Η DAESH και οι (FDS) έκλεισαν μυστική συμφωνία που επέτρεψε γύρω στους 250 μτζιχαντιστές της DAESH και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη  Raqqa με καμιόνια στις 12 Οκτώβρη σύμφωνα με έρευνα του BBC στη οποία αναφέρονται τα γαλλικά μέσα την Τρίτη. Συνολικά 4.000 άτομα μεταφέρθηκαν με το ίδιο convoi καμιονιών και λεωφορείων στις 14 Οκτώβρη προς τη κατεύθυνση συνόρων Συρίας και Ιράκ.

Η έρευνα του BBC, που τιτλοφορείται  « το βρώμικο μυστικό της  Raqqa », πραγματοποιήθηκε χάρη στους πολλούς μάρτυρες κλειδί εκ των οποίων ήταν κι ένας οδηγός καμιονιού από το επίμαχ  convoi. Διηγήθηκε στο δημοσιογράφο Quentin Sommerville ότι οι τζιχαντιστές με όπλα και φέροντες ζώνες μ΄εκρηκτικά  απειλούσαν ν΄ανατινάξουν τα καμιόνια αν δεν γινόταν σεβαστή η συμφωνία. Κάποιοι από τους τζιχαντιστές μιλούσαν γαλλικά, άλλοι αγγλικά ή άλλες ξένες γλώσσες. Αυτός ο ο δηγός αποφάσισε αν τα ξεσκεπάσει όλα γιατί δεν πήρε τα λεφτά που του υποσχέθηκαν οι SDF.

To convoi,μήκους 5 με 6 χλμ κινήθηκε για 3 μέρες υπό την επιτήρηση αεροπλάνων της διεθνούς συμμαχίας.Η πλειοψηφία των τζιχαντιστών αναδιπλώθηκαν στα συροιρακινά σύνορα ενώ δεκάδες πέρασαν στην Τουρκία.

Είναι « πιθανό » ότι ξένοι τζιχαντιστές της ISIS μπόρεσαν να διαφύγουν από τη   Raqqa ακριβώς πριν την πτώση παραδέχθηκε την Τρίτη η συμμαχία των ΗΠΑ  μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ από το BBC.

Σε τηλεδιάσκεψη του Πενταγώνου ο εκπρόσωπος τύπου ο Ryan Dillon, αναγνώρισε ότι « πάνω από 3.500 πολίτες εγκατέλειψαν την Raqqa τότε , ενώ τουλάχιστον 300 ταυτοποιήθηκαν ως πιθανοί μαχητές της Daesh ». H συμφωνία με τους SDF ήταν φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα όλων των ανδρών ηλικίας μάχης να επαληθευθούν για την αποφυγή  γνωστοί τζιχαντιστές να διαφύγουν πρόσθεσε ο Dillon. Αλλά  « δεν μπορώ να πω με 100% βεβαιότητα ότι κάθε μαχητής ταυτοποιήθηκε κατά την αναχώρήση του από τη Raqqa », πρόσθεσε. Belga 15/11/17

dimpenews.com