Η Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη Συρία και είναι σεβαστή από τους εμπλεκόμενους……

Syrian government forces patrol after taking control of the village of Kiffin, on the northern outskirts of the embattled city of Aleppo on the road leading to Gaziantep, from opposition forces on February 11, 2016. / AFP / GEORGE OURFALIAN

Oι μάχες ολοκληρωτικά σταμάτησαν στη Δυτική Συρία το Σάββατο μετά την έναρξη εφαρμογής της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για διακοπή των εχθροπραξιών,μια ησυχία άνευ προηγουμένου στον πενταετή πόλεμο.  Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις πέτυχαν να διαπραγματευθούν μια παύση στον πόλεμο που πλήτει τη Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται ν΄αδράξουν την ευκαιρία για να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αυτοαποκαλούμενης αντιπολίτευσης.Το φιλοαντιπολιτευόμενο (OSDH) μια ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο και τα Ηνωμένα Έθνη δεν πιστοποίησαν παρά μόνο σποραδικά πυρά στα δυτικά της χώρας από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή την Παρασκευή το βράδυ στις 22h00 GMT.

 Σύμφωνα με τον ειδικό επίτροπο για το συριακό του ΟΗΕ τον Staffan de Mistura, συγκρούσεις παρατηρήθηκαν στη Δαμασκό και στην Deraa, στα ΝΑ της χώρας κάποια λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα που έθετε σ΄εφαρμογή την κατάπαυση του πυρός αλλά κάποια λεπτά αργότερα γρήγορα επανήλθε η ηρεμία στις 2 αυτές πόλεις.

Η συριακή κυβέρνησή η σύμμαχός της η Ρωσία και πολλές φράξιες της αντιπολίτευσης 100 τον αριθμό ανακοίνωσαν θα συμμορφωθούν με το σχέδιο.Το κείμενο που επεξεργάστηκαν η Washington και η Μόσχα αποκλείει από το πεδίο εφαρμογής του το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο της Νίκης την al Nosra, συριακό παρακλάδι της Al Qaïda.Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα σταματούσε τις επιχειρήσεις της κατά των 2 αυτών οργανώσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξόρκισαν την Παρασκευή όλα τα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία.   “Παρακαλούμε πολύ ειλικρινά για να λειτουργήσει αυτή που είναι η καλύτερη ευκαιρία που παραουσιάστηκε ποτέ στο συριακό λαό εδώ και 5 χρόνια για να δει ο συριακός λαός να εμφανίζεται κάτι καλύτερο και ελπίζουμε ότι αυτό  θα σχετιστεί με την ειρήνη.Οι πράξεις θα το πουν “, δήλωσε την Παρασκευή ο Staffan de Mistura.

115167334484e45252612815f8c86cae-627x418
Χαλέπι

     Ο ίδιος τόνισε την πρόθεσή του να οργανώσει 3 εβδομάδες ειρηνευτικών συνομιλιών που θα ξεκινήσουν στις 7 Μάρτη. Ο συριακός πόλεμος προξένησε 250.000νεκρούς και 11 εκατομύρια εκτοπισμένους.Θα διεξαχθούν συζητήσεις αρκεί η κατάπαυση του πυρός να είναι σε ισχύ διευκρίνισε ο Staffan de Mistura και τόνισε ότι έτσι θα μπορέσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να διανεμηθεί.Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ησυχία βασίλευε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.”Στη Δαμασκό και στα παρίχωρα της για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπήρξε ηρεμία”, αναφέρει το φιλοδυτικό OSDH. “Στη Λατάκια υπήρξε ησυχία και στην αεροπορική βάση της Hmeimim, δεν υπήρξε καμιά δραστηριότητα”,ανέφερε σε σχέση με την αεροπορική βάση απ΄όπου εφορμούν τα ρωσικά αεροσκάφη.Στο Βορρά της χώρας στο Χαλέπι ακούστηκαν πυρά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και εκρήξεις ήχησαν στο βορρά της επαρχίας της Homs, χωρίς να πιστοποιηθεί από που προέρχονταν αναφέρει η ίδια πηγή.

Την Παρασκευή η al Nosra, κατήγγειλε την εκεχειρία και κάλεσε όλους τους σύριους αντάρτες να εντατικοποιήσουν τις επιθέσεις τους κατά των δυνάμεων του συριακού στρατού και των σιιτών συμμάχων τους λιβανέζων και ιρανών.Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο που δεν υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι λιγότερο δεσμευτικό από μια σχηματοποιημένη συμφωνία.Προβλέπει την εκεχειρία για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φθ΄λασει στους παγιδευμένους πληθυσμούς και να γίνει επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.

Ο Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του κάλεσε να μπει ένα τέλος στη διαμάχη δια του προέδρου του Peter Maurerμε ανακοινωθέν. Για τα Ηνωμένα Έθνη η εκεχειρία είναι μια προκαταρκτική  φάση για τηνε γκατα΄σταση μιας επίσημης ανακωχής. Η συριακή κιβέρνηση γνωστοποίησε ότι η εκεχειρία θα διακοπεί αν ξένα κράτη διοχετεύσουν ενόπλους τρομοκράτες ή αν αυτοί οι τελευταίοι επωφελούνταν από την ανακωχή για να εξοπλιστούν.Η κύρια οργάνωση της λεγόμενης αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται απο το Ryad,  το Υψηλό Συμβούλιο για τις Διαπραγματεύσεις  (HCN), είπε ότι δέχεται την εκεχειρία για 2 εβδομάδες φοβούμενο μήπως ο συριακός στρατός  υπό το πρόσχημα ότι χτυπάει την αλ Νούσρα βάλει κατά θέσεων των ανταρτών.

Το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), που δομεί έναν σημαντικό εταίρo της Διεθνούς Συμμαχίας που διευθύνουν οι ΗΠΑ  στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ομοίως ευθυγραμμίστηκε με την ανακωχή αλλά διατηρεί όπως λέει το διακίωμα ν΄ανταπαντήσει αν δεχθεί επίθεση.  Οι μαχητές του την Παρασκευή συνέχισαν τις συγκρούσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία της Rakka, σύμφωνα με τον φιλοαντιπολιτευόμενο OSDH. 27.2.16 (Reuters)

 Mια νέα συγκέντρωση θα διαδραματιστεί 14H00 GMT για ν΄αξιολογήσει κατά πόσο η εκεχειρία έγινε σεβαστή.Ωστόσο Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους  επιτέθηκαν σε μια πόλη στα βόρεια σύνορα που κατέλαβαν εδώ και μήνες οι  Κούρδοι μαχητές.Ο Talal Sillo, ένας εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Λαού δήλωσε το Σάββατο ότι οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στην πόλη  Tal Abyad. Οι μάχες ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ήταν ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Sillo.(AP).Το Ισλαμικό Κράτος εξαιρείατια από την εκεχειρία όπως και η αλ Νούσρα.

dimpenews.com