Eίναι τελεσίγραφο πολέμου; Eπιδόθηκε η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ σε Ρωσία. Aπορρίπτουν το αίτημα Ρωσίας για μη επέκταση ΝΑΤΟ ανατολικά.Είναι casus belli για Μόσχα; Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θ΄απαντήσει με άλλα μέσα!

Eίναι τελεσίγραφο πολέμου; Eπιδόθηκε η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ σε Ρωσία. Aπορρίπτουν το αίτημα Ρωσίας για μη επέκταση ΝΑΤΟ ανατολικά.Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θ΄απαντήσει με άλλα μέσα! Έκτακτες συνεντεύξεις τύπου από τους Blinken και Stoltenberg

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν μόλις εισήλθε στο ρωσικό ΥΠΕΞ με τις γραπτές απαντήσεις στις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας…Eπιδόθηκε η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ σε Ρωσία στις 7:30 μμ τοπική ώρα.

ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέρχεται από ρώσικο ΥΠΕΞ μετά την επίδοση εγγράφου..(διπλωματικό θρίλερ)

Oι ΗΠΑ απάντησαν στη Ρωσία για την Ουκρανία. Δημοσιογραφικές πηγές σ΄επίπεδο κορυφής από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι απαντήσεις δεν υπερβαίνουν αυτά που έχουν ήδη πει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας σχετικά με την επέκταση και τη ”συρρίκνωση” του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτες. Οι ΗΠΑ απάντησαν στη Ρωσία, αναφέρει και το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από Ρώσους να μην δημοσιοποιήσουν την απάντηση, άδηλον τι θα πράξουν οι τελευταίοι αν και οι Αμερικάνοι οι ίδιοι κάνουν τις διαρροές.

O Lavrov έχει προειδοποιήσει αν δεν λάβουμε εποικοδομητική απάντηση από ΗΠΑ θα πάρουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα.

Πριν λίγο ο Blinken ΥΠΕΞ ΗΠΑ ήταν αποκαλυπτικός

επιβεβαιώνει τις διαρροές η απάντηση απορρίπτει ρώσικες αξιώσεις για μη περαιτέρω ανάπτυξη ΝΑΤΟ σε τ. ανατολικό μπλοκ. Απορρίπτει εγγυήσεις ασφαλείας που ζητήθηκαν από Ρωσία. Είναι αυτό casus belli για Μόσχα; Tελείωσαν τα χαρτιά; Ήταν αυτό το τελευταίο χαρτί των ΗΠΑ Έχει ο Πούτιν φυλαγμένο άσο στο μανίκι ή πάμε για σύρραξη;;

 επί ποδός πολέμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τις χώρες του ΝΑΤΟ την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη. H Mεγάλη Βρετανία μελετά την πιθανότητα ν΄αναπτύξει συμπληρωματικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρει η Telegraph.

Η Βουλγαρία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της. Είναι έτοιμη να δεχθεί τον γαλλικό στρατό, αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός BNR, επικαλούμενος ενημερωμένη διπλωματική πηγή. Επίσης δήλωσε πως δεν θα στείλει στρατεύματα της στην Ουκρανία.

H Kροατία δια προέδρου της απειλεί με αποχώρηση των δυνάμεων της από το ΝΑΤΟ εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση με τη Ρωσία «Δεν θα έχουμε τίποτα να κάνουμε. Σας εγγυώμαι ότι… Όχι μόνο δεν θα στείλουμε στρατό, αλλά αν υπάρξει κλιμάκωση, θα ανακαλέσουμε και τον τελευταίο Κροάτη στρατιωτικό»!

Aντίθετα η Ρουμανία δια του Προέδρου της διαμηνύει ότι είναι έτοιμη ν΄αποδεχθεί ΝΑΤΟ-ικές ορδές αν χρειαστεί. Οι Τσέχοι θα δωρίσουν 4.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν συμφώνησε για στρατιωτική συνεργασία με Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα (Λαβρόφ). Η Ρωσία απαντά στα ίσα στους Δυτικούς!

όπου φύγει φύγει….

Νέος συναγερμός. Οι ΗΠΑ εξορκίζουν τους πολίτες της να φύγουν τώρα άμεσα από Ουκρανία με εμπορικές ή ιδιωτικές πτήσεις ακόμη..

Aλλά

και η Μόσχα δίνει εντολή στις οικογένειες του προσωπικού των ρωσικών πρεσβειών στη Λιθουανία και τη Λετονία να ξεκινήσουν να εγκαταλείπουν τις χώρες από την Πέμπτη.

Αρχίζει;

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα…Πιθανόν αναφορικά με τις απαντήσεις και όχι μόνο.

Ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ : Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιτεθεί στο Ντονμπάς… Ο Denis Pushilin σημείωσε από αυτή την άποψη τι είδους όπλα χρειάζονται οι υπερασπιστές του Donbass.

