Oυστ Med….Γιατί Ελλάδα Κύπρος οφείλουν ν΄αναβάλουν την υπογραφή για EastMed.

Εικόνα

Kρίσιμο το ερχόμενο 3ημερο καθώς 2 είναι τα κομβικά θέματα ως προς τα ενεργειακά που θα τρέξουν αυτό το διάστημα.Το πρώτο είναι πως ”ένα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα αξιοποιηθούν στον East Med, το ισραηλινό Λεβιάθαν μπαίνει την Τρίτη 31/12 σε φάση παραγωγής..”

Το άλλο που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο είναι ότι στις 2 Ιανουαρίου θα γίνει στην Αθήνα η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου για τον East Med.

Η Αθήνα και η Λευκωσία θα όφειλαν αν μη τι άλλο ν΄αναβάλουν την υπογραφή της συμφωνίας γιατί

-H Iταλία δεν υπογράφει σε αυτή την φάση αν και είναι μέσα στο σχεδιασμό παραμένει σε συνεχή επαφή με Τουρκία και με τη διφορούμενη στάση της εκθέτει στον τουρκικό παράγοντα Ελλάδα, Κύπρο.

-Από τον αρχικό σχεδιασμό ως σήμερα προέκυψε η συμφωνία -οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων-στρατιωτική-Τουρκίας / GNA που όμως τυγχάνει η αναγνωρισμένη από ΟΗΕ και διεθνή κοινότητα Κυβέρνηση Λιβύης που αλλάζει τα δεδομένα και γνωστοποιεί με τον πιο έκδηλο τρόπο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην επιτρέψει την υλοποίηση του EastMed αφού με βάση την οριοθέτηση το τουρκολιβυκό σύμφωνο επί χάρτου τέμνει κάθετα την διαδρομή του προς Ευρώπη…

-Η Κύπρος είναι ήδη στο στόχαστρο του τουρκικού παράγοντα λόγω της οριοθέτησης ΑΟΖ και της εκκίνησης εξόρυξης αερίου και τη μη αποδοχής από Λευκωσία της προτεινόμενης συνεκμετάλλευσης συνδιαχείρισης των πόρων για λογαριασμό και του ψευδοκράτους όπως προτείνει η Τουρκία. Η έναρξη και του EastMed θα επιβαρύνει από τους 3 συμβαλλόμενους περισσότερο τον ”αδύναμο κρίκο” την Κυπριακή Δημοκρατία και θα επιδεινώσει τη θέση της έναντι τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Εast Med και γενικότερα η στροφή Αθήνας προς Ισραήλ και η σύμπραξη σε Άμυνα Ενέργεια που δρομολογήθηκαν από εποχής Σύριζα συγκυβέρνησης με ΑΝΕΛ την οποία εμπέδωσε και η Κύπρος επί Αναστασιάδη θέτουν σε απομόνωση την Κύπρο στο γειτονικό της περίγυρο.Με βάση τη γεωγραφική της θέση η Κύπρος γειτνιάζει βόρεια με Τουρκία ανατολικά με Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Ισραήλ, και νότια με Μαγκρέμπ, Αίγυπτο ενώ δυτικά είναι η Ελλάδα. Από όλες αυτές τις χώρες πλην Ελλάδας η Κύπρος σε ενιαίο καθώς φαίνεται αμυντικό δόγμα με αυτήν επέλεξε τη μονομέρεια συμμαχιών κυρίως με Ισραήλ κόκκινο πανί στην περιοχή για όλους τους άλλους και δευτερευόντως την Αίγυπτο.Αποτέλεσμα ν΄απωλέσει κάθε έρεισμα στον αραβικό κόσμο που την περιβάλει και να δώσει το πλεονέκτημα στον Ερντογάν να τη στοχοποιεί ευκολότερα στα μάτια του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου ως πρωτοκλασάτη σύμμαχο του αιώνιου αντιπάλου τους Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος δεν τήρησαν το δόγμα της τήρησης ίσων αποστάσεων, ή ισορροπίας συσχετισμών..με αποτέλεσμα να εισπράττουν τις πρώτες αντιδράσεις.Διάβημα από Παλαιστινιακή αρχή,διάβημα της Προεδρίας Λιβάνου προς ΟΗΕ για ελληνική εμπλοκή για διαφιλονικούμενα με Ισραήλ κοιτάσματα στ΄ανοιχτά Λιβάνου, προσχώρηση Τυνησίας σε τόξο Ερντογάν στο Λιβυκό κι έπεται συνέχεια.

