Ο Όσιος Αββακούμ ο ασκητής α-ββάς του βουνού, ο γίγαντας της θάλασσας. Η θαυματουργική του μετάβαση στην Κύπρο….. Και το παράπονο του Αγίου Θαδδαίου! ( επί του πνευματικού πιεστηρίου)

Ο Όσιος Αββακούμ ο ασκητής α-ββάς του βουνού, ο γίγαντας της θάλασσας. Η θαυματουργική του μετάβαση στην Κύπρο…. όπως ο ίδιος αποκάλυψε. Και το παράπονο του Αγίου Θαδδαίου! ( επί του πνευματικού πιεστηρίου)

Ο Όσιος Αββακούμ ο ασκητής του βουνού, ο γίγαντας της θάλασσας. Η θαυματουργική του μετάβαση στην Κύπρο.. Πως έφθασε στην Κύπρο..όπως ο ίδιος αποκάλυψε..

Σε τόπο υψηλό ήταν μόνος η αμφίεση του ήταν αμφίεση μάλλον λαικού.. Κάποιοι στιγμή τρέχει σαν αλλόφρονας στη θάλασσα σαν να τον καταδιώκουν κάποιοι σαν κατατρεγμένος. Πέφτει στη θάλασσα ενώ εμφανώς δεν γνωρίζει κολύμπι γίνεται ένας παφλασμός γύρω του και εκεί που η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη …. υπάρχει ανατροπή.

Στη συνέχεια τον βλέπει με τα χαρακτηριστικά που απεικονίζεται στην εικόνα του καστανόξανθα γένια αλλά όμως σαν έναν μεγαλόσωμο γίγαντα που διέρχεται τη θάλασσα με τα πόδια πεζοπορώντας αλλά μη περπατώντας επί των υδάτων.. αλλά θα έλεγε κανείς επί του βυθού. Από τη μέση και πάνω προεξέχει της θάλασσας πηγαίνει αγέρωχος με γρήγορο δρασκελισμό και όσο προχωρούσε τόσο αποτυπωνόταν σιγά σιγά πάνω του η χάρη και ενδύεται σταδιακά μοναχικό ένδυμα πρώτα το κουκούλι και μετά το ράσο.

Στη συνέχεια μεταφέρεται στην νυν θα έλεγε κανείς εποχή όπου είναι μια ομάδα λαικών πιστών σε ένα μέρος που θεωρητικά μπορεί να είναι και μονή αυτή στο Φτερικούδι και προσεύχονται λέγοντας το Πάτερ ημών προεξάρχοντος ενός λαικού. Μια γυναίκα μέσης ηλικίας μαυροφόρα με τσεμπέρι τον πλησιάζει και κάτι του λέει ενώ από τα δεξιά του αντιλαμβάνεται μια ανδρική παρουσία που του λέει νοερά με παράπονο: ”o άγιος Θαδδαίος* δεν έχει ένα μοναστήρι”

a-buna σημαίνει ο πατέρας ο πνευματικός πατέρας ο αββάς… αμπούνα είναι ο αββάς, και κατά πνευματική ελεύθερη απόδοση κι ερμηνεία α-ββάς αυτός που είναι στο βουνό, ο αναχωρητής…

Ο Όσιος Αββακούμ πήρε το βάπτισμα του πνευματικού πυρός στη θάλασσα εκεί γιγαντώθηκε η πίστη του γι αυτό και γίγαντας ..διωκόμενος έπεσε στη θάλασσα με πίστη ότι ο Θεός θα τον διαφυλάξει δεν ήταν η θάλασσα της απόγνωσης και της απελπισίας αλλά η θάλασσα της πίστης… Μπήκε απλός λαικός και βγήκε γίγαντας πνευματικός όρος αλατόμητης πίστης.. Ένα βουνό πίστης α-ββάς καταμεσής της θάλασσας μιας πίστης που και όρη μεθιστάναι μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο ίδιος το βουνό πίστης που μετακινήθηκε. Βουνό πνευματικής ανάβασης και πνευματικής μοναξιάς..

”Οσίου Αββακούμ Ο Όσιος Αββακούμ, σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους 300 «Αλαμανούς» αγίους, που ήρθαν στην Κύπρο από περιοχή της Βόρειας Συρίας στην οποία βρίσκεται το γνωστό Αλ – Αμανός όρος στο οποίο ασκούνταν πολλοί μοναχοί. Οι ασκητές αυτοί εγκατέλειψαν τις περιοχές τους κατά τον 11ο αιώνα, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού.

Η πρώτη αναφορά σ’ αυτούς, χωρίς όμως την επωνυμία Αλαμάνοι βρίσκεται στον Λεόντιο Μαχαιρά,(1) που αντλεί από ποικίλες πηγές(2) και που από αυτόν αντλούν αρκετοί μεταγενέστεροι συγγραφείς (ο Στέφανος Λουζινιανός, ο Φλώριος Βουστρώνιος, ο Νεόφυτος Ροδινός, ο Κυπριανός κ.ά.). Κατά την παράδοση αυτή, όταν οι Σαρακηνοί πήραν την Παλαιστίνη, πολλοί χριστιανοί «ἀρχιεπισκόποι, ἐπισκόποι, ἱερεῖς καί λαϊκοί …ἦρταν εἰς τήν περίφημον Κύπρον, μία συντροφία, ὃπου ἦταν τ'[300] ὀνομάτοι, . Οι άγιοι αυτοί ήρθαν σύμφωνα με τον Κύπριο χρονογράφο του 15ου αιώνα Λεόντιο Μαχαιρά από τη Συροπαιλαιστίνη όταν οι περιοχές αυτές καταλείφθηκαν από τους Σαρακηνούς. Τα νέα στοιχεία μας οδήγησαν στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στην οποία βρίσκεται το γνωστό Αλ – Αμανός όρος στο οποίο ασκούνταν πολλοί μοναχοί. Οι ασκητές αυτοί εγκατέλειψαν τις περιοχές τους κατά τον 11ο αιώνα, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού. Πολλοί από αυτούς βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο λόγω της μικρής απόστασης από τη Συρία αλλά και λόγω των πνευματικών σχέσεων της Κύπρου με τις περιοχές τους. από την Παλαιστίνη κι ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθάσης όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη μονή του.

*Ο άγιος Απόστολος Ιούδας ήταν αδελφός του Ιακώβου, του Ιωσήφ και του Σίμωνος, και, όπως εκείνοι, ήταν γιος του Ιωσήφ από τον πρώτο γάμο του (Ματθ. 13, 55) γι’ αυτό αποκαλείται «αδελφός» του Κυρίου. Δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. 

dimpenews.com