Ο Πατριάρχης Αλέξιος II: η κοινωνία στην οποία ζείτε θα είναι πιο σκληρή. Ελπίζω να υπάρχει λιγότερος εξωτερικός, κρατικός καταναγκασμός! Ο χριστιανισμός λέει ότι ο άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να δώσει, όχι για να καταναλώσει..

Ο Πατριάρχης Αλέξιος II προς τη νεολαία ! Πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να βρούμε λόγο αντιπροσωπευτικό της Ορθοδοξίας σε ανώτατο εκκλησιαστικό κλιμάκιο..O λόγος του επίκαιρος:

Είμαι 62 ετών. Είσαι περίπου τρις φορές νεότερος. Προφανώς πρέπει να ζήσεις σ ‘έναν κόσμο που θα είναι πολύ πιο διαφορετικός από αυτόν που έζησα όλη μου τη ζωή….

Η κοινωνία στην οποία ζείτε θα είναι πιο σκληρή. Ελπίζω να υπάρχει λιγότερος εξωτερικός, κρατικός καταναγκασμός σε αυτό. ( σσ και όμως υπάρχει πλέον απόλυτος ολοκληρωτικός κρατικός καταναγκασμός) Αλλά από μόνο του θα σε αναγκάσει να δράσεις, να επιλέξεις, να είσαι συνεχώς ενεργός, να προσπαθείς για επιβίωση και επιτυχία. Και το βάρος της ελευθερίας είναι πάντα σκληρό, πάντα δύσκολο.
Η κοινωνία στην οποία μπαίνεις δεν θα φανεί ποτέ στην ιστορία. Δεν είναι έπαινος για αυτήν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για εσάς. Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί μια κοινωνία με ανταγωνιστική οικονομία υπό συνθήκες πνευματικής καταστροφής. Η ευρωπαϊκή κοινωνία της οικονομίας της αγοράς αναδύθηκε εν μέσω ενός αυστηρού προτεσταντικού πουριτανισμού, ο οποίος έδωσε μια ηθική και θρησκευτική αξιολόγηση των ανθρώπινων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων…..(σσ αναφορά στο Max Weber και στο έργο του: Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού)

Είμαι μοναχός ( σσ σπάνια θ’ ακούσεις αυτή την παραδοχή από σύγχρονο ιεράρχη γιατί;) και δεν έχω οικογένεια και παιδιά. Ξέρω όμως γιατί εγκατέλειψα αυτή τη μεγαλύτερη γήινη χαρά. Μπορείτε να αρνηθείτε την αγάπη για ένα άτομο και τους καρπούς αυτής της αγάπης, για χάρη μιας άλλης, μιας μεγαλύτερης αγάπης – αγάπης για τον Θεό, για χάρη της κλήσης, για να μπορέσουμε να αφιερωθούμε στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων. Είναι όμως εξαιρετικά πικρό για μένα να βλέπω πόσοι νέοι σήμερα εγκαταλείπουν τα παιδιά τους για εντελώς διαφορετικούς, τελείως αμέτρητους στόχους – για την «ευημερία της ζωής». «Και όχι μόνο ν’ αρνείσαι τα παιδιά , αλλά να τα σκοτώνεις, να τα αποτρέπεις ακόμη και να γεννηθούν, να τα σκοτώσεις στη μήτρα εν τη γενέσει τους… Ο κόσμος στον οποίο μπαίνεις θα μπορούσε να γίνει ένας κόσμος αδίστακτων δολοφόνων, δολοφόνων που δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει τι έκαναν.…( σσ μεγάλη κόντρα έχει ξεκινήσει για το αν η Εκκλησία νομιμοποίησε εμβόλια που χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές από αμβλωμένα έμβρυα στα πρότυπα του Βατικανού: «Είναι ηθικά αποδεκτό να λαμβάνουμε εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές από αποβλημένα έμβρυα στη διαδικασία έρευνας και παραγωγής τους», εξηγεί το σημείωμα που ενέκρινε ο Πάπας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Συνέλευση. kathimerini.gr 22/12/20) ( Δεν είναι μόνο οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι κανόνες της πουα παγορεύουν την έκτρωση είναι ως κι αυτός ο όρκος του Ιπποκράτη: 4. Οὐ δώσω δέ οὐδέ φάρμακον οὐδενί αἰτηθείς θανάσιμον, οὐδέ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε˙ ὁμοίως δέ οὐδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω.)

O χριστιανισμός λέει ότι ο άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να κάνει τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό και πιο ευγενικό από ό,τι είναι. Ο χριστιανισμός λέει ότι ο άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να δώσει, όχι για να καταναλώσει..

