« Η κυβέρνησή σας με κάνει να ντρέπομαι» : ο Wilfrid Lupano σεναριογράφος κόμικς αρνείται για πολιτικούς λόγους την ύπατη διάκριση της γαλλικής Πολιτείας το μετάλιο Τεχνών και Γραμμάτων . Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ”ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ”

Ένα μνημειώδες κείμενο όπου το ”Κατηγορώ” του Ζολά μετατρέπεται σε ”Ντρέπομαι” από Γάλλο διανοούμενο που αρνήθηκε την ύπατη τιμής της πολιτείας στον πολιτισμό για το έργο του. O Wilfrid Lupano, Γάλλος σεναριογράφος ( BD) κόμικς της επιτυχίας « Les Vieux Fourneaux », δημοσίευσε τη Δευτέρα το βράδυ στο Facebook του μια ανοιχτή επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου εξηγεί γιατί δεν θ’ αποδεχθεί το μετάλλιο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών εκ μέρους ενός αντιπροσώπου της σύγχρονης κυβέρνησης. Στην απάντησή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

« Σας ευχαριστώ γι αυτή την ντελικάτη διάκριση αλλά πολύ φοβάμαι ότι οφείλω ν΄αρνηθώ αυτή την “τιμή”, γράφει. Ήδη αυθόρμητα ποτέ δεν μ΄ενθουσίαζαν πολύ τα μετάλλια. Ο Pierre Desproges έλεγε οι διακρίσεις, είναι η libido των γέρων. Με ευχαριστεί να σκέφτομαι ότι δεν έφθασα ακόμη εκεί…. »

Όπως ο χιουμορίστας κωμικός Blanche Gardin αρχές Απριλίου αποποιήθηκε την ίδια πρόταση για πολιτικούς λόγους ο Wilfrid Lupano εκθέτει λεπτομερώς στην επιστολή του όλες τις διαφωνίες του με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια.« Πως να δεχθώ την παραμικρή διάκριση εκ μέρους μιας κυβέρνησης που σε όλα μου προκαλεί ντροπή;» αναρωτιέται.

Οι « Les Vieux Fourneaux » διηγούνται τις περιπέτειες μιας ομάδας αμφισβητιών παππούδων που δεν σταματούν να γκρινιάζουν κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και που επωφελούνται από την προχωρημένη ηλικία τους για να διαπράξουν νόστιμες « γηριατρικές επιθέσεις ». Τα 5 albums πουλήθηκαν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και η σειρά έγινε το αντικείμενο μιας κινηματογραφικής μεταφοράς με τους Pierre Richard και Eddy Mitchell.

Σχεδιασμένες από τον Cauuet, οι BD έχουν σενάριο-κείμενα του Wilfrid Lupano, που ποτέ δεν έκρυψε τις αναρχικές του πεποιθήσεις..Στην επικοινωνία του « L’Obs » μαζί του ο Lupano εξηγεί πως δεν έχει καμιά ιδέα πριν να προσθέσει : « μπορούμε να σκεφτούμε πως λογικά αυτοί δεν διάβασαν τα βιβλία μου. »…….

Η Απάντηση του Wilfrid Lupano στον Υπουργό Πολιτισμού.

Κύριε Υπουργέ,

Προς μεγάλη μου έκπληξη μου απευθύνατε την τελευταία βδομάδα ένα courrier για να μου ανακοινώσετε ότι μου αποδώσατε την τιμή του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών.
Σας ευχαριστώ γι αυτή την ντελικάτη διάκριση αλλά πολύ φοβάμαι πως οφείλω ν΄αρνηθώ αυτή την « τιμή »………

Πως να δεχθώ την παραμικρή διάκριση εκ μέρους μιας κυβέρνησης που ολοσχερώς μου προκαλεί ντροπή;

Γιατί ναι πρόκειται για μεγάλη ντροπή.

Ντρέπομαι για αυτό που η κυβέρνησή σας κάνει στις δημόσιες υπηρεσίες στο όνομα της δογματικής άρνησης να κάνει να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρείες και οι πιο μεγάλες περιουσίες τους φόρους που αυτές θα όφειλαν να εκπληρώσουν. « Δεν υπάρχουν χρήματα με μαγικό τρόπο » κραδαίνει ο αρχηγός σας. Υπάρχει αντίθετα έναν νόμιμο χρήμα που ο κ. Macron αρνείται να πάει ν΄ αναζητήσει για να μην δυσαρεστήσει αυτούς που χρηματοδότησαν την προεκλογική του εκστρατεία.

