Foreign Policy: τα τούνελ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο!

Ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy» αναφέρει ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από το λιβανέζικο έδαφος, το οποίο οι Ισραηλινοί αναλυτές περιγράφουν ως πιο ολοκληρωμένο από αυτά που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Αυτό εγείρει το ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτές τις σήραγγες.
Σε αντίθεση με τη Γάζα, η οποία δεν έχει άμεσους γεωγραφικούς δεσμούς με τους υποστηρικτές της στην Τεχεράνη, το Ιράν έχει κατασκευάσει χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές ανεφοδιασμού προς τον Λίβανο μέσω Ιράκ και Συρίας Αυτές οι μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με το Ισραήλ, σύμφωνα με την Amy McKinnon, ανταποκρίτρια πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας του περιοδικού..

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, η Χεζμπολάχ, εκτόξευσε χιλιάδες πυραύλους, αντιαρματικά βλήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απάντησε εξαπολύοντας χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές. Αυτή η βίαιη ανταλλαγή οδήγησε στον εκτοπισμό περίπου 140.000 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς προειδοποίησε ότι η χώρα του θα καταστρέψει τη Χεζμπολάχ και θα κατευθύνει ισχυρά πλήγματα στον Λίβανο σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου

Το περιοδικό σχολίασε τη δήλωση του Κατς, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα εκτεθεί επίσης σε μεγάλη καταστροφή εάν ξεσπάσει πόλεμος

Το άρθρο αναφέρθηκε στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον που εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ θεωρείται «δυνατότερη και πιο βαριά οπλισμένη» από τη Χαμάς και θεωρείται η αρτιότερα οπλισμένη μη κυβερνητική οντότητα στον κόσμο, καθώς έχει αναπτύξει μια προηγμένη προηγμένο οπλοστάσιο με τη βοήθεια του Ιράν, της Συρίας και της Ρωσίας

Εκτιμάται ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 130.000 πυραύλους και βλήματα ικανά να παρακάμψουν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας και να στοχοποιήσουν τις μεγαλύτερες πόλεις του.

Ο πρωην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Όρεν περιέγραψε αυτές τις εκτιμήσεις ως «τρομακτικές» και υποδηλωτικές για το τι θα μπορούσε να κάνει η Χεζμπολάχ μέσα σε τρεις ημέρες. Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για στόχευση όλων των βασικών υποδομών μας, από διυλιστήρια πετρελαίου έως αεροπορικές βάσεις, ακόμη και την πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση Dimona.

dimpenews.com

Leave a comment