῦ, ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς, ἐξ ὅλης τῆς καρδίας, ἐξ ὅλης τῆς διανοίας καὶ ἐξ ὅλης τῆς βουλήσεως...
    Τὸ μεγαλύτερο μυστήριο εἶναι αὐτὸ ποὺ βρίσκεται μέσα στὸν ἄνθρωπο παρὰ στοὺς κόσμους ποὺ περιβάλλουν τὸν ἄνθρωπο.” (”Σύντομη Βιογραφία και θεόσοφες διδαχές” Ιουστίνου Πόποβιτς εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη)

.Στη φωτογραφία ο Άγιος Εφραίμ ο Φιλοθείτης της Αριζόνας ο εκριζωτής του κακού ο Ησυχαστής..ένα χαρακτηριστικό σύγχρονο παράδειγμα θεούμενου Χριστοποιημένου πλάσματος ιδρυτή του Ορθόδοξου μοναχισμού στις ΗΠΑ όπου θεωρείται κτήτορας 20 μονών

dimpenews.com