Από την άλλη η Αίγυπτος με την ολιγωρία στο λιβυκό απέδειξε πως δεν θα είναι σε θέση να συνδράμει την Κύπρο σε έκτακτη περίσταση.( 3 συνεχή μερόνυχτα η ΝΑΤΟικη δύναμη Τουρκία μεταφέρει αερομεταφερόμενες μεραρχίες τζιχαντιστών από Ιντλίμπ στη Λιβύη και η Αίγυπτος απλά είναι θεατής.Aύριο με τον ίδιο τρόπο θα τους στείλει στα κατεχόμενα).Κι αυτή η ολιγωρία προέρχεται από το υποβόσκον πρόβλημά με Αδερφούς Μουσουλμάνους και τ΄ανοιχτά μέτωπα που έχει στο εσωτερικό της η χώρα του Νείλου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ΝΑνατολικότερο άκρο της ΕΕ στην καρδιά της ΝΑ Μεσογείου και της Μ Ανατολής που φλέγονται από τη γεωστρατηγική διαμάχη ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ/Κόλπος κατά Ρωσίας/Ιράν/Κίνας σε υβριδικούς πολέμους κι αποσταθεροποιήσεις σε Συρία, Ιράκ,Λιβύη, Λίβανο, Υεμένη, θα έπρεπε να είναι η τελευταία που μπαίνει στο χορό των εξελίξεων και όμως κάποιοι την παγίδευσαν και πρωτοστατεί….

Η επαναχάραξη συνόρων στην περίπτωση θαλάσσιων, η οριοθέτηση ΑΟΖ συνόρων δηλ. οικονομικής εκμετάλλευσης, η δρομολόγηση ανταγωνιστικών αγωγών που βάλουν ευθέως κατά κεκτημένων τρίτων χωρών από θέση αρχής δημιουργούν εντάσεις.Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί να τεθεί η ελληνική πλευρά και μάλιστα η μια πλευρά ενός διχοτομημένου νησιού σε αυτή την περιδίνηση;;;;

Η προώθηση της Τουρκίας σε Λιβύη και Μαγκρέμπ με την ανοχή του διεθνή παράγοντα τείνει να μεταβάλει τη ΝΑ Μεσόγειο σε Δαρδανέλια, ελεγχόμενα Στενά...

H τελευταία προειδοποίηση στον ορυμαγδό των τουρκικών απειλών εκφράστηκε χθες από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν που δήλωσε ότι «τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

-”οι ανταγωνιστικές τιμές και η εκμετάλλευση των αποθεμάτων και των υποδομών Eastmed natgas (ανάγκη για σταθερότητα) θα συμβάλουν στη σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ / ΝΑΤΟ.To Eastmed είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στη διπλωματία του φυσικού αερίου” επισημαίνει αναλυτής. Επομένως Ελλάδα και Κύπρος χρησιμοποιούνται γι αλλότρια συμφέροντα χωρίς όμως ρητές εγγυήσεις για την ασφάλειά τους για τον επικίνδυνο ρόλο που ανέλαβαν.

Η αναδίπλωση ως τακτική είναι πάντα καλύτερη από μια άτακτη υποχώρηση που θα επέλθει αργότερα…..Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεκτιμηθούν τουλάχιστον τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τον αρχικό σχεδιασμό και καθιστούν αδήριτη την ανάγκη έστω αναβολής της κρίσιμης επικείμενης υπογραφής ….

dimpenews.com