Ο Βαρθολομαίος ως άλλος Πάπας Πίος XI υπέγραψε κονκορδάτο με το Γ΄Ράιχ της Ουκρανίας…..

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η συμφωνία που υπέγραψε στο Φανάρι ο Βαρθολομαίος με τον φιλοναζιστή αντικανονικό Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο παραπέμπει σε πρακτικές Βατικανού και μάλιστα στο κονκορδάτο που είχαν συνάψει το Γ΄Ράιχ επί Χίτλερ με το Βατικανό επί του πάπα Πίου XI. To Γενάρη του 1933, το NSDAP (το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα των Γερμανών εργατών διευθυνόμενο από τον Hitler) δεν κερδίζει τις εκλογές. Αλλά χάρη στη συμμαχία με το καθολικό κόμμα το Zentrum του Von Papen, αποκτά την πλειοψηφία.  Έτσι ο Hitler αποκτά πρόσβαση στην Καγκελαρία της Γερμανίας στις 30 Γενάρη 1933. Ο Hitler κάνει τον Von Papen αντικαγκελάριο του. Στις 23 Μαρτίου το Reehstag δίνει στο Hitler την πλήρη εξουσία….
Ευχαριστώντας για την υποστήριξή της την Εκκλησία το 3ο Ράιχ κλείνει ένα κονκορδάτο με το Βατικανό στις 20 Ιούλη του 1933 6 μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην Καγκελαρία.

20 Ιουλίου 1933,  Vatican.. Ο αντιπρόσωπος του Γ΄Reich ο Von Papen και ο καρδινάλιος Pacelli (μελλοντικός πάπας Pie XII) υπογράφουν το κονκορδάτο.

Σε μια άμεση βοήθεια προς το δικτατορικό κράτος των  nazi, το άρθρο 14 του κονκορδάτου δηλώνει: «… οι διορισμοί των αρχιεπισκόπων, επισκόπων, και κάθε διορισμός δεν θα γίνεται οριστικός παρά όταν ο αντιπρόσωπος του Reich θα έχει δώσει τη συμφωνία του ως προς το αν οι διορισμοί αυτοί δεν είναι πολιτικά μειονεκτικοί
στη γενική εξουσία.». Ο πάπας δεχόταν επομένως ότι ο γερμανικός καθολικός κλήρος γίνεται ευνοικός προς το ναζιστικό καθεστώς και το υποστηρίζει..
‘Αρθρο 16 του κονκορδάτου : «Πριν την ανάληψη καθηκόντων στην επισκοπή, οι επίσκοποι οφείλουν να ορκιστούν είτε μπροστά στον επικεφαλή του Reich, είτε ενώπιον του αντιπροσώπου του τον όρκο της ακόλουθης υποταγής  : Ενώπιον του Θεού και του Αγίου του Ευαγγελίου ορκίζομαι και υπόσχομαι πίστη στο γερμανικό Reich και στη χώρα [έδρα της αρχιεπισκοπής], όπως αρμόζει σ΄έναν επίσκοπο……».
Ο όρκος πίστης του Γερμανού επισκόπου αντιστοιχεί σχεδόν κατά λέξη στο άρθρο 20 του κονκορδάτου που προηγήθηκε το 1929 μεταξύ Βατικανού και φασιστικής Ιταλίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο την 1 .9. 1935, διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες της Γερμανίας μια ποιμαντορική επιστολή αναγνωρίζοντας ότι η  «Καθολική Εκκλησία συνέβαλε κατά πολύ στον προσανατολισμό του γερμανικού λαού προς την υπακοή και το σεβασμό του αρχηγού  (Führer) του κράτους». Αυτή ήταν η επίσημη αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε η καθολική εκκλησία στην πρόσβαση στην εξουσία του Hitler.

dimpenews.com