O στρατός της Αλγερίας σε κατάσταση συναγερμού: η Toυρκία απειλεί την Αλγερία;

Υπάρχει κίνδυνος ο τουρκικός στρατός να ξαναβρεθεί στις ΝΑ πύλες της Αλγερίας. Ο στρατός της Αλγερίας είναι σε κόκκινο συναγερμό στα αλγερινο-λιβυκά σύνορα.Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης της βίας στη Δ Λιβύη έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από την Ανώτατη Διοίκηση του Εθνικού Λαϊκού Στρατού (ANP) της χώρας.

Πράγματι ο Recep Tayyip Erdoğan κατόρθωσε να πείσει την κυβέρνηση του (GNA) μ΄εδρα την Tripoli κι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ να απευθύνει κάλεσμα για την προστασία της και για επέμβαση του τουρκικού στρατού στο λιβυκό έδαφος.Από την πλευρά του το Κοινοβούλιο Λιβύης που πρόσκειται στον στρατάχρη Haftar καταγγέλει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την αποικιοποίηση της χώρας. Αυτός καλεί τη διεθνή κοινότητα ν΄αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην GNA.

« Η Τουρκία θέλει μια νέα Συρία γείτονα στην Αλγερία »...
Η Αλγερία πρώτη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του μεγάλου Maghreb φαίνεται να παίρνει μπρος. Αυτή δεν τη συμβουλεύθηκαν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Λίβυοι.Αυτό ανησυχεί τον ANP που δεν το συμβουλεύθηκαν. Αυτός δηλ. ο στρατός της Αλγερίας βρίσκεται έτσι περικυκλωμένος από 2 ξένους στρατούς. Το γαλλικό στρατό στο Νότο στο έδαφος του Μαλί κι ενδεχομένως από τον τουρκικό στρατό στα ΝΑ σύνορα επί του λιβυκού εδάφους.

Η Λιβύη μια χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του El Gueddafi. Η χώρα βαλκανιοποιήθηκε αφήνοντας να σχεδιαστεί μια πραγματική απειλή σε όλες τις χώρες της περιοχής. Κυρίως η Αλγερία που περνάει από μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εδώ και περισσότερους από 10 μήνες.Ο τουρκικός βηματισμός στοχεύει στην ανάπτυξη δυνάμεών του στο λιβυκό έδαφος διεθνοποιεί την κρίση και κάνει την κατάσταση ως μια από τις επικίνδυνες για την Αλγερία.

Το Observ’Algérie έμαθε από μια πηγή καλά πληροφορημένη ότι η« αλγερινή διπλωματία εξέφρασε την ανησυχία της έναντι του μονομερούς βηματισμού της Τουρκίας χωρίς επίσημη ανάμειξη της Αλγερίας».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του στρατού ANP
Ο Πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune συσκέφθηκε στις 26.12.19 με το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), σύμφωνα με ανακοινωθέν της Προεδρίας που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο APS.Αυτή η σύσκεψη στην οποία προήδρευσε οTebboune επήλθε την ίδια μέρα όπου ένας Λίβυος υπεύθυνος μίλησε για απειλές κατά Αλγερίας…

Σύμφωνα με το HCS εξέτασε « την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως σε επίπεδο συνόρων με Λιβύη και Μαλί». Υπό αυτό τον τίτλο το HCS « αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων για προστασία συνόρων μας κι εθνικού μας εδάφους». Επίσης αποφάσισε «την αναζωογόνηση του ρόλου της Αλγερίας σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά αυτά τα δύο ζητήματα, και γενικά στο Σαχέλ, στην περιοχή της Σαχάρας και στην Αφρική “.

Aπό όλα αυτά στοιχειωδώς συνάγεται πως το παιχνίδι είναι πολύ πιο σύνθετο απ΄ό,τι μας αφορά.Η Αλγερία είναι στο στόχαστρο των Δυτικών γιατί ακολουθούσε ως τώρα μια ανεξάρτητη πολιτική με δεσμούς περισσότερο με Ρωσία. Με την κάθοδο της Τουρκίας στη Λιβύη καταγγέλει ότι βρέθηκε στην τανάλια ουσιαστικά του ΝΑΤΟ (Τουρκίας Γαλλίας). Προχθές η Αλγερία έκανε παραγγελία σε ρωσικά Σουκόι.

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε πως η Αλγερία όχι μόνο ανθίσταται στην τουρκική πίεση αλλά είναι έτοιμη και ν΄αντιπαρατεθεί. Μήπως ο Ελληνας ΥΠΕΞ είναι ώρα να πάει και στο Αλγέρι για να βρούμε ως χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές έστω ένα πρώτο έρεισμα στο Μαγκρέμπ;;;

dimpenews.com