Ισχυρός σεισμός 7,2 στο Τατζικιστάν!

Ισχυρός σεισμός της τάξης 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί της Πέμπτης το Τατζικιστάν στις 8:37 π.μ (0037 GMT) με εστιακό βάθος (10km) πλησίον των συνόρων με Κίνα. Υπάρχουν καταστροφές και θύματα. έγινε αισθητός εκτός της γειτονικής Κίνας και σε χώρες όπως Ινδία και Πακιστάν. Ο σεισμός σύμφωνα με σεισμολόγους της Κίνας ήταν 7,3. Αντίθετα η Αμερικανική Σεισμολογική Υπηρεσία τον δίνει 6,8. Επίκεντρο το ανατολικό Τατζικιστάν, μια ασιατική χώρα στο νότιο Καζακστάν και δυτικά της Κίνας.
Η γη τρέμει αυτή την Πέμπτη στην Ασία. Λίγο πριν από τις 6 π.μ. στο Murghob, στο Tadjikistan (1H37 στο Παρίσι) ένας σεισμός μεγέθους 6.8 καταγράφηκε κοντά στα σύνορα με την Κίνα, υποδεικνύει στην ιστοσελίδα της η Αμερικανική Σεισμολογική Υπηρεσία (USGS).

Το μόνο ευτύχημα ότι δεν είναι πυκνοκατοικημένη η περιοχή. Το επίκεντρο του φαίνεται να βρίσκεται στο Gorno-Badakhshan, μια ημιαυτόνομη περιοχή της Ανατολής που συνορεύει με το Αφγανιστάν και την Κίνα.

Ένας μετασεισμός μεγέθους 5 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή περίπου είκοσι λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό. Αυτό το αραιοκατοικημένο έδαφος περιβάλλεται από τα επιβλητικά βουνά Pamir.

Oι μεγάλοι σεισμοί συνεχίζονται πότε και που θα είναι ο επόμενος; Ένα ακόμη 5αρι σεισμός έπληξε και σήμερα Πέμπτη 23/2/23 την Δάφνη προάστιο της Αντιόχειας στην επαρχία Hatay στο Νότο Τουρκίας.

Η περιοχή που επλήγη παρόλο που κατοικείται αραιά, φιλοξενεί μια μεγάλη λίμνη, Sarez, η οποία αν διαταραχθεί θα μπορούσε να πλημμυρίσει μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε αρκετές χώρας.

Οι αρχές του Τατζίκ δήλωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι της λίμνης που διαταράσσεται από τον σεισμό.

Το επίκεντρο ήταν περίπου 82 χλμ. (50,95 μίλια) από τα πλησιέστερα σύνορα με την Κίνα και ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ορισμένες περιοχές της δυτικής περιοχής Xinjiang της Κίνας, όπως το Kashgar και το Artux, η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, αναφέρει το μέγεθος του στους 7.2.

dimpenews.com