ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Την Κυριακή η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας, αφιερωμένη στον Άγιο Πορφύριο, έγινε το καταφύγιο εκατοντάδων Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν αλλόφρονες τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Τσαχάλ.

porfyrios

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Την Κυριακή η γειτονιά Shajaiya πνίγηκε στο αίμα. 72 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες κατοίκων ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Πορφυρίου Γάζας, άνοιξε την πόρτα του σε εκατοντάδες εκτοπισμένων κατοίκων.Ολόκληρες οικογένειες ζουν πια στον ορθόδοξο ναό. (al monitor,22/07/14)

pjinbjbh hj hj

Ο διάκος Rami Ayad, δήλωσε στους δημοσιογράφους του Al Monitor.

Η κυριακάτικη προσευχή ακυρώθηκε . Οι κάτοικοι της Shajaiya μας χτύπησαν την πόρτα στις 7 το πρωί. Ρώτησα τον επίσκοπο τι να κάνω και αυτός συμφώνησε να μείνει ανοιχτή η πόρτα της εκκλησίας για τους  εσωτερικούς μετανάστες. 400 άνρωποι ήρθαν στο ναό από την Shajaiya , ενώ άλλοι 600 βρήκαν στέγη σε καταστήματα και σπίτια κοντά στην εκκλησία. Οι γείτονες μας φέρνουν τρόφιμα και άλλα είδη και εμείς δίνουμε χρήματα στους νέους του γειτονικού τζαμιού για να προμηθεύονται φαγητό τη νύχτα, όταν καταλύεται η νηστεία του Ραμαζανιού.

10541045_1659682904256161_2347675241162636986_n

Στον εσωτερικό περίβολο της εκκλησίας δεκάδες άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι στο κάτω. Ο 39χρονος Wael Jundiyah έφυγε από την γειτονιά της Shajaiya, επί της οδού al-Mansoura  όπου έμενε, όταν άρχισαν  οι βομβαρδισμοί και τα πτώματα γέμισαν τους δρόμους.

church1

Μόλις άρχισαν οι βομβαρδισμοί πεταχτήκαμε έξω από τα σπίτια μας. Είδαμε ανθρώπους νεκρούς στο δρόμο και σκεφτόμασταν πως να σώσουμε τις ζωές μας

gagenens

Ο 30χρονος Ihab Bahtiti με τον 2χρονο γιό του έφυγε και αυτός από την Shajaiya λόγω των βομβαρδισμών.

“Υποστήκαμε τους βομβαρδισμούς όλη τη νύχτα, είχαμε την αίσθηση ότι ζούσαμε τις τελευταίες μας στιγμές. Όταν ξημέρωσε όλη η οικογένειά μου- Δοξα τω Θεω- η γυναίκα μου, ο γιός μου και η μητέρα μου φτάσαμε στην εκκλησία. Όλοι εδώ αισθανόμαστε ασφαλείς.

Στις 22 Ιουλίου, ένα παιδάκι γεννήθηκε στην εκκλησία του Αγίου (middleeasteye).

jbkbolb

Ωστόσο ο ελληνικής καταγωγής , επίσκοπος Αλέξιος, δήλωσε ότι ένας όλμος έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα στον προαύλιο χώρο του ναού όπου συνήθως κάθεται για διάβασμα.

Θα είχα γίνει μάρτυρας, όπως και τόσοι άλλοι , αν εκείνη την ώρα βρισκόμουν έξω.

Μαζί χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαστε μια οικογένεια, το παλαιστινιακό έθνος, οπότε προσπαθούμε να βοηθήσουμε το λαό μας να έχει ένα κατάλυμμα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αυτό είναι και το πιο σημαντικό, να δίνεις αγάπη σε αυτούς που υποφέρουν (times of israel)

church-635x357

dimpenews.com