Μαρτυρίες φέρουν ζωντανoύς ως ομήρους της ISIS στο Baghuz τους επισκόπους Χαλεπίου και τον Ιταλό π.Dall’Oglio. Αν και για τον Παύλο είναι ανεπιβεβαίωτες ………

”O π. Dall’Oglio, και οι επίσκοποι Yazigi και Ibrahim είναι πάντα ζωντανοί;” αναρωτιέται σε τίτλο άρθρο του στις 07.03.2019 το μέσο cath.ch. Σύμφςνα με πηγές λιβανέζικες και κούρδικες ο Ιησουίτης π. Dall’Oglio και ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος Χαλεπίου Yazigi αλλά και ο ομόλογός του συρορθόδοξος Ibrahim που απήχθησαν από τη Daesh* το 2013 θα μπορούσαν να είναι πάντα ζωντανοί. Αυτοί θα είναι κρατούμενοι στο τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στο Baghouz στην Ανατολική Συρία.

Η απελευθέρωση του Ιησουίτη από το “κλουβί του Baghouz” θα είναι επικείμενη, όπως ακριβώς άλλων ομήρων Κούρδων και Δυτικών μεταφέρει στις αρχές του Μάρτη του 2019 το λιβανέζικο média το Al-Akhbar, που πρόσκειται στο σιίτικο κόμμα της Hezbollah, κι αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο του Βατικανού το Fides. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του ιερέα κι άλλων ομήρων θα εντατικοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες αυτές ημέρες και μια συμφωνία εις βάθος αναμένεται ότι ήδη έχει φτάσει μεταξύ τζιχαντιστών και ασσυριο-κουρδικών δυνάμεων  υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ που παγιδεύουν το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους  στη συριακή έρημο.Μι από τις πηγές του Al-Akhbar αναφέρει ότι μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώθηκαν για την απελευθέρωση του π. Dall’Oglio, βρίσκεται αυτό ενός  laisser-passer που θα εγγυόταν την φυγή ενός κάποιου αριθμού διευθυνόντων τζιχαντιστών.

”Αξιόπιστες“ πληροφορίες

Πολυάριθμοι ψίθυροι περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστοι προέκυψαν τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνοντας πως ο Ιησουίτης κληρικός είναι πάντα εν ζωή ή τά ντίθετο πως εκτελέστηκε. Εκκλησιαστικές πηγές τοπικές επιβεβαίωσαν στο  Fides ότι σε αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες. Αυτές βασίζονται σε μαρτυρίες Κούρδων ομήρων που μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το έδαφος που ακόμη κρατάει η  Daech. Οι τ. κρατούμενοι επιβεβαίωσαν πως  είδαν τον π. Dall’Oglio ζωντανό παρέα με άλλους ομήρους συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού δημοσιογράφου  John Cantlie και μιας Νεοζηλανδής νοσοκόμας του CICR, που απήχθησαν το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων χάρη σε μια ανακωχή χιλιάδες πολίτες και μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών κατόρθωσαν να βγουν από το θήλακα του  Baghouz και εκκενώθηκαν**.

Οι δυο επίσκοποι εν ζωή;

Στις 7 Μαρτίου 2019, η Al-Akhbar μεταφέρει εκτός των άλλων τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι Σύριοι επίσκοποι Χαλεπίου  Παύλος (Boulos) Yazigi και Yohanna Ibrahim ομοίως είναι στη ζωή και κρατούνται ως όμηροι στο  Baghouz. Κανένα νέο δεν φιλτραρίστηκε για τους 2 επισκόπους μετά την απαγωγή τους στη ΒΔ Συρία τον Απρίλη του 2013.

Κατά τη λιβανέζικη εφημερίδα η κράτηση του συρορθόδοξου επισκόπου Ibrahim στο Baghouz επιβεβαιώθηκε από τον π.Samuel Gümüs, ιερέα της συρορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία κι “ειδικό συντονιστή”  για την απελευθέρωση του επισκόπου. Αντίθετα ο π. Gümüs δεν μπόρεσε τίποτα να επιβεβαιώσει για την κατάσταση του ελληνορθόδοξου Επισκόπου Yazigi. Πηγές προσκείμενες στο φάκελο μετέφεραν στο  Al-Akhbar “ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες” για την παρουσία του Μητροπολίτη Χαλεπίου στο πλευρό του Ibrahim. Οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως μονάδα ανταλλαγής-συναλλαγής στις διαπραγματεύσεις των τρομοκρατών με αντιπάλους τους.

Οι 2 επίσκοποι αιχμαλωτίστηκαν από ενόπλους στο δρόμο για Χαλέπι κατά την επιστροφή τους από ανθρωπιστική αποστολή κοντά στα τούρκικα σύνορα στις 22 Απριλίου 2013. Οι απαγωγείς πριν να φύγουν με τους 2 επισκόπους σκότωσαν το διάκο που ήταν οδηγός τους.

Ο Ιταλός Ιησουίτης π. Paolo Dall’Oglio εξαφανίστηκε την 29 Ιούλη 2013 στη Raqqa, στην  Αν. Συρία, αφότου συνάντησε υπεύθυνους της Daech για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση φυλακισμένων. (cath.ch/fides/alakhbar/arch/rz 7/3/19)

*φράξια της αλ Νούσρα και όχι της Daesh που άλλωστε δεν υπήρχε εκείνη την εποχή απήγαγε τους 2 επισκόπους.

** για πάνω από 40.000 άτομα , πολίτες ή daechiens, βγήκαν από το θήλακα μέχρι σήμερα σύμφωνα με κούρδικα μέσα…

dimpenews.com