Ντρέπομαι όταν ακούω τον κ. Castaner ν΄αγανακτεί για απόπειρα « επίθεσης σ΄ένα νοσοκομείο», όπως το έκανε πρόσφατα ενώ πολύ περισσότερο είναι η κυβέρνησή σας που έκανε το μεγαλύτερο κακό στις υπηρεσίες υγείας και όχι 3 gilets jaunes που αναζητούν καταφύγιο σε άσχημο μέρος.

Ντρέπομαι γι αυτή την κυβέρνηση που καταργώντας το ISF (επιχορηγήσεις), έκοψε στα 2 τις πηγές εσόδων των ενώσεων που αντί του κράτους είναι επιφορτισμένες με τους πιο αδύναμους, τους φτωχότερους τους αφημένους στην τύχη τους …………………..

Ντρέπομαι για την ανάξια πολιτική σας υποδοχής μεταναστών και ειδικότερα των απομονωμένων ανήλικων……….

Για αθέμιτους εκλογικούς υπολογισμούς η κυβέρνηση στην οποία ανήκετε καταπατάει όλες τις φιλοσοφικές και ηθικές αρχές που είναι στη βάση του Συντάγματος και της ιστορίας αυτής της χώρας και περνάει απαρατήρητη από αυτήν. Nα είστε βέβαιος η Ιστορία θα θυμάται.

Ντρέπομαι για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να λάβει υπόψιν της το επείγον της οικολογίας που θα όφειλε ωστόσο να είναι το μόνο θέμα που θα έπρεπε να σας απασχολεί αληθινά. Εκτός των ανακοινώσεων τίποτα από τα μέτρα που ελήφθησαν εδώ και 2 χρόνια δεν είναι στο ύψος του διακυβεύματος της εποχής μας. Ούτε επί της ανάπτυξης της ενέργειας εκ των ορυκτών ενεργειών ούτε στην ανάπτυξη των βιολογικών ,των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή στην συνθήκη για ζώα. Η κυβέρνησή σας παραμένει πιστή υπηρεσία της μεταπώλησης των lobbies, της αγροτικής βιομηχανίας, των εργαστηρίων, των εμπόρων όπλων

Ντρέπομαι κύριε Υπουργέ αυτή την κακο-εκλεγμένη κυβέρνησή σας (την πιο κακή της ιστορίας της 5ης Δημοκρατίας) που δεν κρατιέται πια παρά από την άκρως βίαιη αστυνομία της.

Ντρέπομαι να βλέπω εδώ και μήνες παντού στη Γαλλία να εκρήγνυνται μάτια, να σκάνε χέρια ή πρόσωπα από τα χτυπήματα της αστυνομίας της Notre Dame des Landes στα Champs-Elysées, σε Toulouse, Biarritz, Nantes. Ο κόσμος ολόκληρος είναι σε συναγερμό για την παραγόμενη ασφάλεια της κυβέρνησής σας για τη καταχρηστική χρήση όπλων πολέμου για τη διατήρηση της τάξης αλλά εσείς, βρίσκετε ότι όλα πάνε καλά.

Σκέφτομαι τον Maxime Peugeot, 21 ετών και το ακρωτηριασμένο του χέρι από μια χειροβομβίδα σ΄ένα πεδίο της Notre Dame des Landes……… Σκέφτομαι την 19χρονη Lola Villabriga, παραμορφωμένη στο Biarritz από ρίψη ενός LBD που τίποτα δεν δικαιολογούσε και που η οποία ζει έκτοτε με χαλύβδινες λάμες στο σαγόνι και καθώς αυτή ήταν η πρώτη της διαδήλωση. Αναφέρω δυο ονόματα αλλά εσείς το γνωρίζετε βέβαια αυτοί είναι σήμερα εκατοντάδες. Παρακολουθείστε τη δουλειά του David Dufresne ( ακτιβιστής που ασχολείται με την καταγραφή και τεκμηρίωση των εγκλημάτων αδικημάτων των δυνάμεων της τάξης κατά πολιτών κατά τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων) αν το θέμα σας ενδιαφέρει……………………………….

Wilfrid Lupano nouvelobs 21.5.19

dimpenews.com