Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξαπέλυσαν μια μεγαλειώδη επιχείρηση για να σπάσουν την πολιορκία στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου που έχει επιβάλει ο στρατός ενώ οι ρώσοι συνεχίζουν ν΄απέχουν από τις αεροπορικές επιδρομές.
Μάχες,βολές πυροβολικού και εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων συντάραξαν την β μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η επίθεση των τρομοκρατών ξεκίνησε από το εξωτερικό της πόλης από τη δυτική πλευρά με την υποστήριξη 1.500 μαχητών προερχόμενων από τις επαρχίες Χαλεπίου και Idleb (ΒΔ) που επιτίθενται στα κυβερνητικά δυτικά quartiers σε μια ακτίνα μετώπου 15 km, σύμφωνα με το φιλοαντιαπολιτευόμενο OSDH.
« Όλες οι φράξιες της Jaich al-Fatah (ενός συνασπισμού ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών κινημάτων ) ανακοινώνουν την αρχή της μάχης για να λύσουν την πολιορκία στο Χαλέπι », ανέφερε στο AFP ο στρατιωτικός διοικητής και εκπρόσωπος τύπου της ισλαμιστικής οργάνωσης Ahrar al-Χαμ ο Abou Youssef al-Mouhajir.
Η μάχη « θα τελειώσει με την κατάκτηση των δυτικών quartiers που κατέχει το καθεστώς και τη λύση της πολιορκίας που επέβαλε στο λαό μας στο Χαλέπι », πρόσθεσε.
Οι τρομοκράτες κατέλαβαν την « πλειοψηφία » της μεγάλης συνοικίας Dahiyet al-Assad, στα ΝΔ του Χαλεπίου μ΄εξαίρεση έναν τομέα πλησίον μιας στρατιωτικής ακαδημίας σύμφωνα με το OSDH.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ως αργά την Παρασκευή στα Δ και ΝΔ του Χαλεπίου αλλά μειώθηκαν σ΄ένταση σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Vladimir Poutine να ξαναρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι αλλά ο ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι αυτό « δεν ήταν της ώρας « , κρίνοντας περισσότερο « απαραίτητη την παράταση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός » στο Χαλέπι.Η Ρωσία από τις 18 Οκτώβρη διέκοψε τους βομβαρδισμούς αφού κατηγορήθηκε από τη Δύση για εγκλήματα πολέμου.

Στα πλαίσια της επίθεσής του οι τρομοκράτες εκτόξευσαν « εκατοντάδες ρουκέτες » στις δυτικές συνοικίες της πόλης την Παρασκευή σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 πολίτες και τραυμάτισαν περί τους 100 σύμφωνα με το OSDH.
Πολυάριθμες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν και κατά του στρατιωτικού αεροδρομίου Nayrab όσο και του διεθνούς πολιτικού αεροδρομίου στα Α της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Sana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή σημειώνει ότι η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε χτυπήματα σε θέσεις της Jaich al-Fatah σε δυτικά και νότια προάστια του Χαλεπίου προκαλώντας το θάνατο « πολλών τρομοκρατών και την καταστροφή του εξοπλισμού τους ».
29/10/2016 (AFP)

Το σύνολο των τρομοκρατικών οργανώσεων μετέχουν σε αυτήν την αντεπίθεση ευρείας κλίμακας που ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Οκτώβρη το πρωί.Κατά τη συνήθη πρακτική τους οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν καμικάζι με παγιδευμένα οχήματα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του France 24.

« Όλες οι φράξιες εμπλέκονται στην επίθεση.Υπάρχει για π.χ το Μέτωπο του Levant, που είναι μέρος του FSA και που μίλησε για γενική κινητοποίηση. Μια κλήση έγινε σε όλα τα άτομα που είναι ικανά να φέρουν όπλα (…).Η Ahrar al-Cham η δυνατή σαλαφιστική οργάνωση λέει ότι όλες οι συνιστώσες του Στρατού της Κατάκτησης, μιας μεγάλης συμμαχίας ισλαμιστών συμμετέχουν σε αυτήν την επίθεση « , προσθέτει ο Selim el Meddeb ανταποκριτής του France 24 από τη Βηρυτό.AFP,Reuters,France 24
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι τρομοκράτες συρρέουν προς Χαλέπι κι από την Β Χάμα όπου έχασαν πολύτιμο έδαφος την εβδομάδα αυτή με τελευταία απώλεια το Soran που ανακτήθηκε από το στρατό.

dimpenews.com