Φοβάμαι ότι σήμερα ένας άνθρωπος θα ανατραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπει τον εαυτό του ως μια «αίσθηση» που πρέπει να υπηρετεί όλος ο κόσμος γύρω του. ( σσ αποθέωση ατομικισμού) Πρέπει να προειδοποιήσω ότι ο Χριστιανισμός βλέπει τη θέση ενός ανθρώπου με διαφορετικό τρόπο. Θυμηθείτε τον Χριστό τον Εσταυρωμένο, θυμηθείτε πώς αγάπησε τον κόσμο. Ή θυμηθείτε τα λόγια του Πάστερνακ για την ανθρώπινη ζωή: «Η ζωή είναι επίσης μόνο μια στιγμή, μόνο η διάλυση του εαυτού μας σε όλους τους άλλους σαν εμάςΤο να είσαι Χριστιανός είναι δύσκολο. (σσ γι αυτό και σήμερα προάγεται ο έξυπνος χριστιανισμός ένας σοφιστικέ χριστιανισμός υβριδικός, καρικατούρα, με πρότυπο το χριστιανό χαμαιλέοντα ένα παραμορφωμένο ερπετοειδές προσκυνημένο της εκάστοτε κοσμικής εξουσίας, κακέκτυπο της εικόνας Του, που αναγνωρίζει ως Κύριο τον εκάστοτε ηγεμονίσκο) Είναι ο Χριστιανισμός που αναζωογόνησε τον κόσμο…

Και αν η νεότητα είναι σύμβολο πληρότητας της ζωής, τότε ο Χριστιανισμός είναι πραγματικά ο δρόμος της νεότητας….Υπάρχει μια θέση για εσάς στους ναούς μας. Και στην ψυχή σας, στην ψυχή του καθενός από εσάς υπάρχει ένα μέρος που ο Θεός έχει δημιουργήσει για να κατοικεί μέσα σας. Ζωντανός Θεός, χωρίς είδωλα, συμπεριλαμβανομένου του είδωλου της αγάπης για το εγώ και της φροντίδας του εαυτού σας, τότε εσείς θα βρείτε στην ψυχή σας το κουράγιο να σηκώσετε τα βάρη του αύριο…

Είμαι ιερέας (σσ μια ακόμη παραδοχή που οι σύγχρονοι ιεράρχες αποφεύγουν να υπενθυμίσουν ταυτιζόμενοι με το ρόλο ιδιότητα). Αλλά μην αφήσετε τους ιερείς που περιφέρονται με μαύρα ράσα να σας μπερδέψουν. Κρατάμε στην καρδιά μας τη χαρά του Θεού και τη σωτηρία του ανθρώπου -γιατί δεν είπε μάταια ο Σωτήρας: «…Ας μην ταράζεται η καρδιά σου και μη φοβάσαι.” (Στο 15, 11:14, 27)……Και αν στη ζωή σου νιώθεις ότι υπάρχει ένα κενό στην καρδιά σου παρά τίποτα που έχεις γνωρίσει στον κόσμο δεν μπορεί γέμισε, θυμήσου ότι υπάρχει ο Χριστός, ότι υπάρχει μια Εκκλησία που μαρτυρεί τον εαυτό της μέσω των λόγων του αποστόλου:

Β Κορ. 6,4          ἀλλ᾿ ἐν παντὶ συνιστῶντες ἑαυτοὺς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις,

Β Κορ. 6,5          ἐν πληγαῖς, ἐν φυλακαῖς, ἐν ἀκαταστασίαις, ἐν κόποις, ἐν ἀγρυπνίαις, ἐν νηστείαις,…

Β Κορ. 6,8          διὰ δόξης καὶ ἀτιμίας, διὰ δυσφημίας καὶ εὐφημίας, ὡς πλάνοι καὶ ἀληθεῖς,

Β Κορ. 6,9          ὡς ἀγνοούμενοι καὶ ἐπιγινωσκόμενοι, ὡς ἀποθνήσκοντες καὶ ἰδοὺ ζῶμεν, ὡς παιδευόμενοι καὶ μὴ θανατούμενοι,

Β Κορ. 6,10        ὡς λυπούμενοι ἀεὶ δὲ χαίροντες, ὡς πτωχοὶ πολλοὺς δὲ πλουτίζοντες, ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες.

Β Κορ. 6,11        Τὸ στόμα ἡμῶν ἀνέῳγε πρὸς ὑμᾶς, Κορίνθιοι, ἡ καρδία ἡμῶν πεπλάτυνται·(σσ κι όχι από επιπλοκή περικαρδίτιδας) (Β ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 6 ) Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας 30 Ιουνίου 1991

dimpenews.com