Την απόφαση για την προμήθεια όπλων στο DPR και LPR μπορεί να λάβει ο Πρόεδρος Πούτιν μετά τις αναφορές του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου

Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Kartapolov

η Αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Wendy R. Sherman: «Βεβαίως βλέπουμε όλες τις ενδείξεις ότι [ο Πούτιν] πρόκειται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη κάποια στιγμή [στην Ουκρανία], ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου».

Τι μεταδίδει το TASS

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν επέδωσε την Τετάρτη στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο τη γραπτή απάντηση της Ουάσιγκτον στο ρωσικό σχέδιο διμερούς συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τη γραπτή απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο διμερούς συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε παρουσιάσει προηγουμένως η ρωσική πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Πρέσβη των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν επισκέφθηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν γραπτή απάντηση στη Ρωσία αναφέρθηκε προηγουμένως στο Twitter από τη δημοσιογράφο του Bloomberg, Τζένιφερ Τζέικομπς. «Η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία έχει ήδη παραδοθεί», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας της Κρατικής Δούμα, είπε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν λάβει ανάλογο αίτημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον θα μεταδοθεί στο κοινό.

και διπλωματική εμπλοκή: ζήτημα απέλασης του Ρώσου Πρέσβη από ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε το ζήτημα της αναχώρησής του από την Ουάσινγκτον εάν η Ρωσία δεν εκδώσει βίζα στους φρουρούς του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα.

Ανακεφαλαίωση

  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη γραπτή τους απάντηση στα αιτήματα και τις προτάσεις που υπέβαλε η Ρωσία τον Δεκέμβριο. Αρχικά, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να γράψουν οτιδήποτε αλλά στο τέλος η Μόσχα ανάγκασε τις ΗΠΑ να απαντήσουν γραπτώς. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει προηγουμένως να μην δημοσιευθεί η απάντησή τους.
  2. Τώρα το περιεχόμενο της γραπτής απάντησης έχει καίρια σημασία. Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι εάν το περιεχόμενο της αμερικανικής γραπτής απάντησης δεν της ταιριάζει, τότε θα ενεργήσει με άλλα μέσα. Ο Λαβρόφ το επιβεβαίωσε σήμερα.
  3. Έτσι, η μπάλα είναι πλέον στο πλευρό της Ρωσίας και αν το περιεχόμενο της απάντησης των ΗΠΑ στα χαρτιά δεν της ταιριάζει, τότε η Μόσχα θα πρέπει να κάνει την κίνησή της. Διότι αν τίποτα δεν ακολουθήσει μια πιθανή άρνηση, τότε θα φαίνεται ότι το Κρεμλίνο μπλόφαρε από την αρχή και δεν υπήρχε τίποτα πίσω από τις απαιτήσεις του.
  4. Κατά συνέπεια, περιμένουμε το πέρασμα από το σταυροδρόμι της τρέχουσας κρίσης και ορισμένα γεγονότα στρατιωτικοπολιτικού χαρακτήρα που θα προκύπτουν από την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβουν υπόψη τις κόκκινες γραμμές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις σφαίρες της επιρροής.
  5. Ανακοινώθηκαν επίσης έκτακτες συνεντεύξεις τύπου από τους Blinken και Stoltenberg, οι οποίες θα ασχοληθούν με τις ίδιες εγγυήσεις.

Τι λέει τώρα ο Blinken:

«Οι απαντήσεις μας ήταν πλήρως συντονισμένες» με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους….” Θα ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου αργότερα σήμερα και θα διαβουλευτεί μαζί τους για τα βήματα προς τα εμπρός.” Δεν δημοσιοποιούμε το έγγραφο” λέει και ελπίζει ότι η Ρωσία θα απόσχει επίσης από τη δημοσιοποίηση της απάντησης των ΗΠΑ.

”8.500 μέλη του αμερικανικού στρατού είναι σε ετοιμότητα στις ΗΠΑ για να μεταβούν στην Ανατολική Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι αυτές οι δυνάμεις δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθούν για ανάπτυξη».
“Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Προτιμούμε τη διπλωματία”, λέει…αλλά
Θα υπάρξουν “αιφνίδιες συνέπειες” εάν υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει. “Απομένει στη Ρωσία το πώς θα απαντήσει. Παραμένουμε σ΄ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση.”
«Η πρεσβεία μας στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή» αλλά
Ο κάθε Αμερικανός στην Ουκρανία θα πρέπει «να σκεφτεί έντονα να φύγει», προσθέτει.
λέγοντας ότι θα μπορούσε να «παγιδευθεί σε μια ζώνη ένοπλης σύγκρουσης» εάν υπάρξει ρωσική εισβολή. Για περιεχόμενο φακέλου, απαντά: “Επαναλαμβάνει αυτό που λέγαμε δημόσια για πολλές εβδομάδες και για πολλά χρόνια” πως θα υποστηρίξουμε
αρχές του ΝΑΤΟ και «τη δέσμευση στην οποία είμαστε δεσμευμένοι». Συμπεριφέραται σαν να είναι η Ουκρανία ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως casus Belli η επίθεση σε Ουκρανία.
“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν θα υπάρξει αλλαγή”, προσθέτει
«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, παραμένει ανοιχτή»,δηλ. προσκαλεί όλο το τ, ανατολικό μπλοκ θέλει υπό ομηρία τη Ρωσία. Αν δεν κινηθεί θα υποστεί αργό θάνατο.
«Δεν μένουμε στάσιμοι», λέει.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», λέει o Blinken. Ο Πούτιν πάντως δεν συνηθίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα….

