Και η Ιορδανία θα μπει σε διαμάχη με Ισραήλ αν αυτό αλλάξει το status quo του όρους του Ναού. Ο Νετανιάχου νέος Πρωθυπουργός συνασπίστηκε και δίνει Υπουργείο στο κόμμα ”Θρησκευτικός Σιωνισμός”!

Η Ιορδανία είναι έτοιμη να μπει σε διαμάχη με το Ισραήλ αν αυτό το τελευταίο αλλάξει το status quo του όρους του Ναού. Η άκρα Δεξιά που φθάνει στη εξουσία στο Ισραήλ στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου επιθυμεί αλλαγές στο status του Όρους του Ναού εκεί που είναι ο ”Θόλος” και κατά την Τορά ήταν ο Ναός του Σολομώντα! Η ισραηλινή κυβέρνηση, θα αποτελείται από ανθρώπους που ζητούν, μεταξύ άλλων, «επέκταση εποικισμών και προσάρτησή τους, αλλαγή του status quo στο Όρος του Ναού Temple Mount (σσ του Ναού του Σολομώντα) . Ο βασιλιάς Abdallah της Ιορδανίας προειδοποιεί για μια νέα intifada και υπενθυμίζει τις “κόκκινες γραμμές” ενώ καλεί η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να μην τις υπερβεί. Υπενθυμίζει ότι πολλά άτομα στο Ισραήλ επίσης ανησυχούν όπως αυτός.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Τετάρτη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ιορδανίας όταν πρόκειται για ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Οι δεσμοί του Ισραήλ με τη γειτονική Ιορδανία, η οποία είναι φύλακας του Όρους του Ναού, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με βουλευτές από τον συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ο ηγέτης του κόμματος Otzmah Yehudit, ο Itamar Ben Gvir που ασκεί πίεση ώστε το Ισραήλ να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο όρος του Ναού και να επιτραπεί η εβραϊκή προσευχή στην τοποθεσία.
«Αν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί μας, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Μου αρέσει να πιστεύω ότι βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και αν θέλουν να τις ξεπεράσουν, θα το αντιμετωπίσουμε», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης του 1994, το Ισραήλ αναγνωρίζει την Ιορδανία ως θεματοφύλακα του Όρους του Ναού, όπου βρίσκεται το Τζαμί Αλ Άκσα/Θόλος. Το Όρος του Ναού είναι η πιο ιερή τοποθεσία στον Ιουδαϊσμό και η τρίτη ιερότερη τοποθεσία στο Ισλάμ. Ο Θόλος βρίσκεται στο κέντρο του Όρους, περίπου στη θέση όπου σύμφωνα με τη Torah  βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. 

Το Ισραήλ πήρε το Όρος του Ναού και την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Ωστόσο, επέτρεψε στο ιορδανικό Waqf να συνεχίσει να διατηρεί τη θρησκευτική εξουσία στην τοποθεσία.

Ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα επεκτείνει και θα εδραίωσει εποικισμούς ως και τα Υψώματα του Γκολάν. Η περιοχή πάει για γενικότερη ανάφλεξη. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σχημάτισε κυβέρνηση και πάει στην Κνεσέτ όπου πλέον έχει την πλειοψηφία για ψήφο εμπιστοσύνης κι ορκωμοσία. Συνασπίστηκε με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» του Bezalel Smotrich και της «Εβραϊκής Δύναμης» του Itamar Ben Gvir. Οι δύο άνδρες θα είναι υπεύθυνοι για τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την ισραηλινή αστυνομία αντίστοιχα.

dimpenews.com