ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙ-ΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΧΟΛΕΙΑ ….

Του Πολυτεχνείο σήμερα… Μια επέτειος που χαρακτηρίστηκε από το τρίπτυχο της Δημοκρατίας αποδιδόμενο στην ελληνική του εκδοχή ως ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…..

Θα ήταν μακροσκελής ο κατάλογος των ατομικών δικαιωμάτων και συλλογικών ελευθεριών που έχουν ανασταλεί την περίοδο αυτή αν και συνταγματικά κατοχυρωμένα. Ενδεικτικά αναφέρεται η η επιβαλλόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, στρατιωτικός νόμος lockdown ή καραντίνα….. Τι ίσχυε επί χούντας:

”Απαγορεύεται πάσα συνάθροιση ή συγκέντρωσης σε κλειστό χώρο ή εν υπαίθρω .. μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται η κυκλοφορία εις τας οδούς της πόλεως πάσης φύσεως οχημάτων και πεζών.. οι εξελθόντες εις τας οδούς να επανέλθουν αμέσως εις τα οικίας τους (σσ. ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ) Μετά τη δύση του ηλίου πας κυκλοφορών εις τας οδούς θα πυροβολείται απροειδοποίητα….”

Όσο για την Παιδεία αίτημα ισχυρό είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σύμφωνα με UNESCO το κλείσιμο των σχολείων έχει συνέπειες ειδικότερα σοβαρές για τα μη ευνοημένα παιδιά και τις οικογένειές τους

  • Διακοπή της μάθησης : η διδασκαλία (σσ εννοεί δια ζώσης) διασφαλίζει μια ουσιαστική εκμάθηση.Το κλείσιμο των σχολείων στερεί επομένως τα παιδιά και τους νέους από δυνατότητες ανάπτυξης και τελειοποίησης . Τα désavantages είναι μεγαλειώδη για τους μη ευνοημένους μαθητές που έχουν γενικά πρόσβαση σε μικρότερο αριθμό εκπαιδευτικών δυνατοτήτων εκτός του σχολικού πλαισίου..
  • Ανισότητα πρόσβασης σε πύλες ψηφιακής μάθησης: Η ανεπαρκής πρόσβαση στην τεχνολογία ή η καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχεια της μάθησης, ειδικά για μαθητές από μη ευνοημένες οικογένειες.
  • Κενά παιδικής μέριμνας: Ελλείψει άλλων λύσεων, οι εργαζόμενοι γονείς αφήνουν συχνά τα παιδιά τους στο σπίτι μόνα όταν κλείνουν τα σχολεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης επίδρασης της πίεσης από κολλητούς και τη χρήση ναρκωτικών. (σσ. Στη Taïwan, μια μελέτη σε 1 000 εφήβους κατά μέσο όρο 13 ετών έδειξε ότι περίπου 20 % είχαν αυτοκτονικές ιδέες την περίοδο της καραντίνας. le monde)
  • Τάση αύξησης των ποσοστών εγκατάλειψης του σχολείου: Είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν παιδιά και νέοι στο σχολείο και να μείνουν εκεί όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων. ( Ο τ.Πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Édouard Philippe υπογράμμισε ότι από την αρχή της α΄καραντίνας και την εγκαθίδρυση της διδασκαλίας εξ αποστάσεως χάθηκε η επαφή με μαθητές σε ποσοστό ως και 10 % .)
  • Στη συνέχεια απαριθμούνται κοινωνικο-οικονομικές κυρίως συνέπειες λόγω του σχολικού απαρτχάιντ και πάλι κυρίως για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
  •  Η lemonde αναφέρει πως αρκετές μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αναφέρουν ότι περίπου το 40% των γονέων παρατήρησαν σημάδια δυσφορίας στα παιδιά τους κατά την καραντίνα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολυμορφικά και μπορεί να λάβουν τη μορφή αυξημένης ευερεθιστότητας, αδιαθεσίας, διάφορες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της δυσμενούς ανάπτυξης της πανδημίας. Το ένα τέταρτο των παιδιών εκφράζουν φόβο για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, έχουν πρόβλημα-διαταραχές ύπνου, ανορεξία, χρόνια κόπωση ή εφιάλτες.

Σε αυτούς που βλέπουν ως σχολική άνοιξη την τηλεκπαίδευση απαντά ο Μακρόν κατά το διάγγελμά του ανακοίνωσης του β’ lockdown στο τέλος Οκτωβρίου επιχειρηματολογώντας γιατί εξαιρεί τα σχολεία: « τα παιδιά δεν θα στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα, την αγωγή, την εκπαίδευση  »,γιατί αυτό επιφέρει « μεγάλες συνέπειες και μεγάλη ζημία ειδικότερα για τους πιο μέτριους»…Που σημαίνει αληθινή εναλλακτική στην εκπαίδευση δεν υπάρχει….

Οι Βρυξέλλες είχαν εγκαινιάσει στα κράτη μέλη μια σειρά από portes ouvertes – ανοιχτές πόρτες τα τελευταία χρόνια .. και μετά ήρθαν οι περίκλειστες πόλεις οι ερμητικά κλεισμένες πόρτες, η ερημοποίηση….Κανείς τότε δεν μπορούσε να εννοήσει το αληθινό νόημα αυτών των happening. Όπως από το Open University οδηγηθήκαμε στα Κλειστά Πανεπιστήμια….

Όσο για το ψωμί .. η επιδείνωση της κρίσης και η πτωχοποίηση είναι μπροστά…

dimpenews.com