%cf%85%ce%b3%cf%87%ce%b3%ce%b9%cf%85%cf%87

Σύμφωνα με τον Abdel Bari Atwan η συριακή κρίση κινείται στην πιο επικίνδυνη φάση.

Οι ΗΠΑ: Ο Donald Trump, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε  τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία.

Στον χώρο της ευρύτερης ανατιπολίτευσης στην μετά Αstana περίοδο η πρώτη εξέλιξη ήταν oι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των φατριών  που συμμετείχαν στο συνέδριο Αστάνα, και της Fatah al Sham  τ.Al Nusra.Ήταν αναμενόμενο να προκληθεί ρήξη από τη διασπαστική κίνηση κάποιες οργανώσεις να συμμετέχουν στα Αστανα και κάποιες όχι γεγονός που προκαλεί μια επικίνδυνη απομόνωση για την Αλ Νούσρα που καταλογοποιήθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση ως και από την Τουρκία ενώ είναι στη σχετική λίστα ΗΠΑ,Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε δια χειλέων του Dmitri Pescov σήμερα το πρωί ότι η Ρωσία έμεινε έκπληκτη από τη νέα στάση των ΗΠΑ για ασφαλείς ζώνες εντός Συρίας και είπε ότι δεν υπήρξε συντονισμός με τη Μόσχα για το θέμα, και τις κάλεσε να μελετήσουν τις επιπτώσεις των πιθανών συνεπειών της απόφασης αυτής  » με μια σαφή προειδοποίηση.

Ένα από τα κύρια επιτεύγματα της διάσκεψης στ΄Αστάνα ήταν ότι  πέτυχε το διαχωρισμό μεταξύ της αλ Νούσρα και των  φατριών  του FSA , και τη ρήξη της πρώτης με  « Ahrar al Sham, » .
Πολλές  παρατάξεις συμπαρατάχθηκαν με την τουρκικών συμφερόντων  «Ahrar al Sham» που θεωρείται ότι είναι το στρατιωτικό σκέλος του κινήματος της συριακής  « Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
Το κίνημα « Ahrar al Sham »  κήρυξε τον πόλεμο στρατιωτικά και πολιτικά κατ ‘εντολήν της Τουρκίας στην Αλ Νούσρα ιδίως στην περιοχή του Ιντλίμπ.
Στρατιωτικά: με το πρόσχημα της προστασίας των παρατάξεων που υπέγραψαν τη συμφωνία Αστάνα και στοχοποιήθηκαν από την αλ Νούσρα  όπως Στρατός της Μουτζαχεντίν Jeish al-Mojaheddeen , Γεράκια της Ανατολής Soqour al-Sham , Ισλαμικός Στρατός κ.α . η Ahrar al Sham αντιπαρατέθηκε.
Πολιτικά: η τουρκική κυβέρνηση τοποθέτησε την αλ Νούσρα στον κατάλογο της τρομοκρατίας  επίσημα παράλληλα με το «Ισλαμικό Κράτος», μετά από μια καθυστέρηση έξι ετών.

Ο Εθνικός Συνασπισμός το κύριο σχήμα της αυτοαποκαλούμενης αντιπολίτευσης κατά εντολήν της Τουρκίας σε έκτακτη συνεδρίαση του στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε την Αλ Νούσρα χαρακτηρίζοντάς την ως μια τρομοκρατική οργάνωση αρνήθηκε να υιοθετήσει την μετονομασία της  και επέμεινε στην διασύνδεσής της με την « Αλ Κάιντα ».Και αυτή η εξέλιξη είναι επίσης νέα.
Ακόμη και πριν από τ΄ASTANA  παρατάξεις που πολέμησαν στο πλευρό της αλ Νούσρα  ενάντια στην «Ισλαμικό Κράτος» και το συριακό στρατό  και είχαν σχηματίσει μια συμμαχία με την επωνυμία Jaysh al Fatah Στρατός Κατάκτησης  που ελέγχει προς το παρόν την πόλη του Ιντλίμπ.Τι συνέβη και άλλαξαν τα πράγματα σε λίγες ημέρες  ή εβδομάδες το πολύ;
Η «Fatah al Sham» τ.Αλ Νούσρα  εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση για την εκκαθάριση των παρατάξεων που πήγαν στην Αστάνα, ειδικά στα Γεράκια της  Ανατολής, και το Στρατό των Μουτζαχεντίν,  για δύο λόγους:
Πρώτον: οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ορισμένες από αυτές τις φατρίες είναι που παρείχαν πληροφορίες στη συμμαχία των ΗΠΑ σχετικά με τις κινήσεις των μελών της και των ηγετών της, που οδήγησε στην στόχευση και τη δολοφονία 13 από αμερικανικές επιδρομές.
Δεύτερον:  αυτές oi παρατάξεις δεσμεύτηκαν στην Αστάνα να συμμετάσχουν σ΄ έναν πόλεμο εναντίον της αλ Νούσρα ως τρομοκρατικό κίνημα.

Δεν αποκλείεται  κάποια προσέγγιση μεταξύ της « αλ Νούσρα» και  «Ισλαμικού Κράτους», ενώ επίσης δεν αποκλείεται η αρχή της διαφοράς και ενδεχομένως, μιας σύγκρουσης μεταξύ « φιλικών χωρών, »  Πούτιν -Trump.shaamtimes 28.1.17

dimpenews.com