Οι κούρδοι της Συρίας προετοιμάζουν το κράτος τους: μια απειλή για το συριακό κράτος.

drapeau_kurde1

Ένα  σενάριο που μοιάζει με αυτό που έλαβε χώρα στο Ιράκ τη δεκαετία του  90 και συνεχίζεται ως τις μέρες μας : οι κούρδοι της Συρίας ξεκίνησαν τη διαδικασία διαχωρισμού τους από το συριακό κράτος.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ που παρεμβαίνουν στη Συρία στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ουαχαμπίτικης οργάνωσης Daesh, η κουρδική κοινότητα επωφελήθηκε από το γενικευμένο χάος του πολέμου για να επεκτέινει τον έλεγχό της σε κάποιες περιοχές του Βορρά. Σύμφωνα με το AFP, εξοπλίστηκε μ΄ ένα « κοινωνικό συμβόλαιο », Σύνταγμα για την αυτόνομη  « ομόσπονδη περιοχή » που ανακηρύχθηκε στο βορρά της χώρας και όπου οφείλουν να διοργανωθούν εκλογές εντός εξαμήνου.

Άλλες περιοχές θα μπορούσαν ν΄απελευθερωθούν και ίσως να θέλουν να προστεθούν στις ζώνες της ομοσπονδίας προειδοποίησε η  Hadiyyat Youssef ,η πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής Ομοσπονδίας στο κανάλι  al-Mayadeen, στο περιθώριο μιας συνάντησης που διοργανώθηκε στο Rmelane, την Πέμπτη. Αυτές οι άλλες περιοχές θα μπορούσαν να είναι οι 2 επαρχίες που κατέχει η Daesh, αυτή της Raqqa και της Deir Ezzor. Οι αμερικανοί εξουσιοδότησαν τις κουρδικές πολιτοφυλακές για ν΄απελευθερώσουν την  Raqqa, μια επαρχία που είναι πλειοψηφικά αραβική.

Κανένας αμερικανός εκπρόσωπος δεν συμμετείχε σε αυτή τη συγκέντρωση στην οποία ήταν παρόντα 163 μέλη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ούτε καμιά αντιπροσωπεία τοπική.

Η  Youssef ανακοίνωσε την απόφαση της μετάθεσης του σχεδίου της κουρδικής ομοσπονδίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά του Ευφράτη.  

Αυτή η απόφαση λαμβάνει υπόψιν της τις απαιτήσεις της Άγκυρας: αυτή ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου την επίθεσή της ως Ασπίδα του Ευφράτη στη Β Συρία δηλώνοντας αυτή την μετατόπιση για ν’ αποφύγουν  κυρίως τον σχηματισμό μιας αυτόνομης συνεχόμενης κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του al-Mayadeen, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η κουρδική ομοσπονδία αυτή θα όφειλε να εκτέινεται σε μια επιφάνεια 80 mille Km2 ήτοι το 40% της επιφάνειας της Συρίας.

Αυτη απειλεί τις πηγές  πρώτων υλών του συριακού κράτους καθώς η επαρχία της  Hassaka είναι η δεξαμενή της σε σιτάρι και βαμβάκι.

Και αυτή κινδυνεύει να στερήσει από τις άλλες συριακές περιοχές από τις ανάγκες τους σε νερό  συμπεριλαμβανομένου του φράγματος του Ευφράτη και αυτών  των υδρογονανθράκων κυρίως αν αυτή αδράξει  Raqqa και  Deir Ezzor.

Κατάσχοντας αυτές τις 2 περιοχές αυτή η ομοσπονδία θα χώριζε τη Συρία από το Ιράκ : ένα αγαπητό σχέδιο για τους αμερικανούς.AFP, al-Mayadeen TV, al-Manar 31.12.16

dimpenews.com