Σουδάν. Οι στασιαστές είναι υποκινούμενοι από Δύση κατά καθεστώτος που θα κάνει ρώσικη βάση στο Port Soudan! 2 μέρες πριν την κλιμάκωση ο επικεφαλής των  RSF είχε συναντήσεις με ειδικούς απεσταλμένους ΗΠΑ, Μ Βρετανίας, Νορβηγίας. ΒΙΝΤΕΟ

Οι στασιαστές είναι υποκινούμενοι από Δύση… Στις 13 Απριλίου 2 μέρες πριν την κλιμάκωση και την απόπειρα πραξικοπήματος ο επικεφαλής των RSF ο mohamed hamdan daglo/Hamedti είχε συναντήσεις με ειδικούς απεσταλμένους ΗΠΑ, Μ Βρετανίας, Νορβηγίας. ΗΠΑ ΕΕ επιχειρούν να σταματήσουν επέκταση ρώσικης σφαίρας επιροής. Ο στρατός του Σουδάν διασφαλίζει το Port Soudan, όπου στο εγγύς μέλλον πρόκειται να γίνει μια ρώσικη ναυτική βάση. Μαχητικά Mig με συνεχείς επιδρομές καθάρισαν το έδαφος στο Port Soudan. Πήρε φωτιά η αφρικανική Ταρτούς. Να ένας καλός λόγος για να θέσουν οι δυτικοί μέσω στασιαστών υποκινούμενων τροχοπέδη στα σχέδια Μόσχας. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω κι ας είναι και ο Νείλος. Το καθεστώς που βάλλεται από στασιαστές είναι Αιγυπτιακών συμφερόντων και οι δυτικοί είχαν κάθε λόγο να το πλήξουν τώρα που αποκαλύφθηκε από διαρροή εγγράφων Πενταγώνου ότι τo Κάιρο θα έστελνε μυστικά στη Ρωσία 40.000 πυραύλους.


Η συμφωνία για μια ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν που συζητείται από το 2019 έκανε ένα νέο βήμα στις 9 Φεβρουαρίου 2023 με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergueï Lavrov στο Χαρτούμ.

«Οι στρατιωτικοί ηγέτες που ελέγχουν την εξουσία στο Χαρτούμ ενέκριναν μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας βάσης υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο Πορτ Σουδάν, σε αντάλλαγμα για την οποία η Μόσχα θα προμηθεύσει όπλα και υλικό στις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (FSA)» αναφέρει η Soudan tribune. Αυτή η στρατιωτική ναυτική βάση που βρίσκεται στις όχθες Ερυθράς Θάλασσας θα φιλοξενούσε περίπου 300 στρατιώτες και τέσσερα στρατιωτικά πλοία, συμβατικά ή πυρηνικά. Εξασφαλίζοντας τη μόνιμη παρουσία του ρωσικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό, θα επέτρεπε στη Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική. Η αναμενόμενη διάρκεια της συμφωνίας είναι 25 χρόνια, με σιωπηρές παρατάσεις σε δέκα χρόνια, εάν κανένα από τα δύο μέρη δεν εκφράσει αντίθεση.

Σύμφωνα με τους σουδανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους η χώρα απομένει να σχηματίσει «μια πολιτική κυβέρνηση και ένα νομοθετικό σώμα» για να επικυρώσει τη συμφωνία και να επιτρέψει την έναρξη ισχύος της. Αυτό το πραξικόπημα οπότε ήρθε για να διακόψει αυτή τη διαδικασία μια και επίκειται η μετάβαση και η επικύρωση συμφωνίας.

Πραξικόπημα στο Σουδάν εναντίον καθεστώτος συμφερόντων Αιγύπτου, Σ Αραβίας τώρα που οι 2 χώρες-κλειδί απομακρύνονται από δυτικό μπλοκ. Η Αίγυπτος θα έστελνε 40.000 πυραύλους στη Ρωσία σύμφωνα με διαρροή Πενταγώνου, ο αραβικός κόσμος ενώνεται και Ιράν-Σ Αραβία τα βρήκαν!

Εκατοντάδες νεκροί στασιαστές και χιλιάδες στις ουρές των αιχμαλώτων. Ο στρατός προτρέπει τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του. Ο σουδανικός στρατός συλλαμβάνει μέλη των «δυνάμεων ταχείας υποστήριξης» μιας φατρίας που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον που προσπάθησε να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν, η σουδανική αεροπορία συνέτριψε αντιφρονούντες και σχετικά αποκατέστησε τον έλεγχο στη χώρα.

Σχεδόν 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν ως αποτέλεσμα των μαχών που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου μεταξύ των μονάδων του στρατού της χώρας και των αποσπασμάτων των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης (ειδικές δυνάμεις). Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση Σουδανών γιατρών. «Ο αριθμός των θυμάτων των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού έφτασε τα 97», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο γιατρών.
Η σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, με επικεφαλής τον de facto ηγέτη της χώρας, διοικητή του στρατού Abdel Fattah al-Burhan, και τον διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (Ειδικές Δυνάμεις) Mohammed Hamdan Dagalo πέρασε σε ανοιχτή φάση το πρωί του Σαββάτου. , 15 Απριλίου. Οι μάχες διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς και στον μητροπολιτικό οικισμό και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης βασίζεται στις πολιτοφυλακές Janjaweed (αραβικά για «τζίνι με άλογο») που συμμετείχαν στην εξέγερση στην περιοχή Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν το 2003. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τους μαχητές αυτής της οργάνωσης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, βιασμών και δολοφονιών αμάχων.
O πληθυσμός της χώρας είναι 48 εκατομμύρια κάτοικοι και υπάρχει η πιθανότητα για σημαντική μεταναστευτική κρίση προς Ευρώπη αν η κατάσταση μετατραπεί σε εμφύλιο.

Σφαγείο το Σουδάν. Ανοίγουν οι ΗΠΑ ένα «δεύτερο μέτωπο»; Ειδήμονας: Τα γεγονότα στο Σουδάν μπορούν να θεωρηθούν προκληθέντα από τις ΗΠΑ και στραμμένα κατά συμφερόντων Ρωσίας. Γαλλικός στρατός κινείται από Τσαντ προς Σουδάν;

dimpenews.com