Λιβυοποίηση και Ιντλιμπιοποίηση του Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαμερίζεται σε σφαίρες επιρροής Ρωσίας-Τουρκίας (ΝΑΤΟ). Το 1/2 του Αρτσάχ περνάει στην κατοχή Αζέρων.

Λιβυοποίηση και Ιντλιμπιοποίηση του Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαμερίζεται σε σφαίρες επιρροής Ρωσίας-Τουρκίας (ΝΑΤΟ). Η Αρμενία συνθηκολόγησε καθώς οι Αζέροι ανακατέλαβαν περίπου το μισό του αυτοανακηρυχθέντος ανεξάρτητου κρατιδίου. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας μίλησε χθες για επώδυνη συμφωνία…..Υπήρξαν αντιδράσεις σε πρώτο χρόνο και εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στο Ερεβάν….

Στη συνέχεια το γραφείο του πρωθυπουργού της Αρμενίας δημοσίευσε το επίσημο κείμενο της τριμερούς συμφωνίας -δήλωσης που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικολ Πασινάν, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν που θέτει τέλος στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δήλωση του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

10.11.2020

Εμείς, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν,
Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev,
και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνουν τα εξής:

Δηλώνουμε ότι θα δημιουργηθεί πλήρης εκεχειρία και όλες οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 12:00 π.μ. ώρα Μόσχας στις 10 Νοεμβρίου 2020.
Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, εφεξής καλούμενα μέρη, θα διατηρήσουν τις τρέχουσες θέσεις τους.

Η περιοχή του Άγκνταμ θα επιστραφεί στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν έως τις 20 Νοεμβρίου 2020.
Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής επαφής Nagorno-Karabakh και κατά μήκος του διαδρόμου Lachin, συμπεριλαμβανομένων 1.960 στρατιωτικών με πυροβόλα όπλα, 90 τεθωρακισμένων μεταφορέων προσωπικού , 380 μονάδες μηχανοκίνητων οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού.
Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσεται παράλληλα με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Τα ειρηνευτικά στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραμείνουν εκεί για μια περίοδο 5 ετών, με αυτόματη παράταση για τις επόμενες πενταετείς περιόδους,εάν κανένα από τα μέρη δεν δηλώσει 6 μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου τη πρόθεση του να τερματίσει την εφαρμογή αυτής της διάταξης.
Ένα κέντρο διατήρησης της ειρήνης θα αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν επιτύχει τα μέρη της σύγκρουσης.

Image


Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει την περιοχή Kelbajar στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 και την περιοχή Lachin έως την 1η Δεκεμβρίου 2020. Ο διάδρομος Lachin (πλάτος 5 km), ο οποίος θα διασφαλίσει την επικοινωνία μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας και ταυτόχρονα δεν θα επηρεάσει την πόλη Σούσι, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τα μέρη συμφώνησαν ότι ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου δρόμου κατά μήκος του διαδρόμου Lachin θα καθοριστεί εντός των επόμενων τριών ετών, διασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας, με την επακόλουθη αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων. ειρηνευτές για την προστασία αυτού του δρόμου.

Des centaines d’Arméniens ont protesté contre l’accord de paix avec l’Azerbaïdjan, dans les bâtiments du gouvernement, à Erevan, le 9 novembre.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφαλή κυκλοφορία πολιτών, οχημάτων και αγαθών και προς τις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος του διαδρόμου Lachin.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε παρακείμενες περιοχές υπό τον έλεγχο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Πρέπει να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και άλλων κρατουμένων και νεκρών σωμάτων.
Όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή πρέπει να ξεμπλοκαριστούν. Η Δημοκρατία της Αρμενίας εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δυτικών περιοχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχίσεβαν, προκειμένου να οργανωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των οχημάτων και των εμπορευμάτων προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο έλεγχος των μεταφορικών επικοινωνιών ασκείται από τα όργανα των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης του FSS της Ρωσίας.
Τα μέρη συμφωνούν ότι θα εξασφαλιστεί η κατασκευή νέων επικοινωνιακών επικοινωνιών που θα συνδέουν την Αυτόνομη Δημοκρατία του Νάχιτσεβαν με τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν. “

Θα αναπτυχθούν 2000 Ρώσοι ως ειρηνευτική δύναμη…

Après l’annonce d'accord de paix, quelques milliers d’Arméniens ont manifesté leur désaccord place de la République, à Erevan, le 9 novembre.