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε στενά σε αυτό το έγγραφο. Το εξετάσαμε μαζί του επανειλημμένα”. “Το έγγραφο που επιδώσαμε με τη Ρωσία σήμερα” δηλώνει πολύ ξεκάθαρα τις αρχές στις οποίες δεσμευόμαστε και τις ανησυχίες μας και των συμμάχων μας σχετικά με ενέργειες της Ρωσίας που υπονομεύουν την ασφάλεια στην Ουκρανία και τον ευρωπαϊκό χώρο.

Επομένως ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ αποκαλυπτικός επιβεβαιώνει τις διαρροές η απάντηση απορρίπτει ρώσικες αξιώσεις για μη περαιτέρω ανάπτυξη ΝΑΤΟ σε τ. ανατολικό μπλοκ. Απορρίπτει εγγυήσεις ασφαλείας που ζητήθηκαν από Ρωσία. Είναι αυτό casus belli για Μόσχα; Tελείωσαν τα χαρτιά; Ήταν αυτό το τελευταίο χαρτί των ΗΠΑ Έχει ο Πούτιν φυλαγμένο άσο στο μανίκι ή πάμε για σύρραξη;;

τι απαιτεί ο ΓΓ ΝΑΤΟ:

απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από Ουκρανία, Γεωργία Μολδαβία. ”Η ανάπτυξη της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασιστεί στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Θα το κάνουμε εάν κριθεί απαραίτητο. Ενισχύουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, κυρίως με πλοία και αεροσκάφη.” Kαλεί Ρωσία σ΄αποκλιμάκωση. ”Ζητούμε μια ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσία για την επίτευξη ανοιχτού διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είμαστε μια αμυντική συμμαχία, αλλά δεν κάνουμε συμβιβασμούς στις αρχές ασφαλείας και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και θα τηρήσει το Άρθρο 5′. Για Ουκρανία ‘το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να ακούσει τις ρωσικές ανησυχίες, αλλά κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη συμμετοχή και τις συμφωνίες του”.Οπότε θα προχωρήσουν …

Η Δούμα ανακοίνωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει σχέδιο δράσης μετά την αμερικανική απάντηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας. . ”’ όλα αυτά δεν είναι απροσδόκητα για εμάς, έχουμε ένα σχέδιο και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτό το σχέδιο.Ο Πρόεδρος του οργάνου σχολίασε πως το σχέδιο ”νομίζω ότι θα είναι αρκετά προσεκτικό, σταθερό και αποφασιστικό».

Πρώτες αντιδράσεις Ρώσων γερουσιαστών στην απάντηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας:

  • ακατάλληλη απάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τον δρόμο της αντιπαράθεσης. Θα δοθεί μια απάντηση τις επόμενες μέρες, ίσως με συμμάχους όπως η Κίνα.
  • O Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Ντμίτρι Νόβικοφ είπε ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην αρχή της «ανοιχτής πόρτας» σημαίνει ότι οι προτάσεις της Ρωσίας δεν έγιναν αποδεκτές και ότι θα πρέπει να δώσουν στρατιωτικo-τεχνική απάντηση.
  • Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ:”Η απάντησή τους δεν μας ικανοποιεί, έχουν συγκεντρώσει τα πάντα – τις φαντασιώσεις τους, τις διεκδικήσεις τους. Δεν θα δεχθούμε μια τέτοια απάντηση”.

Νέα πτώση για το ρούβλι μετά την αμερικάνικη απάντηση. Ισοτιμία 1 ευρώ=90,12 ρούβλια.

Η Ρωσία εκβιάζεται πανταχόθεν…Δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση μιντιακή πολιτική διπλωματική οικονομική στρατιωτική…Όλα φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους…..

όλες οι πλευρές της Δούμα συμφωνούν γι αποστολή όπλων στις 2 Λαικές αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες. Και οι 2 πλευρές μαζεύουν όπλα στην Ουκρανία..Θα είναι μια απλή αιματηρή επανάληψη εμφυλίου ή κάτι άλλο;

Διπλωματικό αδιέξοδο

Η σύσκεψη που είχαν πολιτικοί σύμβουλοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία -του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε ”επιτυχώς με αποτυχία. Άλλωστε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα θα ήταν περίεργο” σχολιάζουν αναλυτές. Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου ο Kozak δηλώνει ότι οι συνομιλίες επί ουκρανικού ”δεν είναι απλές ” νέος κύκλος διαπραγματεύσεων σε Βερολίνο σε 2 εβδομάδες.

dimpenews.com