Τουρκία: είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε το Ιντλίμπ στη Συρία….

Τουρκία: είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε το Ιντλίμπ στη Συρία……

Άγκυρα: Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στη Δαμασκό τις περιοχές υπό τον έλεγχό μας στη βόρεια Συρία και αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία στη Συρία.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει τον έλεγχο των περιοχών όπου είναι παρούσες οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία στη Δαμασκό «εάν επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα» και υπέδειξε τη δυνατότητα «κοινής εργασίας» στο μέλλον με τις αρχές της Δαμασκού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εννοεί το SDF.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της «σύσκεψης αξιολόγησης τέλους του έτους» ότι είναι δυνατή «από κοινού εργασία στο μέλλον εάν δημιουργηθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Tσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία σέβεται «την ενότητα και την κυριαρχία των συριακών εδαφών».

Σχετικά με τις απαιτήσεις της Δαμασκού για «έξοδο των τουρκικών δυνάμεων» από τη Συρία είπε ότι σκοπός της παρουσίας της χώρας του εκεί «είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά αφού το καθεστώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποτελούν «απειλή» για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η απειλή τους για τη Συρία είναι μεγαλύτερη, καθώς έχουν «αποσχιστική ατζέντα».

Τόνισε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει σθεναρά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και επεσήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού εμπόδισαν την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ τους σε αυτόν τον τομέα.

Επεσήμανε ότι «η συριακή κυβέρνηση θέλει οι Σύροι να επιστρέψουν στη χώρα τους, και αυτό βλέπουμε στις δηλώσεις της, και είναι σημαντικό αυτό να γίνει με θετικό τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά τους».

Ο Τούρκος υπουργός θεώρησε επίσης σημαντική τη συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα και των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της επιστροφής των Σύριων προσφύγων.

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τριμερής συνάντηση των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας και τα μέρη χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «εποικοδομητική», καθώς συμφωνήθηκε να συνεχιστεί αυτού του είδους η συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε «την ανάγκη να επιλυθεί η συριακή κρίση, συμπεριλαμβανομένων όλων των μερών, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ», εξηγώντας ότι «μέσα από τις προσπάθειες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, μπορούν να γίνουν σοβαρές συνεισφορές για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητα στη Συρία και την περιοχή».

Αυτή η προσέγγιση προμηνύει την έναρξη μιας στροφής 180 μοιρών στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, με τον Ερντογάν να έχει ορκιστεί εδώ και καιρό την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως «δολοφόνο» πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Όμως, στην πραγματικότητα, η Άγκυρα έχει αλλάξει ρότα για μεγάλο χρονικό διάστημα ενάντια στον νότιο γείτονά της, τονίζει η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, ερευνήτρια στο Newlines Institute for Strategy and Policy. Αφού υποστήριξε ενεργά τη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση, στον απόηχο της ρωσικής επέμβασης για την υποστήριξη της Δαμασκού το 2015, «η Άγκυρα άρχισε να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στον αγώνα κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Οι τελευταίοι είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη Β Συρία. Το κύριο συστατικό των SDF, η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρείται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Για την κ. Τσούρκοφ, προεκλογικά «ο Ερντογάν εγκαλείται συνεχώς για αυτό το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν έτοιμα να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το συριακό καθεστώς για να στείλουν τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία αν κερδίσουν τις εκλογές». Επομένως η προσέγγισή του στη Δαμασκό είναι επομένως ένας τρόπος για τον Ερντογάν να νικήσει την τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ο Aron Lund, ερευνητής στο Century Foundation.

Από την πλευρά του συριακού καθεστώτος, οποιαδήποτε ομαλοποίηση είναι σημαντική σε συμβολικό επίπεδο. «Είναι μια παραδοχή της αποτυχίας από τις κυβερνήσεις που προσπάθησαν στο παρελθόν να ρίξουν το καθεστώς», είπε ο Τσούρκοφ. Η Άγκυρα ήταν ο κύριος υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης και συνεχίζει να υποστηρίζει ένοπλες ομάδες ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, που θεωρείται από το καθεστώς ως κατοχή.

Προς το παρόν, «τα σήματα ομαλοποίησης θα συνεχιστούν πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πραγματικές αλλαγές στο έδαφος», σύμφωνα με την ερευνήτρια, επειδή η Συρία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δύο κύριες προσδοκίες της Τουρκίας :αγώνα κατά των SDF και το ενδεχόμενο μαζικής επιστροφής προσφύγων. Εάν η Δαμασκός και η Άγκυρα δεν πρόκειται να διευθετήσουν όλες τις διαφορές τους, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ωστόσο να προκαλέσει αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον Aron Lund.

Πάντως οι ΗΠΑ δείχνουν την ενόχληση τους στις αλλαγές που δρομολογούνται με ρώσικη διαμεσολάβηση.

1.Το πρακτορείο «SANA» μετέδωσε ότι 10 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο 3 λεωφορεία που μετέφεραν εργάτες στο πετρελαϊκό πεδίο Al-Taym στο Deir Ezzor.Ο Σύρος υπουργός Eνέργειας: «η αμερικανική κατοχή, μέσω των εργαλείων και των τρομοκρατικών ομάδων της, θέλει να κόψει το διαθέσιμο τμήμα πετρελαίου που διασφαλίζει τις ελάχιστες ανάγκες του συριακού λαού».

2. Χθές συντριβή συριακού αεροσκάφους L-39 στο Β Χαλέπι σκοτώθηκε ο πιλότος. Τεχνική βλάβη η επίσημη αιτιολογία.

dimpenews.com