Τι θα γίνει με το Σουσί αφού οι Αζέροι είναι μέσα, θα διχοτομηθεί; Σήμερα ως και οι πιο δύσπιστοι ανακαλύπτουν πως η ιστορική πόλη ελέγχεται από Αζέρους..

Ανησυχητικό είναι ότι στο κείμενο προβλέπεται παραμονή ρωσικών στρατευμάτων αλλά αν μονομερώς προσβληθούν τα συμφωνημένα αποδεσμεύονται..Έγιναν μερικώς αποδεκτοί οι όροι που έθεσαν εξ αρχής Μπακού-Άγκυρα για τέλος συγκρούσεων. Ζητούσαν πλήρες χρονοδιάγραμμα απόσυρσης Αρμενίων από Αρτσάχ και παράδοσή του σε καταληκτική ημερομηνία. Η Αρμενία με βάση το κείμενο διατηρεί λιγότερο από το ήμισυ της διαφιλονικούμενης περιοχής…

Η εξέλιξη στο Ν Καραμπάχ έχει να κάνει με τη στάση Πιλάτου όλης της διεθνούς αποκαλούμενης κοινότητας και τη θέση ΗΠΑ Δύσης που μ΄εξαιρέσεις ευνοούν τον παντουρκισμό-παντουρανισμό ως δούρειο ίππο για την άλωση των τουρκόφωνων περιοχών του μετασοβιετικού μπλοκ προς αποδυνάμωση του ρώσικου τόξου περνώντας από τον Καύκασο και φθάνοντας ως Κεντρική Ασία. Η απειλή φθάνει ως Κίνα με τουρκόφωνους Ουιγούρους Ανατολικού Τουρκεστάν ενώ η Τουρκία (ΝΑΤΟ) ισχυροποιεί θέση της μέσω Αζέρων έναντι Ιράν….

H διαμάχη στο Αρτσάχ δεν είναι ένας τοπικός διακοινοτικός θρησκευτικός πόλεμος αν και ενέχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πρωτίστως και κυρίως πόλεμος σε γεωπολιτικό επίπεδο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ (Τουρκίας) εναντίον της ανυπότακτης τρόικας Ρωσίας, Κίνας, Ιράν…..Είναι μέρος του ίδιου πολέμου που διεξάγεται τμηματικά σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κι αλλού με μορφή εξεγέρσεων π.χ Λευκορωσία, Κιργιζία κ.α

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev χαιρέτισε την “παράδοση” της Αρμενίας. “Αναγκάσαμε [τον Αρμένιο πρωθυπουργό] να υπογράψει το έγγραφο, ισοδυναμεί με παράδοση”, είπε στην τηλεόραση. “Είπα ότι θα κυνηγήσουμε [τους Αρμένιους] από τη γη μας σαν σκύλους, και το κάναμε”, πρόσθεσε. Αυτοί που υπέγραψαν με τον Αλίεφ πρέπει να ντρέπονται μόνο και μόνο για τη δήλωση αυτή υποδοχής της συμφωνίας.

Aπό την άλλη το να πολεμάμε όλοι τη Ρωσία και στρατιωτικά με βάσεις ως μέρος του ΝΑΤΟ κι από την άλλη να ζητάμε να σηκώσει η Ρωσία όλο το βάρος που της αναλογεί με 100 μέτωπα ανοιχτά εναντίον της είναι τουλάχιστον οξύμωρο…

YΓ. Η κατάσταση μετά από την τελική αποσαφήνισή της είναι ότι τα 2/3 περίπου του Αρτσάχ περνάνε στους Αζέρους όπως και το Σουσί το Κοσσυφοπέδιο των Αρμενίων. Kαι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη;… Ιντλιμπιοποίηση.«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα φέρει εις πέρας, μαζί με τη Ρωσία, την παρατήρηση και την εποπτεία της εκεχειρίας στο πλαίσιο ενός κοινού κέντρου, που θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή που καθορίζεται από το Αζερμπαϊτζάν σε έδαφος που απελευθερώθηκε από την κατοχή της Αρμενίας» αναφέρεται στη δήλωση της τουρκικής προεδρίας.Το ρωσικό ΥΠΕΞ το διαψεύδει και δεν υπάρχει ουδεμία τέτοια αναφορά στην τριμερή συμφωνία. Η Τουρκία ωστόσο μιλά για συμμετοχή της στην επιτήρηση της ανακωχής…

Image

dimpenews.com